Στην Κόρωνο η παράδοση ξαναζεί… Και την Καθαρά Δευτέρα (27/02) με την αρωγή του ΝΟΠΠΑΠΠΑ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αλλά και της ΕΑΣ Νάξου στο Οικομουσείο ξαναζούν παιχνίδια από το παρελθόν στο «αντίο» της Αποκριάς
Θέλετε να ζήσετε κάτι το διαφορετικό; Να επιστρέψετε στην εποχή της αθωότητας; Εκεί όπου όλοι μικροί και μεγάλοι γίνονται ένα και απολαμβάνουν όμορφες ξεχωριστές στιγμές. Εάν όντως το θέλετε, δεν έχετε παρά να πάρετε το δρόμο για την Κόρωνο… Εκεί όπου ανήμερα της Καθαρά Δευτέρας (φέτος 27/02) αναβιώνουν παιχνίδια και έθιμα που έχουν σχέση με τον αποχαιρετισμό της Αποκριάς…
Σημείο αναφοράς το Οικομουσείο του χωριού, πάνω από το Δημοτικό Σχολείο και με την αρωγή του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αλλά και της ΕΑΣ Νάξου όλα είναι στο …κόκκινο: τσαμπουνοτούμπακα, βιολιά, με διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, κουδουνάτους, πολύ χορό, σαρακοστιανά εδέσματα και άφθονο κρασί!!!
Και βέβαια παιχνίδια… Και το χεράκι τους βάζουν και οι γυναίκες του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου. Οι οργανοπαίκτες από το μεσημέρι και μετά παίζουν ασταμάτητα, ενώ οι Κουδουνάτοι έχουν φροντίσει από το πρωί να ξυπνήσουν όλους τους κατοίκους καθότι γυρίζουν με τα κουδούνια σε σοκάκια και ταράτσες σαν να θέλουν να ξορκίσουν το …κακό.
Να σημειώσουμε ότι με βάση την ιστοσελίδα koronostimes.blogspot.gr και orinosaxotis.blogspot.gr «Τα παλαιότερα χρόνια κάθε μέρα της αποκριάς ήταν γλέντι , γλέντι στο σπίτι , γλέντι στη γειτονιά και τα καφενεία , γλέντι στη Πλάτσα του χωριού . Τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε , τουλάχιστον για τη Κόρωνο , αυτό το γλέντι να ολοκληρώνεται στην Πλάτσα τη Καθαρά Δευτέρα . Αν και η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής στη Κόρωνο λίγο μετά τη Κατοχή καθιερώθηκε σαν τελευταία μέρα της αποκριάς με όλα τα καθέκαστα , από τη σάτιρα μέχρι το χορό και τη μοσκαριά , το μόνο σαρακοστιανό ήταν και είναι το φαϊ . Τη μέρα αυτή πέρα από το δρώμενο της κηδείας – γάμος – βάφτιση (κύκλος της ζωής και άμεση σχέση με την άνοιξη ) , τους κουδουνάτους (διονυσιακό και βουκολικό στοιχείο ) υπήρχαν τα παιχνίδια και τα τραγούδια . Στις φωτογραφίες από το αρχείο του προέδρου Μανώλη Δ. Μανωλά βλέπεται το 1992 τους Κορωνιδιάτες να παίζουν : πως το τρίβουν το πιπέρι , βιολί βιολί βιολάκι , μπιζ και σκαμνάκια . Παιχνίδια σκωπτικά και άκρως σατιρικά που παιζόταν πάντα από μεγάλους ανθρώπους που είχαν διάθεση να γελάσουν πρώτα εκείνοι και μετά όλοι οι άλλοι. Παλιά (έτσι θα έπρεπε να είναι και σήμερα ) όλα αυτά τα γλέντια διοργανωνόταν και εκτελούνταν από τους ίδιους που τα απολάμβαναν . Σήμερα , κακώς , τα λέμε εκδηλώσεις , δηλαδή κάποιοι τα διοργανώνουν και τα εκτελούν (οι λίγοι ) για να τα δουν οι θεατές (οι πολλοί) . Όλα τα έθιμα και ιδιαίτερα τα αποκριάτικά αν δε συμμετέχουμε ούτε τα μαθαίνουμε ούτε τα απολαμβάνουμε και για να διατηρηθούν και να μείνουν χρειάζονται τη συμμετοχή και όχι τη θέαση»