Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚουφονήσια: Το Big Blue Dot προσφέρει μία (άλλη) έκθεση σύγχρονης κεραμικής

Κουφονήσια: Το Big Blue Dot προσφέρει μία (άλλη) έκθεση σύγχρονης κεραμικής

|

Απόψε έχει εγκαίνια… ο Σάββατο 11 Ιουνίου στις 19:00. Μία άλλη έκθεση… Ενα καλλιτεχνικό μονοπάτι… Στα Κουφονήσια… Ποιοι είναι οι συντελεστές 

Η Κοινότητα Κουφονησίων σε συνεργασία με το Sealed Earth Ceramic Art Studio and Gallery δημιούργησαν την Ανοιχτή Έκθεση Κεραμικής Τέχνης Big Blue Dot 12 καταξιωμένοι καλλιτέχνες εμπνευσμένοι από την περιοχή μας και την ιστορία της… Παρουσιάζουν δημιουργίες κεραμικής τέχνης σε ένα μοναδικό καλλιτεχνικό μονοπάτι, όπου μπορείς να περιηγηθείς στα αξιοθέατα του νησιού και να ανακαλύψεις τα τοποθετημένα έργα.

Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 19:00. Όποιος θέλει να μας ακολουθήσει σε αυτή την διαδρομή 5km από το Πορί ως τη Χώρα Κουφονησίων να βρίσκεται στο λιμάνι ώρα 18:30 (6:30μμ) για να μεταβούμε με λάτζα ως το Πορί… Η έκθεση θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι του 2022.

Η μυστηριώδης και μυστηριακή νήσος ΚΕΡΟΣ: το λίκνο του κυκλαδικού πολιτισμού

Στα βήματα μιας εξελιγμένης κυκλαδικής κοινωνίας που, 4.500 χρόνια πριν, ταξιδεύει, εφαρμόζει προχωρημένες τεχνικές γνώσεις και υιοθετεί σύνθετες τελετουργικές πρακτικές.

Με αφετηρία την πολιτιστική κληρονομιά των μικρών Κυκλάδων και των πρόσφατων αρχαιολογικών ανακαλύψεων στα νησιά Κέρος και Δασκαλιό, το Sealed Earth Ceramic Art Studio and Gallery εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Big Blue Dot, ενός 10ήμερου καλλιτεχνικού residency στο Άνω Κουφονήσι και μιας δημόσιας εικαστικής εγκατάστασης από φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια, που θα επικοινωνεί με την κληρονομιά και την ιστορία της Κέρου και του Δασκαλιού αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Κουφονησίων και θα ενισχύσει την πολιτιστική δραστηριότητα του νησιού.

Κατά τη διάρκεια του residency δώδεκα καλλιτέχνες, κεραμίστες και εικαστικοί, ήρθαν σε επαφή με την αρχαιολογική κληρονομιά της περιοχής και ανακάλυψαν σε βάθος την ιστορία, τις παραδόσεις και τα δρώμενα που έλαβαν χώρα στα νησιά Κέρος, Δασκαλιό και τα Κουφονήσια. Η έμπνευση από την περιοχή και την ιστορία της τους συνόδευσε κατά τη διάρκεια όλης της παραμονής τους στο νησί και επέδρασε καταλυτικά στις δημιουργίες τους.

Ο σημερινός επισκέπτης στο Άνω Κουφονήσι έχει τη μοναδική ευκαιρία να «συνομιλήσει» με δυο αρχαιολογικές ανακαλύψεις που χρονολογούνται στην 3η χιλιετία π.Χ.: το ακατοίκητο σήμερα νησί της Κέρου μαζί με το γειτονικό Δασκαλιό που κάποτε ήταν ενωμένο με την Κέρο. Φαίνεται πως αυτός ο τόπος ήταν κάποτε, τηρουμένων των αναλογιών, ένα προϊστορικό αιγαιοπελαγίτικο «προσκύνημα», με μεγάλη θρησκευτική αλλά και στρατηγική σημασία, όντας σπουδαίος εμπορικός αλλά και συγκοινωνιακός κόμβος.

Αυτές οι λειτουργίες και οι πρακτικές συναντώνται στην ανοιχτή έκθεση σύγχρονης κεραμικής του project Big Blue Dot – Contemporary Ceramics with a view of Keros – Installation and Exhibition στο Άνω Κουφονήσι, που διοργανώνει η γκαλερί Sealed Earth Ceramic Art Studio and Gallery.

Με αφετηρία την πολιτιστική κληρονομιά των μικρών Κυκλάδων και των πρόσφατων αρχαιολογικών ανακαλύψεων στα νησιά Κέρος και Δασκαλιό, το Sealed Earth Ceramic Art Studio and Gallery εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Big Blue Dot, ενός 10ήμερου καλλιτεχνικού residency στο Άνω Κουφονήσι και μιας δημόσιας εικαστικής εγκατάστασης από φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια, που θα επικοινωνεί με την κληρονομιά και την ιστορία της Κέρου και του Δασκαλιού αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Κουφονησίων και θα ενισχύσει την πολιτιστική δραστηριότητα του νησιού.

Κατά τη διάρκεια του residency δώδεκα καλλιτέχνες, κεραμίστες και εικαστικοί, ήρθαν σε επαφή με την αρχαιολογική κληρονομιά της περιοχής και ανακάλυψαν σε βάθος την ιστορία, τις παραδόσεις και τα δρώμενα που έλαβαν χώρα στα νησιά Κέρος, Δασκαλιό και τα Κουφονήσια. Η έμπνευση από την περιοχή και την ιστορία της τους συνόδευσε κατά τη διάρκεια όλης της παραμονής τους στο νησί και επέδρασε καταλυτικά στις δημιουργίες τους.

 

Τα έργα που δημιουργήθηκαν – αγγεία, γλυπτά, street art – παρουσιάζονται σε μια υπαίθρια έκθεση κατά μήκος της ακτογραμμής του Άνω Κουφονησίου, με αφετηρία το λιμάνι του νησιού και καταλήγοντας το Πορί.

Δημιουργήθηκε ένα καλλιτεχνικό μονοπάτι που προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες στις περιηγήσεις τους να «συναντηθούν» με τα έργα και τα αξιοθέατα του νησιού, ενώ μέσα από QR codes που θα είναι τοποθετημένα, θα μπορούν να μάθουν λεπτομέρειες για τον καλλιτέχνη και το κάθε έργο.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 19:00, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι του 2022

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες (αλφαβητικά):

Νίκος Αθανασόπουλος, Γιώργος Βαβάτσης, Λεώνη Γιαγδζόγλου, Μάρα Δεσύπρη, Γιάννης Ζώης, Andrew Hazewinkel, Λουκία Θωμοπούλου, Χαρούλα Κοροπούλη, Νάσια Παυλίδου, Άννυ Ρίγα, Σωτήρης Φωκέας, Ηλίας Χριστόπουλος

Επιμελητής έκθεσης: Νίκος Υφαντής


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Μια μεγάλη συναυλία-φόρος τιμής στον αξέχαστο ερμηνευτή, με τον Δημήτρη Μπάση, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τον Δημήτρη Μπάκουλη, τη Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025 στις 21:00 στον Προαύλιο Χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Δήμου Θήρας.

Μειώσεις φόρων για 4 εκατ. φορολογούμενους,οι αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό σύστημα

Αυξάνεται το αφορολόγητο, μειώνονται οι συντελεστές και τα τεκμήρια – Το πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ατυχήματα με γουρούνες: Ένας καλοκαιρινός «εφιάλτης» για τα νησιά

Γιατροί περιγράφουν ότι «η μισή εφημερία είναι περιστατικά με γουρούνες» – Τουρίστες έως 25 ετών τα κύρια θύματα, με τραυματισμούς από απλά κατάγματα έως θανατηφόρες κακώσεις

Νάξος: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Ψάξε στο όνειρό μας» (αφίσα)

Το αφιέρωμα στη Νάξο δεν αποτελεί απλώς μια συναυλία, αλλά μια γιορτή μνήμης και τιμής στον καλλιτέχνη που σημάδεψε την ελληνική μουσική σκηνή

Ανανέωσε με Τσουγκαράκη ο ΑΠΑΣ Νάξου – Ανακοίνωση φιλικών αγώνων προετοιμασίας

Ο έμπειρος σέντερ συνεχίζει στη Νάξο, ενώ η ομάδα ανακοίνωσε το πρόγραμμα φιλικών για τον Σεπτέμβριο ενόψει της σεζόν 2025-26 στη National League 1.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα «Κακλαμανάκεια 2025» στην Αμοργό

Ο ΑΝΠΟ Αμοργού και ο Δήμος Αμοργού τίμησαν την Ολυμπιονίκη Ειρήνη Νίνου στην τελετή λήξης του θεσμού προς τιμήν του Νίκου Κακλαμανάκη.

Μύκονος: Τραγωδία σε ξενοδοχείο του Ορνού – Νεκρός 25χρονος σε ιδιωτική πισίνα δωματίου

Δύο νεαροί Βραζιλιάνοι βρέθηκαν αναίσθητοι σε πισίνα ξενοδοχείου – Ο ένας διασώθηκε, ο άλλος ανασύρθηκε νεκρός. Στο δωμάτιο βρέθηκαν σύριγγα και σακουλάκια με λευκή σκόνη.

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και πολιτικός Δημήτρης Κωνσταντάρας σε ηλικία 79 ετών

Γιος του αξέχαστου ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία, την πολιτική και τον πολιτισμό

Αμοργός: Η «Γιορτή του Παστελιού» επιστρέφει στη Λόζα Χώρας

ην Κυριακή 24 Αυγούστου 2025 στις 20:00, ο Σύλλογος «Σημωνίδης» μας καλεί σε μια γιορτή γεύσεων, μουσικής και παράδοσης με παστέλι, ψημένη ρακή, χορό και τραγούδι ως το πρωί.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.