Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚουφονήσια: Ο Cosmote στηρίζει την έκθεση "Ιχνη: Η αρχαιολογία των Κουφονησίων"

Κουφονήσια: Ο Cosmote στηρίζει την έκθεση “Ιχνη: Η αρχαιολογία των Κουφονησίων”

|

Σπουδαία ευρήματα από τις αρχαιολογικές έρευνες στα Κουφονήσια παρουσιάζονται συγκεντρωμένα για πρώτη φορά στην περιοδική έκθεση «ίχνη: Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΩΝ» στο Άνω Κουφονήσι. Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου 2020, διοργανώνεται από την Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και έχει αποκλειστικό χορηγό την COSMOTE.

Η έκθεση «ίχνη: Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΩΝ» αναπτύσσεται γύρω από μοναδικά ευρήματα – μαρμάρινα ειδώλια, κεραμικά αγγεία και μαρμάρινα σκεύη -από την εποχή του Χαλκού έως και τους Μεταβυζαντινούς χρόνους- που καταδεικνύουν τη σημασία του συμπλέγματος των νησιών για τη διαμόρφωση και άνθιση του Κυκλαδικού πολιτισμού. Επιπλέον, εκτίθεται πρωτότυπο φωτογραφικό και σχεδιαστικό υλικό των ίδιων των ανασκαφέων που μεταφέρουν τη μοναδικότητα μια άλλης εποχής, αλλά και της αρχαιολογικής ανακάλυψης.

cosmote_ixni_koufonisia_1.jpg

Το κυκλαδικό κέντρο της Κέρου σημαντικό κομμάτι της αρχαιολογικής έρευνας

H εισαγωγή της έκθεσης περιλαμβάνει και τις έρευνες στο σημαντικό κυκλαδικό κέντρο της Κέρου που αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για όλη την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή, προσελκύοντας το διεθνές ενδιαφέρον. Για τις ανάγκες της ανασκαφής στην Κέρο και στο Δασκαλιό τα τελευταία χρόνια, η COSMOTE παρείχε τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό για τις καθημερινές ανάγκες καταγραφής και τεκμηρίωσης της αρχαιολογικής ομάδας. Επίσης, ενίσχυσε τις δυνατότητες του δικτύου COSMOTE 4G στην περιοχή, ώστε να παρέχει γρήγορες ταχύτητες Internet και αδιάλειπτη συνδεσιμότητα στους ανασκαφείς, μέσα από το μεγαλύτερο 4G δίκτυο της χώρας.   

«Ο πολιτιστικός πλούτος από τις ανασκαφές στα Κουφονήσια έχει βάλει την περιοχή στο χάρτη του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Είναι τιμή μας να στηρίζουμε την προβολή του κυκλαδικού πολιτισμού μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση, αλλά και να βλέπουμε την ψηφιακή τεχνολογία να γίνεται σύμμαχος στον εμπλουτισμό και την προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από το έργο σπουδαίων αρχαιολόγων και των ομάδων τους», σημειώνει η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου ΟΤΕ, κα Ντέπη Τζιμέα.

Ντοκιμαντέρ «ΚΕΡΟΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ»

Ο Κυκλαδικός πολιτισμός ταξιδεύει εκτός συνόρων και αποκτά παγκόσμια εμβέλεια μέσα από το ντοκιμαντέρ «ΚΕΡΟΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ», μια συμπαραγωγή της COSMOTE TV και του National Geographic,  που θα κάνει σύντομα πρεμιέρα στο COSMOTE HISTORY HD.

