Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες - Αμοργός: Απάντηση του Δήμου στην θεατρική ομάδα "Nomades Artcore"

Κυκλάδες – Αμοργός: Απάντηση του Δήμου στην θεατρική ομάδα “Nomades Artcore”

|

Ο Δήμος Αμοργού προχωρεί σε διευκρινήσεις σχετικά με το ζήτημα που ανέδειξε η θεατρική ομάδα “Nomades artcore” και σημειώνει ότι η ΔΗΚΕΑ θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει σχετικά με βάση το δεύτερο συμφωνητικό χωρίς τις διορθώσεις και την εισήγηση του Προέδρου της ώστε η δράση να υλοποιηθεί σε άλλο δημοτικό χώρο, ή να υπάρχει ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο για τους θεατές πριν την παράσταση.

“Η δημοτική αρχή του Δήμου Αμοργού υπηρετώντας πιστά τις αρχές της ενημέρωσης και της διαφάνειας ενημερώνει τους πολίτες για τα κάτωθι συμπληρώνοντας προηγούμενη δημοσίευση σχετικά με την ανάρτηση της θεατρικής ομάδας “ Nomades artcore” περί μη οικονομικής υποστήριξης από τον Δήμο Αμοργού της φετινής δράσης της ομάδας στο νησί μας και δεύτερης ανάρτησης της ομάδας με τίτλο «Περί Προτεραιοτήτων και Άλλων Μη Πολιτισμένων (Αυτονόητων).

To καλοκαίρι του 2020 ο κύριος Γιάννης Σιούτης εκ μέρους της oμάδας “Nomades artcore” συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αμοργού κ. Ελευθέριο Καραΐσκο και του παρουσίασε τρεις προτάσεις για το 2021. Από τις προτάσεις αυτές εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τον Δήμαρχο για μία θεατρική δράση με θέμα την νησιωτικότητα η οποία και θα διαδραματίζονταν εντός του Λαογραφικού Μουσείου. Ένας βασικός λόγος που επιλέχθηκε η δράση αυτή ήταν και η προβολή του Μουσείου το όποιο είχε μόλις εγκαινιαστεί το καλοκαίρι του 2019 από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Η ομάδα “Neomades artcore” αιτήθηκε και έλαβε επιχορήγηση 10.000,00 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού για την «δημιουργία θεατρικής παράστασης στο Λαογραφικό Μουσείο Αμοργού» στις 27/10/2020 (ΑΔΑ: Ψ4Ζ94653Π4-ΓΜ0). Το αίτημα στάλθηκε και εγκρίθηκε από το Τμήμα Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στην συνέχεια εστάλη το επισυναπτόμενο αίτημα χρηματοδότησης προς την ΔΗΚΕΑ στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο προϋπολογισμός της δράσης. Η δράση συμπεριελήφθη στις 2 Απριλίου 2021 στον προγραμματισμό για το 2021 και στον αντίστοιχο προϋπολογισμό της ΔΗΚΕΑ στον κωδικό 61.00.02 «ΑΜΟΙΒΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ» με ποσό 6.500,00 ευρώ. (ΑΔΑ 9ΒΙΧ46ΜΞ3Ξ-96Ε). Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δράση είναι και η μόνη πολιτιστική δράση που προγραμματίστηκε από την ΔΗΚΕΑ για το 2021 λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης του Δήμου Αμοργού αλλά και τον υποχρεώσεων από την συμμετοχή του Δήμου στις Επετειακές Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Στις 3 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου με τον κ. Γιάννη Σιούτη, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Δεσποτίδη Καλλιόπη, τον Πρόεδρο της ΔΗΚΕΑ κ. Περικλή Γρίσπο και την νομικό σύμβουλο του Δήμου κα Δέσποινα Παναγιώτου. Εκεί παρουσιάστηκε στον Δήμαρχο το συμφωνητικό Νο 1 και ενημερωθήκαμε από την κ. Σιούτη ότι η δράση λόγω των περιορισμών του COVID-19 και των σχετικών πρωτοκόλλων δεν μπορεί να διεξαχθεί στο Λαογραφικό Μουσείο και ότι η Ομάδα έχει ήδη επιλέξει ιδιωτικό προαύλιο χώρο στην Χώρα για την πραγματοποίηση της δράσης.

