Τρίτη, 12 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚουφονήσια: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η καθιερωμένη Γιορτή του Ψαρά

Κουφονήσια: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η καθιερωμένη Γιορτή του Ψαρά

|

Σάββατο 15 Ιουνίου και οι Μικρές Κυκλάδες γιορτάζουν… Τα Κουφονήσια βασικά με την καθιερωμένη Γιορτή του Ψαρά και φέτος ως γκεστ σταρ εμφανίστηκε το χορευτικό συγκρότημα “Ένωση νησιωτών Αιγαίου” (δείτε φωτογραφίες και βίντεο) 

Μα είναι δυνατόν; Τα Κουφονήσια μπορεί να έχουν ως σημείο αναφοράς την Κέρο και το Δασκαλιό και την ιστορική σημασία που έχει αναπτύσει, όμως η βάση της οικονομίας δεν είναι άλλη από την αλιεία… Κ¨ατι που σημαίνει ουκ ολίγοι ψαράδες. Μάλιστα, καποια στιγμή, με βάση τα στατιστικά, τα Κουφονήσια είχαν περισσότερα καϊκια σε σχέση με τους κατοίκους και τους απασχολούμενους με το ψάρεμα. Οπότε; Δεν θα μπορούσε να λείπει από το ρεπερτόριο και η γιορτή του Ψαρά. Το πιο σημαντικό γεγονός του καλοκαιριού…

Κι έχει καθιερωθεί να γιορτάζει η ημέρα του Ψαρά στα Κουφονήσια, το Σάββατο πριν από την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Και όπως αναφέρουν και οι διοργανωτές (σ.σ. πάντα τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουφονησίων, ο Κέρος) “όσο μπορείτε πιείτε και χορέψτε… Η μουσική θα παίζει έως εξαντλήσεως όλων…” Και σε ένα νησιώτικο περιβάλλον με τους ψαράδες να γεμίζουν τις αποβάθρες και τα ψαροκάικα την θάλασσα, θα ήταν αδύνατο να λείψει ‘Η Γιορτή του Ψαρά”.

Και η οποία όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ήταν λαμπρή… Απ όλες τις Μικρές Κυκλάδες και τη Νάξο ταξίδεψαν (παρά τον καιρό που ήταν …φορτωμένος) ώστε να είναι άπαντες συνεπείς στο ραντεβού. Από τους πολιτικούς (βλ Ιωάννη Μαργαρίτη, Επαρχο και Αντιπεριφερειάρχη, τον Δημήτρη Λιανό νέο Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, έως τους τοπικούς άρχοντες και δημοτικούς συμβούλους) έως τους καλλιτέχνες και γενικά τους ανθρώπους που λατρεύουν το γλέντι… Κι αυτό κράτησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες.. 

και όπως διαβάζουμε στην σχετική ανάρτηση από την σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουφονησίων, ο Κέρος ” Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η «Γιορτή του Ψαρά» στο Κουφονήσι κι εφέτος. Τα συγχαρητήρια και τα χαμόγελα του κόσμου μας γέμισαν χαρά και δύναμη για να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας!

Η υπόθεση του πολιτισμού είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες σε μια ευνοούμενη δημοκρατία. Είναι ένα στοίχημα που καλούμαστε να το κερδίσουμε με μόνο όπλο τον εθελοντισμό μας. Ή θα μοιραστούμε το όνειρό μας όλοι μαζί ή όλοι μαζί θα χαθούμε.Ευχαριστούμε το χορευτικό συγκρότημα “Ένωση νησιωτών Αιγαίου” με την παρουσία τους στη γιορτή μας.