Το ντοκιμαντέρ μας μεταφέρει στο νησί της Κέρου, το αρχαιότερο ναυτικό ιερό της ανθρωπότητας και γενέτειρα ενός νέου τρόπου ζωής, όπου η ανακάλυψη εκατοντάδων σπασμένων, μαρμάρινων ειδωλίων αποτελεί αντικείμενο πολυετούς επιστημονικής μελέτης.  Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται και τα ευρήματα στην περιοχή του Δασκαλιού, που στο παρελθόν συνδεόταν χερσαία με την Κέρο. Το νησί εκτιμάται ότι καλυπτόταν από επιβλητικές κατασκευές, μαρμάρινες σκάλες και ένα πολύπλοκο σύστημα αποστραγγιστικών αγωγών, αποτελώντας έναν από τους πιο εξελιγμένους οικισμούς της πρώιμης Εποχής του Χαλκού.

cosmote_ixni_koufonisia_2.jpg

Πληροφορίες για την έκθεση «ίχνη: Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΩΝ»

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Άνω Κουφονήσι, στην «Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου». Τον γενικό συντονισμό της έκθεσης είχε ο κ. Δημήτρης Αθανασούλης, Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Την επιμέλεια ο κ. Στέφανος Κεραμίδας, αρχαιολόγος – μουσειολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και η κα Μαργαρίτα Δρίλλια, αρχαιολόγος – υπεύθυνη επικοινωνίας, με τη συνεργασία αρχαιολόγων της Εφορίας.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, τηρώντας τα μέτρα για την πρόληψη και προστασία από τον COVID-19. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Τρίτη: 14:00 – 21:00 και Τετάρτη – Κυριακή: 09:00 – 21:00.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τη συμβολή του Ομίλου ΟΤΕ στην ελληνική κοινωνία, μπορείτε να βρείτε στον ετήσιο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης.

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΠΑΣ Νάξου: Ηττα από τον Εσπερο και …ρέστα για παραμονή κόντρα σε Πανελευσινιακό και Μίλωνα

Νέα ήττα για τον ΑΠΑΣ τα Φανάρια (σ.σ. από τον Εσπερο) που «παίζει τα ρέστα του» στα δύο επόμενα εντός έδρας ματς με Πανελευσινιακό και Μίλωνα - Εχει κι έναν ακόμη αγώνα που εκκρεμεί

Ελλάδα – “Τουρισμός για Ολους 2025”: Ανοίγουν σήμερα (24/02) οι αιτήσεις, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στις 14:00 ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι θα πάρουν από 200 έως 400 ευρώ - Μέχρι τη Δευτέρα 10 Μαρτίου οι αιτήσεις - Ποιοι αποκλείονται

Σαντορίνη: Το σχέδιο για δύο λιμάνια διαφυγής και πλωτή εξέδρα στον Μονόλιθο

Αυτά θα γίνουν στη Βλυχάδα, την περιοχή του Κολούμπου και στην περιοχή του Μονόλιθου, αντίστοιχα - Οι προτάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών στη Σαντορίνη

Γερμανία – Εκλογές: «Αδύναμη νίκη» Μερτς και «θρίαμβος» της Ακροδεξιάς

«Οι Γερμανοί είπαν ξεκάθαρα όχι στον Ολαφ Σολτς, αλλά όχι πραγματικά ναι στον Φρίντριχ Μερτς», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, ενώ η Handelsblatt αναφέρεται σε «δύσκολη νέα αρχή»

Νάξος – Αδέσποτα: Οι εθελοντές αφανείς ήρωες και η “μάχη” τους σε καθημερινή βάση

Οι αφανείς ήρωες της Νάξου: Ο αγώνας ενός εθελοντή για τα αδέσποτα στις παγωμένες μέρες

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ηττα – μαχαιριά εντός έδρας από τα Μελίσσια, χάνεται η 2η θέση

Ήττα στη Νάξο για τον Πανναξιακό από τον ΚΑΟ Μελισσίων - Επόμενος αντίπαλος ο Εργοτέλης στη Κρήτη

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

Εκτακτο – Νάξος: Διακοπή ρεύματος σε περιοχή της πόλης

Λόγω προβλήματος στον πυλώνα της ΔΕΗ που βρίσκεται στο Γυμνάσιο της Νάξου, υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος