Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚάρυστος: Ανακαλύφθηκε αρχαίος οικισμός

Κάρυστος: Ανακαλύφθηκε αρχαίος οικισμός

|

Στη θέση Πυργάρι – Ντάρδιζα της Καρύστου ήταν έτοιμοι να εγκαταστήσουν αιολικό πάρκο αλλά βρήκαν αρχαίο οικισμό πιθανόν του 5ου πχ αιώνα με σημαντικά ευρήματα 

Σημαντική εγκατάσταση των ιστορικών χρόνων εντοπίστηκε στο πλαίσιο παρακολούθησης τεχνικού έργου για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη θέση Πυργάρι-Ντάρδιζα, σε απόσταση 3 χλμ. νότια του χωριού Γιαννιτσίου του Δήμου Καρύστου. Όπως ενημερώνει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «ο προκαταρκτικός χαρακτήρας της μελέτης των δεδομένων δεν επιτρέπει προς το παρόν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, αναφορικά με τη συσχέτιση των αποκαλυφθέντων χώρων με συγκεκριμένες δραστηριότητες, ωστόσο επιβεβαιώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας η ανθρωπογενής χρήση του χώρου». Επίσης, «βάσει της κεραμικής, η εγκατάσταση χρονολογείται στους αρχαϊκούς χρόνους, πιθανώς στον 6ο αι. π.Χ., ενώ υπάρχουν ενδείξεις που επιτρέπουν την υπόθεση της ύπαρξης και άλλων ιστορικών φάσεων».

Στη θέση πραγματοποιείται, υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και της προϊσταμένης, δρ. Α. Σίμωσι, αρχαιολογικός καθαρισμός, από τις 29 Ιουλίου 2019, ενώ θα ακολουθήσουν δοκιμαστικές τομές. «Η υπό διερεύνηση εγκατάσταση εντοπίζεται σε φυσικά οχυρή θέση, καθώς καταλαμβάνει τμήμα βραχώδους λόφου, με προσαρμογή στο φυσικό ανάγλυφο και με εποπτεία προς βορρά στους θαλάσσιους δρόμους και στον οχυρωμένο οικισμό της Φιλάγρας. Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα εκτείνονται σε μήκος 46 μ. και πλάτος 22.50 μ. και αναπτύσσονται με διεύθυνση ΝΑ – ΒΔ, ενώ το συνολικό εμβαδό τής υπό διερεύνηση θέσης καταλαμβάνει έκταση ενός στρέμματος περίπου. Κατά τον καθαρισμό αποκαλύφθηκαν ισχυροί εξωτερικοί τοίχοι, αψιδωτός χώρος και ορθογώνια δωμάτια, τα οποία διαρθρώνονται συμμετρικά, εκατέρωθεν ενός διαδρόμου που καταλήγει σε ανοιχτό χώρο στη ΒΔ στενή πλευρά και ενός αύλειου χώρου στη ΝΑ πλευρά», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Τα κινητά ευρήματα που προήλθαν από τον καθαρισμό του χώρου περιλαμβάνουν κυρίως ακόσμητη, χονδροειδή κεραμική, από αγγεία χρηστικού και αποθηκευτικού χαρακτήρα, ενώ ελάχιστα είναι τα παραδείγματα της λεπτότεχνης, διακοσμημένης κεραμικής, τα οποία περιορίζονται σε τμήμα αρύβαλλου (σ.σ. είδος αγγείου) με μελανή γραπτή διακόσμηση και λίγα μελαμβαφή θραύσματα. Επιπλέον, στα ευρήματα περιλαμβάνονται μία αγνύθα (σ.σ. πήλινο υφαντικό βάρος), καθώς και μία σκωρία σιδήρου, στοιχεία που ενδεχομένως μαρτυρούν βιοτεχνικές δραστηριότητες που λάμβαναν χώρα στη θέση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Εξάλλου, όπως τονίζεται, «η συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών στη θέση ενδέχεται να επιφέρει νέα δεδομένα, που θα βοηθήσουν στην κατανόηση του χαρακτήρα της εγκατάστασης».

Υπεύθυνη αρχαιολόγος του έργου είναι η Νάντια Γιαγκουδάκη, υπό την επίβλεψη της τμηματάρχη Φανής Σταυρουλάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΕΚΑ: “Οι Κούροι να μείνουν στο Φλεριό”, στήριξη στο αίτημα κατοίκων και φορέων της Νάξου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελάνων, ζητώντας τη διατήρηση των δύο αρχαϊκών Κούρων στον φυσικό τους χώρο στο Φλεριό.

Α.Π.Α.Σ. Νάξου: Ο Νίκος Φίλιππας φοράει τα χρώματα των Φαναριών

Ο 22χρονος διεθνής forward με ύψος 2.01 μ. προσθέτει ύψος, ποιότητα και μπασκετικό ένστικτο στην ομάδα της Νάξου ενόψει της νέας σεζόν στη National League 1

Σίφνος: Οικογενειακός Παράδεισος και Γαστρονομικός Προορισμός της Καρδιάς μας

Από την κορυφή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λίστας του Travel & Leisure μέχρι το SiFNaThLon 2025, η Σίφνος ενώνει φύση, παράδοση, αυθεντικότητα και αθλητισμό, δείχνοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο και ποιοτικό τουριστικό μέλλον.

Η Ρίκα Μάασε ενισχύει τον Α.Ο. Θήρας, μία διεθνής μεταγραφή με βλέμμα στο μέλλον

Η ταλαντούχα Γερμανίδα διαγώνια, με πλούσια εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται στη Σαντορίνη για να δώσει δύναμη και ποιότητα στην επίθεση του Α.Ο. Θήρας για τη σεζόν 2025-2026.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι χρόνια διακυβέρνησης και το βλέμμα στο μέλλον

Από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη στεγαστική πολιτική έως τις παρεμβάσεις στην εργασία και την ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.