Και ένα μεγάλο ευχαριστώ και τα συγχαρητήριά μας για την άψογη παρουσία τους στα χορευτκά συγκροτήματα του νησιού μας και στο δάσκαλό τους κ. Νίκο Κορδώνη

Ευχαριστούμε το μουσικό συγκρότημα Λευτέρη μπαφάλουκο, Παρασκευα Ρούσσο Γιαννη μπαφαλουκο, Νίκο Κάραλη”

Και ο κος Κορδώνης με τη σειρά του έστειλε το δικό του ευχαριστώ κι αυτό γιατί ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα της χρονιάς… ” Μία χορευτική χρονιά έφτασε στο τέλος της και περιμένουμε πάλι την επόμενη!!!! Θα ήθελα να εκφράσω μέσα από την καρδιά μου ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους χορευτές από το τμήμα του προνήπιου μέχρι τους ενήλικες!!! Χορευτές που σέβονται όχι μόνο την παράδοση του Κουφονησίου αλλά και όλης της Ελλάδας και των περιοχών που υπάρχει Ελληνισμός!!!! Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους κατοίκους του Κουφονησίου που ΠΑΝΤΑ είναι με το χαμόγελο στο πρόσωπό τους απέναντί μου!!! Ενα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στην πρόεδρο και στο ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουφονησιωτών “Η ΚΕΡΟΣ” για την συνεργασία και για το ότι τους ζητούσα για τις ανάγκες των παραστάσεων και των μαθημάτων ποτέ δεν μου είπαν οχι!!! 
Καλή αντάμωση στον Οκτώβρη!!!!!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανώνυμη δωρεά-ανάσα στην Κω: 2 εκατ. ευρώ για στέγαση γιατρών αν δεν βρεθεί κρατική χρηματοδότηση

Όταν η έλλειψη στέγης στα νησιά γίνεται πρόβλημα ζωής, η προσφορά ενός συμπολίτη φέρνει ελπίδα

Ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. οι αναχωρήσεις από τα λιμάνια της Αττικής – Άνοδος 3,99% σε σχέση με πέρυσι

Μικρή αύξηση στην ακτοπλοϊκή κίνηση το φετινό καλοκαίρι – Η μεγαλύτερη άνοδος στον Αργοσαρωνικό

Κυκλάδες – Αστυνομικό δελτίο: Συλλήψεις σε Σαντορίνη, Νάξο και Μύκονο, βιασμός, παραβάσεις και κλοπές

Σειρά συλλήψεων από τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες των Κυκλάδων για σοβαρά και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα

Νάξος (Φιλώτι): 20 χρόνια μνήμης και ποδοσφαίρου, το τουρνουά «Μανώλης Μάκαρης» μας συγκίνησε ξανά

Με επετειακό χαρακτήρα, το φετινό τουρνουά τίμησε τη μνήμη του Μανώλη Μάκαρη, συνδυάζοντας αθλητισμό, συγκίνηση και την παρουσία μικρών παιδιών που έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στη διοργάνωση.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Κακολύρι: Το νέο μαρτυρικό χωριό της Ελλάδας, δικαίωση μνήμης και ιστορίας

Μετά από χρόνια αγώνων, το Κακολύρι Εύβοιας εντάσσεται επίσημα στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών, τιμώντας τη θυσία των 30 εκτελεσθέντων κατοίκων στις 24 Μαΐου 1944.

Γιώργος Αγγελόπουλος στη Νάξο, στα «Palatia» της Αγίας Άννας για αξώτικες γεύσεις και ερυθρόλευκες στιγμές

Ο πρόεδρος του μπασκετικού Ολυμπιακού επιστρέφει για ακόμη ένα καλοκαίρι στο "νησί-φρούριο" των ερυθρόλευκων, μοιράζοντας χαμόγελα και φωτογραφίες με φίλους και οπαδούς.

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου καλωσορίζει τον 18χρονο Γιάννη Νικολάου!

Ο νεαρός αθλητής ύψους 2,02 μ. ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας – Προέρχεται από την ΑΕΚ με εμπειρία στη Stoiximan GBL.

Αιγαίο: Εκτακτα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 αύριο Τετάρτη (13/08)

Έκτακτα δρομολόγια HIGHSPEED 3 & 4 στις 13 Αυγούστου μετά την άρση απαγορευτικού - Αναλυτικά οι ώρες αναχώρησης και άφιξης για την εξυπηρέτηση των νησιών

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες