Κυριακή, 24 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚουφονήσια: Ανοίγει πύλες η έκθεση "Αστερισμοί στο χώμα"

Κουφονήσια: Ανοίγει πύλες η έκθεση “Αστερισμοί στο χώμα”

|

Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, παρουσιάζουν από σήμερα (20/06, 19:00) την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης Constellations in the dirt “Αστερισμοί στο χώμα”, στους χώρους της υπό διαμόρφωση Αρχαιολογικής Συλλογής Κουφονησίου

Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, παρουσιάζει σήμερα (20.06, 19:00) την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης Αστερισμοί στο χώμα, στους χώρους της υπό διαμόρφωση Αρχαιολογικής Συλλογής Κουφονησίου (παλιό Δημοτικό σχολείο του νησιού). Με επίκεντρο το αρχαιολογικό φορτίο του συμπλέγματος των μικρών Κυκλάδων, των Κουφονησίων και της Κέρου –άγονη γη και ταυτόχρονα εύφορος αρχαιολογικά τόπος–, η έκθεση αναπτύσσεται με κέντρο αναφοράς το “αρχαιολογικό εύρημα” και τη θέση του στο εκάστοτε παρόν.

Στην έκθεση Αστερισμοί στο χώμα παρουσιάζονται έργα εικαστικά, γλυπτά, μικρές εγκαταστάσεις, ηχητικά, από εννέα καλλιτέχνες, Βαγγέλης Βλάχος, Hypercomf, Θάλεια Ιωαννίδου, Κωνσταντίνος Κωτσής, Theo Michael, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κώστας Ρουσσάκης και Κώστας Σαχπάζης.

Το αρχαιολογικό περιβάλλον της περιοχής λειτουργεί ως κίνητρο εικαστικής δημιουργίας για δύο νέες αναθέσεις έργων από τον ΝΕΟΝ στους καλλιτέχνες Μαλβίνα Παναγιωτίδη και Κώστα Ρουσσάκη. Ταυτόχρονα, η έκθεση στρέφεται στον εξωτερικό χώρο των Κουφονησίων προσκαλώντας τους επισκέπτες να περιηγηθούν και να αναζητήσουν σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται το φιλμ Triumph Over Time του αρχαιολόγου Oscar Broneer, γυρισμένο το 1947 για την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και περιγράφει το αρχαιολογικό τοπίο στην Ελλάδα μεταπολεμικά.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο κτίριο του παλιού Δημοτικού σχολείου του νησιού, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τη Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προκειμένου να στεγάσει την Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου. Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενεργοποιεί ιστορικούς τόπους σε δράσεις που συνδέουν δημιουργικά το αρχαιολογικό παρελθόν με τον σύγχρονο πολιτισμό. Μέσω της συνεργασίας αυτής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων πραγματοποιεί ένα άνοιγμα προς τη σύγχρονη τέχνη, υπογραμμίζοντας τη διαχρονικότητα της δημιουργίας και την ανάγκη για συνομιλία του “καθιερωμένου” παρελθόντος με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση. 

Η επιμέλεια είναι των Ειρήνη Καλλιγά και Φάνη Καφαντάρη.

Συντονισμός έκθεσης για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Στέφανος Κεραμίδας

Ευχαριστίες: Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων και στον Πρόεδρο της Δ.Κ. κ. Αντώνη Κωβαίο, που συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις για την υλοποίηση της έκθεσης.

ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΧΩΜΑ

20/06/2018 – 02/09/2018

Κτίριο Αρχαιολογικής Συλλογής Κουφονησίου (παλιό Δημοτικό σχολείο του νησιού)
 

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Τετάρτη ως Κυριακή | 10:00 – 14:00 & 19:00 – 23:00

Eίσοδος Eλεύθερη

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

14 Ιουλίου 2018 | 20:00

Pina Bounce: Trumpetancy

Ηχητικό performance από την Θάλεια Ιωαννίδου

27 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2018 | 19:00 -21:00

Εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6-12 ετών από την Χριστιάννα Οικονόμου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση και εκλογές του Συλλόγου Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου

Το Σάββατο 30 Αυγούστου στον χώρο της βιβλιοθήκης του 1ου Γυμνασίου Νάξου

ΑΕΚ – Πανσερραϊκός: Πρεμιέρα στη Σούπερ Λιγκ με φαβορί την «Ένωση»

Στη «OPAP Arena» (20:15) η πρώτη εμφάνιση της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, λίγες ημέρες πριν τον ευρωπαϊκό «τελικό» με την Άντερλεχτ.

Άρση απαγόρευσης απόπλου για το «Blue Star Mykonos», εκτελεί κανονικά το δρομολόγιό του

Το πλοίο παρέμεινε δεμένο στον Πειραιά λόγω βλάβης στο σύστημα ελέγχου καυσαερίων – Απέπλευσε μετά την αποκατάσταση και την προσκόμιση πιστοποιητικών.

Φιλώτι: Συγκίνηση με κοτσάκια η αναφορά στην εκδήλωση μνήμης για τον Δημήτρη Ημελλο

Η αυλή της Παναγίας γέμισε από λόγια αγάπης και μνήμης – Η μητέρα του αείμνηστου ηθοποιού συγκίνησε με την παρουσία της.

Κύστη κόκκυγος στη Θεσσαλονίκη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διάγνωση και τη θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Στην οξεία φάση, απαιτείται διάνοιξη του αποστήματος και παροχέτευση του πύου, κάτι που προσφέρει άμεση ανακούφιση.

ΜΗΛΩΣΙΑ 2025: Τέλος δράσεων με οδοιπορικό στο Ζα τα ξημερώματα της Κυριακής

Με την κορυφαία εκδήλωση της ανάβασης στο Ζα ολοκληρώνονται οι φετινές αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΑΜΣ Φιλωτίου

Κέα: Σε ύφεση η γαστρεντερίτιδα, τι έδειξε η επίσκεψη του ΕΟΔΥ

Περίπου 30 περιστατικά ημερησίως στην κορύφωση της έξαρσης – Διερευνώνται τα αίτια, με έλεγχο νερού και περιβαλλοντικών δειγμάτων.

Πανναξιακός AOK: Συνεχίζει με τον Ανδρέα Καρακατσάνη στον πάγκο για μία ακόμη χρονιά

Ο προπονητής που οδήγησε πέρυσι την ομάδα σε σπουδαία πορεία στη National League 2 παραμένει στο τιμόνι – Διπλός ρόλος και στις ακαδημίες

Εντατικοί έλεγχοι στα τουριστικά ημερόπλοια, «Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή» τονίζει ο Β. Κικίλιας

Με απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας εντείνονται οι αστυνομικοί έλεγχοι σε όλα τα τουριστικά ημερόπλοια της χώρας – Έμφαση στην τήρηση κανόνων ασφαλείας και πληρωμάτων.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.