Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚάρυστος: Ανακαλύφθηκε αρχαίος οικισμός

Κάρυστος: Ανακαλύφθηκε αρχαίος οικισμός

|

Στη θέση Πυργάρι – Ντάρδιζα της Καρύστου ήταν έτοιμοι να εγκαταστήσουν αιολικό πάρκο αλλά βρήκαν αρχαίο οικισμό πιθανόν του 5ου πχ αιώνα με σημαντικά ευρήματα 

Σημαντική εγκατάσταση των ιστορικών χρόνων εντοπίστηκε στο πλαίσιο παρακολούθησης τεχνικού έργου για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη θέση Πυργάρι-Ντάρδιζα, σε απόσταση 3 χλμ. νότια του χωριού Γιαννιτσίου του Δήμου Καρύστου. Όπως ενημερώνει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «ο προκαταρκτικός χαρακτήρας της μελέτης των δεδομένων δεν επιτρέπει προς το παρόν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, αναφορικά με τη συσχέτιση των αποκαλυφθέντων χώρων με συγκεκριμένες δραστηριότητες, ωστόσο επιβεβαιώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας η ανθρωπογενής χρήση του χώρου». Επίσης, «βάσει της κεραμικής, η εγκατάσταση χρονολογείται στους αρχαϊκούς χρόνους, πιθανώς στον 6ο αι. π.Χ., ενώ υπάρχουν ενδείξεις που επιτρέπουν την υπόθεση της ύπαρξης και άλλων ιστορικών φάσεων».

Στη θέση πραγματοποιείται, υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και της προϊσταμένης, δρ. Α. Σίμωσι, αρχαιολογικός καθαρισμός, από τις 29 Ιουλίου 2019, ενώ θα ακολουθήσουν δοκιμαστικές τομές. «Η υπό διερεύνηση εγκατάσταση εντοπίζεται σε φυσικά οχυρή θέση, καθώς καταλαμβάνει τμήμα βραχώδους λόφου, με προσαρμογή στο φυσικό ανάγλυφο και με εποπτεία προς βορρά στους θαλάσσιους δρόμους και στον οχυρωμένο οικισμό της Φιλάγρας. Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα εκτείνονται σε μήκος 46 μ. και πλάτος 22.50 μ. και αναπτύσσονται με διεύθυνση ΝΑ – ΒΔ, ενώ το συνολικό εμβαδό τής υπό διερεύνηση θέσης καταλαμβάνει έκταση ενός στρέμματος περίπου. Κατά τον καθαρισμό αποκαλύφθηκαν ισχυροί εξωτερικοί τοίχοι, αψιδωτός χώρος και ορθογώνια δωμάτια, τα οποία διαρθρώνονται συμμετρικά, εκατέρωθεν ενός διαδρόμου που καταλήγει σε ανοιχτό χώρο στη ΒΔ στενή πλευρά και ενός αύλειου χώρου στη ΝΑ πλευρά», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Τα κινητά ευρήματα που προήλθαν από τον καθαρισμό του χώρου περιλαμβάνουν κυρίως ακόσμητη, χονδροειδή κεραμική, από αγγεία χρηστικού και αποθηκευτικού χαρακτήρα, ενώ ελάχιστα είναι τα παραδείγματα της λεπτότεχνης, διακοσμημένης κεραμικής, τα οποία περιορίζονται σε τμήμα αρύβαλλου (σ.σ. είδος αγγείου) με μελανή γραπτή διακόσμηση και λίγα μελαμβαφή θραύσματα. Επιπλέον, στα ευρήματα περιλαμβάνονται μία αγνύθα (σ.σ. πήλινο υφαντικό βάρος), καθώς και μία σκωρία σιδήρου, στοιχεία που ενδεχομένως μαρτυρούν βιοτεχνικές δραστηριότητες που λάμβαναν χώρα στη θέση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Εξάλλου, όπως τονίζεται, «η συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών στη θέση ενδέχεται να επιφέρει νέα δεδομένα, που θα βοηθήσουν στην κατανόηση του χαρακτήρα της εγκατάστασης».

Υπεύθυνη αρχαιολόγος του έργου είναι η Νάντια Γιαγκουδάκη, υπό την επίβλεψη της τμηματάρχη Φανής Σταυρουλάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Ενοικιάζεται Μεζονέτα στο Καστράκι Νάξου

Άνεση, λειτουργικότητα και μοναδική θέα σε προνομιακή τοποθεσία

Ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Αμοργού – Μόνιμη χειρίστρια στο ακτινολογικό τμήμα

Με την πρόσληψη μόνιμης χειρίστριας, το ακτινολογικό τμήμα αποκτά σταθερή καθημερινή λειτουργία, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στους κατοίκους του νησιού.

Χατζημάρκος σε Πιερρακάκη: «Θέλουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή του μέτρου, αλλά ζήτησε την καθολική εφαρμογή του σε Ρόδο, Κυκλάδες και σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

ΓΣΕΕ: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτωβρίου – «Όχι στο 13ωρο»

Ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής – Αντίδραση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που «διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις»

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Επανεξέταση της εξαίρεσης από το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Επιστολή του Γιάννη Ρούσσου προς τον Πρωθυπουργό – «Η εξαίρεση των Κυκλάδων συνιστά ιστορική αδικία και παραβιάζει την αρχή της νησιωτικότητας»

Σοβαρό τροχαίο στον Πειραιά: Τραμ προσέκρουσε σε λεωφορείο – Αναφορές για 30 τραυματίες

Το ατύχημα σημειώθηκε στη Μικράς Ασίας – Ερευνώνται οι συνθήκες της σύγκρουσης

Δημοτικό Ραδιόφωνο στην Αμοργό – Επιτυχία το συνέδριο του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων Ελλάδος

Η Αμοργός φιλοξένησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων – Δέσμευση για ίδρυση Δημοτικού Σταθμού και ενίσχυση της τοπικής ενημέρωσης

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου: «Ισότιμη εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ και στις Κυκλάδες»

Απορία και προβληματισμός για τον αποκλεισμό του νομού από τη ρύθμιση – Κάλεσμα σε παρέμβαση των βουλευτών Κυκλάδων

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.