Στην συνάντηση ζητήθηκε και συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων η παροχή εξοπλισμού από τον Δήμο και ο τρόπος που θα γίνει αυτό, εκφράστηκαν οι πρώτες ανησυχίες σχετικά με την μη συμμετοχή του Λαογραφικού Μουσείου και αναφέρθηκε από τον κύριο Σιούτη η εγγύτητα του ιδιωτικού χώρου στο μουσείο και η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου (που αφορά την χρηματοδότηση του Υπουργείου, όχι της ΔΗΚΕΑ) για την αλλαγή του χώρου διεξαγωγής, για την οποία όμως δεν μας παρουσιάστηκε κανένα σχετικό έγγραφο.

Στην συνάντηση αυτή ζητήσαμε να υπάρχουν εγγυήσεις για την επανάληψη τυχόν παραστάσεων που θα ακυρωθούν λόγω COVID19 και αυτές συμπεριελήφθησαν στο συμφωνητικό Νο 2 που προέκυψε σε συνεννόηση του κυρίου Σιούτη με την δικηγόρο του Δήμου. Και στο δεύτερο συμφωνητικό που παρουσιάστηκε αργότερα ζητήθηκαν σε συνεννόηση με τον λογιστή του Δήμου να γίνουν περαιτέρω αλλαγές διότι η ΔΗΚΕΑ δεν μπορεί να προκαταβάλει όλο το ποσό της χρηματοδότησης της καθώς δεν είναι νόμιμο να παραλάβει επιτροπή του Δήμου κάποια υπηρεσία χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί αυτή. Η συνάντηση της 3ης Ιουνίου ολοκληρώθηκε με την επισήμανση ότι θα πρέπει να υπάρχει μια σχετική εισήγηση για να συνεδριάσει η ΔΗΚΕΑ και να αποφασίσει.

Από την 3η Ιουνίου και μετά καμία επικοινωνία δεν είχε ο Δήμαρχος με κανένα μέλος της ομάδας ούτε έχει πρωτοκολληθεί κάποιο σχετικό έγγραφο στον Δήμο.

Στις 8 Ιουνίου σε συνάντηση του Δημάρχου, της αρμόδιας Αντιδημάρχου και του Προέδρου της ΔΗΚΕΑ και στο πλαίσιο της προετοιμασίας του θέματος για την συνεδρίαση της ΔΗΚΕΑ και εν αναμονή του οριστικού συμφωνητικού από την μεριά της Ομάδας υπήρξε προβληματισμός για την χρηματοδότηση από την ΔΗΚΕΑ μιας δράσης σε ιδιωτικό χώρο με την ύπαρξη αντιτίμου. Όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη δημοσίευσή μας είμαστε αρνητικοί ως Δημοτική Αρχή στο να χρηματοδοτούμε μία δράση και να υλοποιείται σε ένα ιδιωτικό και όχι δημόσιο χώρο καθώς και στο να υπάρχει αντίτιμο. Κάτι τέτοιο θα είχε νόημα μόνο για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου σκοπού π.χ. την πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης για την εξεύρεση χρημάτων για την αγορά εξοπλισμού για το ΚΥ Αμοργού. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος προγραμματισμός ενώ από την μεριά της ΔΗΚΕΑ το αντίτιμο είχε νόημα ως αντίτιμο επίσκεψης και παρουσίασης (μέσα από την δράση) του Mουσείου.

Θεωρούμε υποχρέωση μας να απαντήσουμε σε διάφορα σημεία του δημοσιεύματος της ομάδας “νομάδες artcore” :

– Tην ευθύνη και τελική έγκριση για τις δημοσιεύσεις του Γραφείου Τύπου της έχει ο Δήμαρχος, ο οποίος ελέγχει και το περιεχόμενο των δελτίων. Το Δημοτικό Συμβούλιου εκφράζεται με συλλογικές αποφάσεις που αναρτώνται και στην Σελίδα του Δήμου αλλά και στην Διαύγεια και ουδεμία ευθύνη φέρει για τα Δελτία Τύπου του Δήμου.

-Το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αμοργού είναι αυτό που το καλοκαίρι του 2020 πρόβαλε την θεατρική παράσταση, AdGONE, σε πάνω από 25 μέσα ενημέρωσης περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας , όπως το Έθνος, το ΣΚΑΙ, το Πρώτο Θέμα και που εξασφάλισε μια συνέντευξη στο Alpha Radio μέλους της Ομάδας “νομάδες artcore” και σκηνοθέτη της παράστασης και μίας συνέντευξης στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας της δημοτικής συμβούλου κας Ψυχογιού Ελευθερίας. Τότε δεν αναζητήθηκε κάποια υπογραφή στις αναρτήσεις.

