Δημοσίευμα της Αμερικανικής εφημερίδας USA Today βάζει τα πράγματα στη …θέση τους καθώς διαπιστώνει ότι πολλά πράγματα έχουν ξεφύγει σε άρθρο με τίτλο «Ελληνική ίντριγκα: Τι κρύβεται στον αρχαίο τάφο»
Δυστυχώς, χρειάστηκε να έρθει μία Αμερικανική εφημερίδα για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους…. Και να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας για την ακριβή διάσταση που έχει δοθεί στην πορεία της ανασκαφής στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη… Και κυρίως τονίζει την επίδραση που έχει αυτό το γεγονός στην ελληνική κοινωνία. Ο λόγος για την «USA Today» η οποία κάνει λόγο για τις στρατιές πολιτικών, δημοσιογράφων και αρχαιολόγων που έχουν καταλάβει τη πόλη της Αμφίπολης, για τους τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν κατασκηνώσει στη περιοχή, τους παπαράτσι που ασχολούνται με την πορεία των ανασκαφών, την κόντρα ανάμεσα στην προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, και την Καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Όλγα Παλαγγιά, για το αν ο τύμβος είναι μακεδονικός ή ρωμαϊκός. Και βέβαια δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν οι αναφορές στους πολιτικούς, με ειδική μνεία στην επίσκεψη και φωτογράφηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Αμφίπολη, τον περασμένο μήνα.
Τι αναφέρει το άρθρο με τίτλο «Ελληνική ίντριγκα: Τι κρύβεται στον αρχαίο τάφο» όπου σημειώνεται ότι «Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Μακεδόνες, Πέρσες και Ρωμαίοι παρέλασαν πριν από χιλιάδες χρόνια μέσα από την Αμφίπολη στη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα στρατιές από πολιτικούς, δημοσιογράφους και αρχαιολόγους έχουν καταλάβει την μικρή πόλη μετά από την ανακάλυψη του τεράστιου τάφου. «Δεν ξέρω σε ποιον ανήκει τελικά αυτός ο τεράστιος και μεγαλοπρεπής τάφος, αλλά μου αρέσει που ολόκληρη η υφήλιος μιλά για αυτό», λέει η 29χρονη Νικολέττα Σταυρουλάκη, μια άνεργη Ελληνίδα η οποία δηλώνει γοητευμένη από τη σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη και συνεχίζει: «Ιστορικοί από όλο τον πλανήτη εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Όλα αυτά που συμβαίνουν μου δημιουργούν μια εκπληκτική αγωνία».
Οι ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν κατασκηνώσει γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο κάνοντας ζωντανές συνδέσεις ενώ την ίδια ώρα φωτογράφοι-παπαράτσι καραδοκούν για να τραβήξουν μια φωτογραφία της Κατερίνας Περιστέρη. Η κ. Περιστέρη που σκάβει εδώ και δύο χρόνια έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν έχει βρει αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ποιος θα μπορούσε να είναι στον τάφο, και πιστεύει ότι πιθανώς χτίστηκε μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα περίπου το 323 π.Χ. Από την πλευρά της η Ολγα Παλαγγιά και κρίνοντας από τα ενδύματα των Καρυάτιδων πιστεύει ότι ο τάφος χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή. Λόγω του μεγέθους του, σκέφτηκε ότι είναι πιθανό να πρόκειται για ένα μνημείο που συνδέεται με γεγονός που συνέβη κοντά στην αρχαία Αμφίπολη. «Μια ανασκαφή χρονολογείται από τα ευρήματα που θα ανακαλυφθούν, αρχικά από τα κεραμικά και δευτερευόντως από τις επιγραφές και τα νομίσματα», εξήγησε η κ. Παλαγιά και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απόδειξη και έτσι εστιάζουμε στα γλυπτά».
Η κ. Περιστέρη, στο μεταξύ επιτίθεται σε όλους εκείνους που έχουν τροφοδοτήσει με εικασίες τα μέσα. «Είμαι εξοργισμένη με τους συναδέλφους οι οποίοι, χωρίς να γνωρίζουν για την ανασκαφή ή τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, βγαίνουν στα κανάλια για πέντε λεπτά διασημότητας. Αυτή η ανασκαφή δεν γίνεται μόνο προς όφελος της αρχαιολογίας, αλλά και για το καλό της χώρας σε μια πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο».
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στους πολιτικούς λέγοντας ότι παρακολουθούν με ιδιαίτερη θέρμη τα γεγονότα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έσπευσε τον προηγούμενο μήνα να βγάλει μια φωτογραφία στον τάφο δηλώνοντας: «Είναι οριστικό πως είμαστε μπροστά σε μια σημαντική ανακάλυψη. Η μακεδονική γη συνεχίζει να μας ενθουσιάζει και να μας εκπλήσσει, αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς που συνθέτουν και υφαίνουν αυτό το καταπληκτικό μωσαϊκό της ελληνικής μας ιστορίας για την οποία όλοι οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι».
Η USA Today κλείνει το ρεπορτάζ της με την τοποθέτηση του πολιτικού επιστήμονα και καθηγητή του πανεπιστημίου της Αθήνας, Γιάννη Μεταξά ο οποίος υποσημειώνει τον κίνδυνο πίσω από όλη αυτή τη φρενίτιδα: «Εάν όλα αυτά είναι σημαντικά ευρήματα, έχουν υπονομευτεί από όλο αυτό το θόρυβο».