Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΊντριγκα και πολιτική εκμετάλλευση

Ίντριγκα και πολιτική εκμετάλλευση

|

Δημοσίευμα της Αμερικανικής εφημερίδας USA Today βάζει τα πράγματα στη …θέση τους καθώς διαπιστώνει ότι πολλά πράγματα έχουν ξεφύγει σε άρθρο με τίτλο «Ελληνική ίντριγκα: Τι κρύβεται στον αρχαίο τάφο»

Δυστυχώς, χρειάστηκε να έρθει μία Αμερικανική εφημερίδα για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους…. Και να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας για την ακριβή διάσταση που έχει δοθεί στην πορεία της ανασκαφής στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη… Και κυρίως τονίζει την επίδραση που έχει αυτό το γεγονός στην ελληνική κοινωνία. Ο λόγος για την «USA Today» η οποία κάνει λόγο για τις στρατιές πολιτικών, δημοσιογράφων και αρχαιολόγων που έχουν καταλάβει τη πόλη της Αμφίπολης, για τους τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν κατασκηνώσει στη περιοχή, τους παπαράτσι που ασχολούνται με την πορεία των ανασκαφών, την κόντρα ανάμεσα στην προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, και την Καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Όλγα Παλαγγιά, για το αν ο τύμβος είναι μακεδονικός ή ρωμαϊκός. Και βέβαια δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν οι αναφορές στους πολιτικούς, με ειδική μνεία στην επίσκεψη και φωτογράφηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Αμφίπολη, τον περασμένο μήνα.

Τι αναφέρει το άρθρο με τίτλο «Ελληνική ίντριγκα: Τι κρύβεται στον αρχαίο τάφο» όπου σημειώνεται ότι «Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Μακεδόνες, Πέρσες και Ρωμαίοι παρέλασαν πριν από χιλιάδες χρόνια μέσα από την Αμφίπολη στη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα στρατιές από πολιτικούς, δημοσιογράφους και αρχαιολόγους έχουν καταλάβει την μικρή πόλη μετά από την ανακάλυψη του τεράστιου τάφου.  «Δεν ξέρω σε ποιον ανήκει τελικά αυτός ο τεράστιος και μεγαλοπρεπής τάφος, αλλά μου αρέσει που ολόκληρη η υφήλιος μιλά για αυτό», λέει η 29χρονη Νικολέττα Σταυρουλάκη, μια άνεργη Ελληνίδα η οποία δηλώνει γοητευμένη από τη σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη και συνεχίζει: «Ιστορικοί από όλο τον πλανήτη εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Όλα αυτά που συμβαίνουν μου δημιουργούν μια εκπληκτική αγωνία».

Οι ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν κατασκηνώσει γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο κάνοντας ζωντανές συνδέσεις ενώ την ίδια ώρα φωτογράφοι-παπαράτσι καραδοκούν για να τραβήξουν μια φωτογραφία της Κατερίνας Περιστέρη. Η κ. Περιστέρη που σκάβει εδώ και δύο χρόνια έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν έχει βρει αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ποιος θα μπορούσε να είναι στον τάφο, και πιστεύει ότι πιθανώς χτίστηκε μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα περίπου το 323 π.Χ.  Από την πλευρά της η Ολγα Παλαγγιά και κρίνοντας από τα ενδύματα των Καρυάτιδων πιστεύει ότι ο τάφος χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή. Λόγω του μεγέθους του, σκέφτηκε ότι είναι πιθανό να πρόκειται για ένα μνημείο που συνδέεται με γεγονός που συνέβη κοντά στην αρχαία Αμφίπολη. «Μια ανασκαφή χρονολογείται από τα ευρήματα που θα ανακαλυφθούν, αρχικά από τα κεραμικά και δευτερευόντως από τις επιγραφές και τα νομίσματα», εξήγησε η κ. Παλαγιά και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απόδειξη και έτσι εστιάζουμε στα γλυπτά».

Η κ. Περιστέρη, στο μεταξύ επιτίθεται σε όλους εκείνους που έχουν τροφοδοτήσει με εικασίες τα μέσα. «Είμαι εξοργισμένη με τους συναδέλφους οι οποίοι, χωρίς να γνωρίζουν για την ανασκαφή ή τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, βγαίνουν στα κανάλια για πέντε λεπτά διασημότητας. Αυτή η ανασκαφή δεν γίνεται μόνο προς όφελος της αρχαιολογίας, αλλά και για το καλό της χώρας σε μια πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο».

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στους πολιτικούς λέγοντας ότι παρακολουθούν με ιδιαίτερη θέρμη τα γεγονότα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έσπευσε τον προηγούμενο μήνα να  βγάλει μια φωτογραφία στον τάφο δηλώνοντας:  «Είναι οριστικό πως είμαστε μπροστά σε μια σημαντική ανακάλυψη. Η μακεδονική γη συνεχίζει να μας ενθουσιάζει και να μας εκπλήσσει, αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς που συνθέτουν και υφαίνουν αυτό το καταπληκτικό μωσαϊκό της ελληνικής μας ιστορίας για την οποία όλοι οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι».

Η USA Today κλείνει το ρεπορτάζ της με την τοποθέτηση του πολιτικού επιστήμονα και καθηγητή του πανεπιστημίου της Αθήνας, Γιάννη Μεταξά ο οποίος υποσημειώνει τον κίνδυνο πίσω από όλη αυτή τη φρενίτιδα: «Εάν όλα αυτά είναι σημαντικά ευρήματα, έχουν υπονομευτεί από όλο αυτό το θόρυβο».
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΕΚΑ: “Οι Κούροι να μείνουν στο Φλεριό”, στήριξη στο αίτημα κατοίκων και φορέων της Νάξου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελάνων, ζητώντας τη διατήρηση των δύο αρχαϊκών Κούρων στον φυσικό τους χώρο στο Φλεριό.

Α.Π.Α.Σ. Νάξου: Ο Νίκος Φίλιππας φοράει τα χρώματα των Φαναριών

Ο 22χρονος διεθνής forward με ύψος 2.01 μ. προσθέτει ύψος, ποιότητα και μπασκετικό ένστικτο στην ομάδα της Νάξου ενόψει της νέας σεζόν στη National League 1

Σίφνος: Οικογενειακός Παράδεισος και Γαστρονομικός Προορισμός της Καρδιάς μας

Από την κορυφή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λίστας του Travel & Leisure μέχρι το SiFNaThLon 2025, η Σίφνος ενώνει φύση, παράδοση, αυθεντικότητα και αθλητισμό, δείχνοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο και ποιοτικό τουριστικό μέλλον.

Η Ρίκα Μάασε ενισχύει τον Α.Ο. Θήρας, μία διεθνής μεταγραφή με βλέμμα στο μέλλον

Η ταλαντούχα Γερμανίδα διαγώνια, με πλούσια εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται στη Σαντορίνη για να δώσει δύναμη και ποιότητα στην επίθεση του Α.Ο. Θήρας για τη σεζόν 2025-2026.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι χρόνια διακυβέρνησης και το βλέμμα στο μέλλον

Από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη στεγαστική πολιτική έως τις παρεμβάσεις στην εργασία και την ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.