Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚουφονήσια: Ο Cosmote στηρίζει την έκθεση "Ιχνη: Η αρχαιολογία των Κουφονησίων"

Κουφονήσια: Ο Cosmote στηρίζει την έκθεση “Ιχνη: Η αρχαιολογία των Κουφονησίων”

|

Σπουδαία ευρήματα από τις αρχαιολογικές έρευνες στα Κουφονήσια παρουσιάζονται συγκεντρωμένα για πρώτη φορά στην περιοδική έκθεση «ίχνη: Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΩΝ» στο Άνω Κουφονήσι. Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου 2020, διοργανώνεται από την Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και έχει αποκλειστικό χορηγό την COSMOTE.

Η έκθεση «ίχνη: Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΩΝ» αναπτύσσεται γύρω από μοναδικά ευρήματα – μαρμάρινα ειδώλια, κεραμικά αγγεία και μαρμάρινα σκεύη -από την εποχή του Χαλκού έως και τους Μεταβυζαντινούς χρόνους- που καταδεικνύουν τη σημασία του συμπλέγματος των νησιών για τη διαμόρφωση και άνθιση του Κυκλαδικού πολιτισμού. Επιπλέον, εκτίθεται πρωτότυπο φωτογραφικό και σχεδιαστικό υλικό των ίδιων των ανασκαφέων που μεταφέρουν τη μοναδικότητα μια άλλης εποχής, αλλά και της αρχαιολογικής ανακάλυψης.

cosmote_ixni_koufonisia_1.jpg

Το κυκλαδικό κέντρο της Κέρου σημαντικό κομμάτι της αρχαιολογικής έρευνας

H εισαγωγή της έκθεσης περιλαμβάνει και τις έρευνες στο σημαντικό κυκλαδικό κέντρο της Κέρου που αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για όλη την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή, προσελκύοντας το διεθνές ενδιαφέρον. Για τις ανάγκες της ανασκαφής στην Κέρο και στο Δασκαλιό τα τελευταία χρόνια, η COSMOTE παρείχε τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό για τις καθημερινές ανάγκες καταγραφής και τεκμηρίωσης της αρχαιολογικής ομάδας. Επίσης, ενίσχυσε τις δυνατότητες του δικτύου COSMOTE 4G στην περιοχή, ώστε να παρέχει γρήγορες ταχύτητες Internet και αδιάλειπτη συνδεσιμότητα στους ανασκαφείς, μέσα από το μεγαλύτερο 4G δίκτυο της χώρας.   

«Ο πολιτιστικός πλούτος από τις ανασκαφές στα Κουφονήσια έχει βάλει την περιοχή στο χάρτη του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Είναι τιμή μας να στηρίζουμε την προβολή του κυκλαδικού πολιτισμού μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση, αλλά και να βλέπουμε την ψηφιακή τεχνολογία να γίνεται σύμμαχος στον εμπλουτισμό και την προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από το έργο σπουδαίων αρχαιολόγων και των ομάδων τους», σημειώνει η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου ΟΤΕ, κα Ντέπη Τζιμέα.

Ντοκιμαντέρ «ΚΕΡΟΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ»

Ο Κυκλαδικός πολιτισμός ταξιδεύει εκτός συνόρων και αποκτά παγκόσμια εμβέλεια μέσα από το ντοκιμαντέρ «ΚΕΡΟΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ», μια συμπαραγωγή της COSMOTE TV και του National Geographic,  που θα κάνει σύντομα πρεμιέρα στο COSMOTE HISTORY HD.

Το ντοκιμαντέρ μας μεταφέρει στο νησί της Κέρου, το αρχαιότερο ναυτικό ιερό της ανθρωπότητας και γενέτειρα ενός νέου τρόπου ζωής, όπου η ανακάλυψη εκατοντάδων σπασμένων, μαρμάρινων ειδωλίων αποτελεί αντικείμενο πολυετούς επιστημονικής μελέτης.  Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται και τα ευρήματα στην περιοχή του Δασκαλιού, που στο παρελθόν συνδεόταν χερσαία με την Κέρο. Το νησί εκτιμάται ότι καλυπτόταν από επιβλητικές κατασκευές, μαρμάρινες σκάλες και ένα πολύπλοκο σύστημα αποστραγγιστικών αγωγών, αποτελώντας έναν από τους πιο εξελιγμένους οικισμούς της πρώιμης Εποχής του Χαλκού.

