Το πρόγραμμα “Καράβια που δεν φοβήθηκαν” που επιμελείται η εικαστικός Χριστιάννα Οικονόμου, αναπαλαίωσης παλιών παραδοσιακών καϊκιών στις Μικρές Κυκλάδες, μετά την ολοκλήρωση στη Σχοινούσα συνεχίζει στην όμορφη Ηρακλειά. – Το όνομα αυτού “Καπετάν-Γιάννης” !
Την Christianna Economou (Χριστιάννα Οικονόμου) την γνωρίσαμε πέρυσι χάρη στην συνεργασία της με την «Αγονη Γραμμή» και το πρόγραμμα «Καράβια που δεν φοβήθηκαν»… Ένα πρόγραμμα που είχε ως στόχο την διάσωση παραδοσιακών τεχνικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με σημείο αναφοράς εν προκειμένω την αναπαλαίωση μέσω της Τέχνης εγκαταλελειμμένων καϊκιών… Και η αρχή έγινε πέρυσι στη Σχοινούσα όπου η νεαρή εικαστικός – προερχόμενη από την Αγγλία – αναπαλαίωσε με τη βοήθεια των κατοίκων της Σχοινούσας αλλά και των μαθητών ένα πανέμορφο καΐκι, τον «Μικρό Ηλία» …
Και η σχετική παρουσίαση έγινε στα τέλη Ιουνίου κερδίζοντας τα φώτα της δημοσιότητας όχι μόνο του πανέμορφου χαμόγελου που έχει η Οικονόμου, αλλά και γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει ως κινητήρια δύναμη το παρελθόν και τη παράδοση φέρνει μόνο θετικά συναισθήματα στο μυαλό όλων.
Και η Οικονόμου έπιασε δουλειά… Σε συνεργασία με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» έτρεξε ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει τη σημασία και την πολιτιστική αξία αυτών των καϊκιών. Με χορηγό τη φαρμακευτική εταιρεία ELPEN και την υποστήριξη της Blue Star Ferries, πήγε στη Σχοινούσα και έβαλε μπρος το σχέδιό της.
Όσο για την τότε εμπειρία της; «Το εντυπωσιακό όμως ήταν ότι όλο το νησί αγκάλιασε πολύ τη δράση. Η Σχοινούσα είναι ένα παραδοσιακό νησί, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη ναυτική παράδοση, καλά καλά δεν έχει δικό της καρνάγιο. Εγώ δούλευα στο λιμάνι για να καταλάβεις. Ήταν φοβερή εμπειρία όμως. Γνώρισα ψαράδες και κόσμο από γειτονικά νησιά που μου έμαθαν πάρα πολλά. Παρόλο που υπάρχει ακόμα κόσμος που ασχολείται με το ψάρεμα, η παράδοση κατασκευής αυθεντικών ξύλινων καϊκιών χάνεται και τη θέση τους παίρνουν τα πλαστικά. Οι ίδιοι που μου μίλησαν για τον αφανισμό των σκαφών μας, μου έμαθαν όμως και τεχνικές, ονομασίες κι έτσι τώρα ξέρω τι είναι μέχρι και τη «μουράβια». Χωρίς εκείνους δε θα μπορούσα να πω με τόση αυτοπεποίθηση ότι πρόκειται για την ειδική βαφή που περνιέται στο τμήμα του σκάφους που βυθίζεται στο νερό».
Στην Ηρακλειά
Και έτσι η Οικονόμου έγινε Μικροκυκλαδίτισσα. Και φέτος βρίσκεται στην Ηρακλειά. Όπου έχει αναλάβει το 2ο project. Την αναπαλαίωση του «καπετάν Γιάννη» καϊκιού που ανήκει στην οικογένεια Γαβαλά και χωρίς δεύτερη σκέψη πρόσφερε το συγκεκριμένο άψυχο κουφάρι του πλοίου στα χέρια της Οικονόμου ώστε να αποκτήσει και πάλι ζωή. Έστω κι εάν δεν… επιστρέψει ποτέ στην θάλασσα, θα βρίσκεται πάντα στο λιμάνι της Ηρακλειάς και θα προσφέρει μαθήματα ιστορίας… Και δεν θα σταματήσει εκεί η Οικονόμου. Είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει και στο Κουφονήσι και την Δονούσα ώστε να συμπληρώσει την τετράδα των καϊκιών που χάθηκαν κάποια στιγμή. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 10.000 καΐκια καταστράφηκαν στο όνομα της …εξέλιξης.
Info:
Το πρόγραμμα «Καράβια που δεν φοβήθηκαν» έγινε σε συνεργασία με την ΜΚΟ « Άγονη Γραμμή Γόνιμη» με χορηγό την ELPEN και την υποστήριξη της Blue Star Ferries.
Η Χριστιάνα Οικονόμου σπούδασε Καλές Τέχνες με ειδικότητα στη γλυπτική στο Central Saint Martins College of Art & Design και στο Chelsea College of Art & Design του Λονδίνου. Παράλληλα με τις σπουδές της συμμετείχε σε διάφορες εκθέσεις σε Ελλάδα και Λονδίνο, ενώ ήταν και στο Visual Department του Browns Fashion του Λονδίνου, την κορωνίδα της μόδας, όπου ασχολήθηκε με την επιμέλεια των windows installations.