– Η δημοσίευση του Δήμου δεν απάντησε σε ανάρτηση γενικά κάποιου μέλους της Ομάδας “νομάδες artcore” αλλά σε ανάρτηση του κ. Πέτρου Ρούσσου ο οποίος είναι και ένας εκ των δύο σκηνοθετών της παράστασης και ο οποίος ουδέποτε είχε την παραμικρή επαφή και επικοινωνία με τον Δήμαρχο.

– Το δελτίο του Δήμου αναφέρει: “Ο πολιτισμός για τον Δήμο Αμοργού δεν είναι μόνο προτεραιότητα, αλλά και αγαθό. Ένα αγαθό, το οποίο ο Δήμος με τη συμμετοχή όλων των δημοτών έχει διατηρήσει και προβάλλει σε όλη τη διάρκεια της πορείας του χωρίς να αποσκοπεί ουδέποτε στην επίτευξη κέρδους ή σε οποιαδήποτε προσωπική προβολή”. Δεν αναφέρει τίποτα για την ομάδα “νομάδες artcore” σχετικά με κερδοσκοπία όπως εσφαλμένα αναφέρετε στο δημοσίευμά της ομάδας “νομάδες artcore”, αλλά διευκρινίζει με περισσή σαφήνεια ότι ο Δήμος δεν αποσκοπεί στο κέρδος μέσα από τις δράσεις του.

Σας ενημερώσουμε ότι η ΔΗΚΕΑ θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει σχετικά με βάση το δεύτερο συμφωνητικό χωρίς τις διορθώσεις και την εισήγηση του Προέδρου της ώστε η δράση να υλοποιηθεί σε άλλο δημοτικό χώρο, ή να υπάρχει ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο για τους θεατές πριν την παράσταση.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – Γ. Βασιλάκης (Κακάβολας): “Με υπευθυνότητα να συμβάλλω για να γίνει πρότυπο, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων”

Ο Γιάννης Βασιλάκης (Κακάβολας) καταθέτει την υποψηφιότητά του στο πλευρό του Δημήτρη Λιανού και σημειώνει "Με νέες ιδέες, δράσεις και υπευθυνότητα χτίζουμε το μέλλον μας"

«Argylle»: Ντούα Λίπα και Χένρι Κάβιλ με φόντο ταβέρνα σε νησί της Ελλάδας

Τι είναι αυτή η νέα ταινία με τον Χένρι Κάβιλ και την Dua Lipa με γυρίσματα σε ελληνική νησιώτικη ταβέρνα (video)

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

ΟΑΚΑ: Κλείνει λόγω προβλημάτων στατικότητας

Ξαφνικό «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ - Η αντίδραση του Παναθηναϊκού, τι λέει ο Γιάννης Βρούτσης, αρμόδιος υπουργός

Νάξος, Χαλκιδική και Πάρος κέρδισαν τη μάχη και πήραν άριστα από τουρίστες

Ο τουρισμός είναι και φέτος η μεγαλύτερη δεξαμενή εσόδων για μια σειρά από νησιά και πόλεις της χώρας. Λίγο πριν μπει ο Οκτώβριος οι απολογισμοί συνεχίζονται, με τους τουρίστες να βαθμολογούν και να οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Χρήσιμος οδηγός 15 ερωτήσεων – απαντήσεων για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

Οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στο σύνολο της χώρας την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Σε όσους Δήμους και Περιφέρειες πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Τουρισμός – Expedia: Αυτό το μονοπάτι ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες πριν προβούν σε κράτηση

Το μονοπάτι που ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες με προορισμό την κράτηση διακοπών παρουσιάζει η έκθεση των Expedia Group και Luth Research με τίτλο «The...

Η ομάδα Clean-Respect-Preserve ανέλαβε εθελοντική δράση στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου (εικόνες)

Η εθελοντική ομάδα Clean-Respect-Preserve βρέθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Νάξου και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο (εικόνες)

Μύκονος: Στροφή προς τον αθλητικό τουρισμό και την ευεξία

Το συνέδριο “Sports Tourism & Sustainable Destinations" πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο στο πλαίσιο του δεύτερου Mykonos Running Festival.

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής