Ο Αντώνης Κωβαίος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίου, τίμησε εκ μέρους της Κοινότητας τους καθηγητές Λόρδο Κόλιν Ρένφριου και Μάικλ Μπόιντ για την προσφορά τους στις ανασκαφές στο Δασκαλιό αλλά και την αρχαιολόγο Ειρήνη Λεγάκη ως εκπρόσωπο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που είχε και την επίβλεψη των εργασιών – Τι ανέφερε για το αρχαιολογικό Μουσείο στο νησί
Οκτώβριος του 2018 και έχουμε το πέρας των εργασιών στο μικρό νησάκι του Δασκαλιού (δυτικότερο ακρωτήρι της Κέρου) από ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Ινστιτούτο Κύπρου… Μεγάλοι πρωταγωνιστές ο διακεκριμένος αρχαιολόγος, ερευνητής και παλαιογλωσσολόγος Λόρδος Κόλιν Ρένφριου (Colin Renfrew) και ο δρ. Μάικλ Μπόιντ (Michael Boyd), αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Cambridge….
Τι έδειξε η έρευνα που κορυφώθηκε φέτος με την ολοκλήρωση του προγράμματος και την δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων το 2020 όπως όλα δείχνουν; Η περιοχή του Κάβου στα δυτικά της Κέρου, όπως και το μικρό νησί του Δασκαλιού ήταν ένα ναυτικό ιερό, «το οποίο αποκαλύπτεται πως ήταν το αρχαιότερο ναυτικό ιερό στον κόσμο».. Και το πιο σημαντικό; Αποδείχτηκε η ύπαρξη δικτύου και διαδικασιών μεταφοράς στο Αιγαίο τεσσεράμισι χιλιετίες προ Χριστού. «Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο για εμάς ήταν πως τα κτήρια που βρισκόταν πάνω στο Δασκαλιό, ήταν κατασκευασμένα από καλής ποιότητας μάρμαρο και είχαν τοιχοποιία με στοιχεία μαρμάρινα. Όλο αυτό το μάρμαρο χρειαζόταν να εισαχθεί από τη Νάξο (…) έφεραν τόνους και τόνους μαρμάρου από τη Νάξο στο Δασκαλιό, ώστε να κατασκευάσουν τις δομές που βρίσκουμε εκεί» ανέφερε στην ομιλία του στους κατοίκους του Κουφονησίου, το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νησιού… Εκεί όπου έγινε μία σεμνή τελετή, με τον Αντώνη Κωβαίο, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας ως ιδανικός οικοδεσπότης να τιμά τους εκλεκτούς καλεσμένους… Και τους πρόσφερε ένα μικρό δώρο. Όπως επίσης και στην αρχαιολόγο Ειρήνη Λεγάκη, που βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα στο νησί εκ μέρους της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.. Αλλά και στον Στέφανο Κεραμιδά που έχει και τον εποπτεύοντα ρόλο όσον αφορά το υπό κατασκευή Αρχαιολογικό Μουσείο στο νησί…
Ας δούμε όμως τι είπε ο κος Κωβαίος στην ομιλία του προς καλεσμένους και αρχαιολόγους που ήταν στην αίθουσα…
«Είναι πολύ μεγάλη τιμή και ευχαριστούμε θερμά τον επιφανή καθηγητή Λόρδο Κόλιν Ρένφριου (Colin Renfrew) και τον εξαίρετο συνεργάτη του και συνδιευθυντή της ανασκαφής δρ. Μάικλ Μπόιντ (Michael Boyd) από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ που αποδέχτηκαν με χαρά την πρόσκληση της Κοινότητας και του πολιτιστικού συλλόγου Κουφονησίων Κέρος, να διοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση.
Έχει μεγάλη αξία λοιπόν να ακούσουμε με ενδιαφέρον τα όσα θα μας πουν για την μέχρι τώρα πορεία των αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή μας και για τα ερευνητικά συμπεράσματα της μελέτης που πραγματοποιείται όλα αυτά τα χρόνια.
Αξιότιμε Κύριε Καθηγητά, μαζί με την επιστημονική σας ομάδα, εργάζεστε ακούραστα για να καταφέρετε να αποκαλύψετε, το μεγαλύτερο αρχαιολογικό αίνιγμα – μυστήριο του κυκλαδικού Πολιτισμού και τα καλά κρυμμένα μυστικά που συνέβαιναν στην περιοχή μας, με επίκεντρο την γειτονική «Κέρο» και το νησάκι Δασκαλιό – όπου για 500 έτη (από το 2.800 μέχρι 2.300 π.χ.) άκμασε μια πολύ οργανωμένη κοινωνία.
Όπως γνωρίζουμε, δυστυχώς η Κέρος έγινε στο παρελθόν επίκεντρο εκτεταμένων λαθρανασκαφών αλλά και μιας σειράς μακροχρόνιων ανασκαφικών ερευνών που ξεκινούν από το 1963 και κορυφώθηκαν την τελευταία 10ετια υπό τον αξιότιμο καθηγητή Λόρδο Κόλιν Ρένφριου και τους συνεργάτες του, υπό την επίβλεψη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και έκτοτε απασχολεί έντονα όλη την παγκόσμια κοινότητα των αρχαιολόγων.
Για την σύγχρονη μικρή κοινωνία των Κουφονησίων το γεγονός αυτό είναι πολύ σπουδαίο και σημαντικό και τα οφέλη από τις μακροχρόνιες αρχαιολογικές ανακαλύψεις είναι τεράστια.
– Μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα το παρελθόν και την ιστορία της περιοχής μας.
– Το σύμπλεγμα μας με επίκεντρο την Κέρο γίνεται η πολιτιστική πύλη του Αιγαίου.
– Η προβολή της σε διεθνές επίπεδο συμβάλει σημαντικά στην τοπική μελλοντική ανάπτυξη των Κουφονησίων που πέραν από πόλος τουριστικής έλξης
– Μετατρέπονται σε Φάρο Πολιτισμού για την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο.
Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση θα ήθελα να σας ενημερώσω πως η Δημοτική Κοινότητα καταβάλει τα τελευταία έτη προσπάθειες ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρό αρχαιολογικό Μουσείο για να στεγάσει τους θησαυρούς από τις ανασκαφές της περιοχής μας και να αποτελέσει κυψέλη πολιτισμού διεθνούς εμβέλειας.
Η κοινότητα σε άριστη συνεργασία με τον Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κύριο Δημήτρη Αθανασούλη, έχει παραχωρήσει το κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείο στο υπουργείο πολιτισμού, που θα στεγάσει το μουσείο. Επίσης έχουν επιλεγεί τα 170 περίπου αρχαιολογικά ευρήματα με την πολύτιμη βοήθεια της αρχαιολόγου κυρίας Ειρήνης Λεγάκη, ενώ παράλληλα προχωράει η μουσειολογική – μουσειογραφική και αρχιτεκτονική μελέτη με την συνδρομή του μουσειολόγου κ. Στέφανου Κεραμίδα – όπου τους ευχαριστώ θερμά – ευελπιστώντας στην άμεση λειτουργία του Μουσείου.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, για ακόμη μια φορά τον αξιότιμο κύριο Καθηγητή, Λόρδο Ρένφριου που με την πολυετή, σημαντική έρευνα του, ανέδειξε τον τόπο μας, τον εξαίρετο συνεργάτη του και συνδιευθυντή της ανασκαφής Μάικλ Μπόιντ – τους συνεργάτες του, την ομάδα του και όσους στηρίζουν την έρευνα τους.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που παραχωρεί την ανασκαφική άδεια και υπό την επίβλεψη της υλοποιείται αυτό το σπουδαίο πρόγραμμα».