cosmote_ixni_koufonisia_2.jpg

Πληροφορίες για την έκθεση «ίχνη: Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΩΝ»

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Άνω Κουφονήσι, στην «Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου». Τον γενικό συντονισμό της έκθεσης είχε ο κ. Δημήτρης Αθανασούλης, Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Την επιμέλεια ο κ. Στέφανος Κεραμίδας, αρχαιολόγος – μουσειολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και η κα Μαργαρίτα Δρίλλια, αρχαιολόγος – υπεύθυνη επικοινωνίας, με τη συνεργασία αρχαιολόγων της Εφορίας.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, τηρώντας τα μέτρα για την πρόληψη και προστασία από τον COVID-19. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Τρίτη: 14:00 – 21:00 και Τετάρτη – Κυριακή: 09:00 – 21:00.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τη συμβολή του Ομίλου ΟΤΕ στην ελληνική κοινωνία, μπορείτε να βρείτε στον ετήσιο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης.

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – ΓΕΛ Τραγαίας: Εκπαιδευτική εμπειρία ζωής για τη Β’ Λυκείου στη Χαλκίδα και την Εύβοια

Πολυήμερη εκδρομή με πλούσιο πολιτιστικό, ιστορικό και φυσιολατρικό πρόγραμμα – Ενθουσιασμένοι οι μαθητές από τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισαν

Το Κινητό Πλανητάριο Κρήτης στην Αμοργό: Ένα ταξίδι στο σύμπαν για τους μαθητές του νησιού

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία αστρονομίας για τους μαθητές της Αμοργού με την υποστήριξη του Δήμου και τη χορηγία της Attica Group

Γιώργος Λάνθιμος – “Bugonia”: Από την Ακρόπολη στην Μήλο για γυρίσματα

Μετά την απορριπτική απόφαση του ΚΑΣ για γυρίσματα στην Ακρόπολη, ο Γιώργος Λάνθιμος στράφηκε στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων για τη ταινία «Bugonia»

Τήνος: Σε τροχιά υλοποίησης το νέο λιμάνι – Θετικές ανακοινώσεις μετά την επίσκεψη Κικίλια

Ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς ενημερώνει για τις εξελίξεις στα έργα του λιμένα – Δεσμεύσεις για χρηματοδότηση και χρονοδιάγραμμα μελέτης έως τον Αύγουστο

Στην Ίο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων – Επαφές με επιχειρήσεις και ανοιχτή εκδήλωση για τις προκλήσεις του νησιού

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων επισκέφθηκε την Ίο στις 6–7 Μαΐου, με επαφές με επιχειρήσεις, φορείς και τον Δήμαρχο, καταγράφοντας ανάγκες και προοπτικές του νησιού ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Νάξος: Διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή την Τετάρτη 14/5 λόγω ασφαλτόστρωσης

Εργασίες στο πλαίσιο αποκατάστασης ζημιών στο κρηπίδωμα έναντι της Μυρτιδιώτισσας – Αλλαγές στην κυκλοφορία από τις 07:30 έως τις 14:00

Αναπτυξιακός Νόμος: Νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στη Φολέγανδρο

Η επένδυση της Varsity Hellas Investments εντάχθηκε στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022

Απευθείας πτήσεις Θεσσαλονίκη – Σύρος από 3 Ιουνίου: Νέα σελίδα για τη συνδεσιμότητα των Κυκλάδων

Η Zela Aviation και η Aegean Airlines φέρνουν πιο κοντά τη Βόρεια Ελλάδα με την «καρδιά» των Κυκλάδων – Η πρώτη πτήση ανοίγει νέους τουριστικούς ορίζοντες

ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”: Υποδέχθηκε μαθητές από την Ιταλία στο πλαίσιο του Erasmus+

Ένα εναλλακτικό ταξίδι στη Μεσόγειο με όχημα την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη φιλοξενία και τη βιωσιμότητα

Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος: Ο «Άνθρωπος ορχήστρα» μιλά για τη μουσική άνοιξη των Κυκλάδων (video)

Μια ιστορική εμφάνιση της Φιλαρμονικής του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων και το όραμα για ένα μουσικό Αιγαίο

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση