Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΗμερίδα στο Σαγκρί για την Παιδεία στη Νάξο υπό τη σκέπη της...

Ημερίδα στο Σαγκρί για την Παιδεία στη Νάξο υπό τη σκέπη της Μητρόπολης Παροναξίας

|

Το περασμένο Σάββατο (26/08) υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Παροναξίας πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Σαγκρί Νάξου με θέμα τη Παιδεία, την προσφορά της Εκκλησίας κυρίως στην περίοδο της Τουρκοκρατίας 

Ημερίδα με θέμα: «Η Ιερά Μονή Αγίου Ελευθερίου Σαγκρίου Νάξου και η προσφορά της Εκκλησίας στην Παιδεία, ιδιαίτερα στη Νάξο, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας» πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο της Μονής του Αγίου Ελευθερίου στο Σαγκρί της Νάξου. Η εκδήλωση άρχισε με αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Κείμενο-φωτογραφίες: Γιάννης Λογαράς, φιλόλογος

Παρέστησαν και ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Μαϊτός, ο Αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος Μελισσιανός, οι ιερείς, π. Κωνσταντίνος Κύλης και π. Αντώνιος Απειρανθίτης και ο ιεροδιάκονος π. Δωρόθεος Βεντσανόπουλος.  Επίσης παρέστησαν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης, ο τ. βουλευτής κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο πρόεδρος του δημοτικού πολιτιστικού-κοινωνικού φορέα ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ κ. Μιχάλης Μαρούλης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σαγκρίου κ. Στέλιος Σκορδιαλός, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαγκριωτών Νάξου (με έδρα την Αθήνα) κ. Κώστας Βερνίκος, ο πρόεδρος του τοπικού πολιτιστικού Συλλόγου «ΠΝΟΕΣ» Σαγκρίου κ. Θωμάς Γραμματάκος, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου κ. Μαρία Μάρκου, άλλοι επίσημοι, επιστήμονες και πλήθος κόσμου.

Η ημερίδα

Η ημερίδα διαιρέθηκε σε δύο τμήματα (συνεδρίες) με ενδιάμεσο διάλειμμα. Στην πρώτη συνεδρία προέδρευσε ο Ακαδημαϊκός κ. Στέφανος Ήμελλος και έγιναν οι ομιλίες: του κ. Γιάννη Ησαΐα με θέμα «Η μεγάλη συμβολή της Εκκλησίας και του Ηγουμένου Δωροθέου Τζιώτη στην Παιδεία της Νάξου κατά την προεπαναστατική και μετεπαναστατική εποχή» και του κ. Γιάννη Τουμπακάρη με θέμα «Η Παιδεία στη Νάξο κατά την Τουρκοκρατία. Αντανάκλαση της Παιδείας του Γένους κατά την περίοδο αυτή». (Σημείωση: Αντί της προγραμματισμένης εισήγησης με θέμα «Η αποκατάσταση της μεταβυζαντινής Ιεράς Μονής Αγίου Ελευθερίου Σαγκρίου Νάξου» των αρχιτεκτόνων κ. Θεμιστοκλή Μπιλή και κ. Μαρίας Μαγνήσαλη, που δεν ήταν παρόντες, αναγνώστηκε σύντομο κείμενο-χαιρετισμός τους, που ίδιοι απέστειλαν και με σχετικές πληροφορίες, ενώ η προγραμματισμένη εισήγηση του Πρωτοπρεσβυτέρου πατρός Αντωνίου Απειρανθίτη, θεολόγου-Εφημερίου Σαγκρίου με θέμα «Η ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Σχολείου στην Ιερά Μονή Αγίου Ελευθερίου υπό του Ιερομονάχου Καλλινίκου Βαρβατάκη» δεν έγινε, λόγω ασθενείας του εισηγητή).

Στη δεύτερη συνεδρία της ημερίδας, με πρόεδρο τον οικονομολόγο και πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) κ. Νίκο Βερνίκο, έγιναν οι εξής εισηγήσεις: Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κων/νος Κύλης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας ανέπτυξε το θέμα «Η Ιερά Μονή Αγίου Ελευθερίου Σαγκρίου Νάξου και η Ιερά Λειψανοθήκη αυτής στους κώδικες και το αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας», η συντηρήτρια έργων Τέχνης κ. Ματίνα Ουζούνογλου «Τα παλαίτυπα της Ιεράς Μονής Αγίου Ελευθερίου Σαγκρίου Νάξου» και ο Αρχαιολόγος κ. Γιώργος Μαστορόπουλος με θέμα «Βυζαντινοί Ναοί και Μοναστήρια στην περιοχή Σαγκρίου Νάξου».

* Την Τιμητική και Οργανωτική Επιτροπή αποτελούσαν: ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος ως πρόεδρος, ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Μαϊτός, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Απειρανθίτης, ο πρόεδρος της κοινότητας Σαγκρίου κ. Στέλιος Σκορδιαλός και οι πρόεδροι των Συλλόγων του Σαγκρίου κ. Κώστας Βερνίκος και κ. Θωμάς Γραμματάκος.

* Στο διάλειμμα προσφέρθηκαν αναψυκτικά καθώς και γλυκά που παρασκεύασαν και προσέφεραν ευγενώς κυρίες κάτοικοι του Σαγκρίου, ενώ μετά το τέλος της ημερίδας (ουσιαστικά εσπερίδας που διήρκεσε από το απόγευμα ώρα 6 μέχρι της 11ης νυκτερινής) προσφέρθηκε από τους οργανωτές γεύμα στο όμορφο εστιατόριο «Τζώνης» στο Σαγκρί.

Περιήγηση

Σημαντικό σε πλήθος το ακροατήριο που το αποτελούσαν επιστήμονες και άλλοι Ναξιώτες καθώς και μεγάλο πλήθος από κατοίκους του χωριού που υπέμειναν υπομονετικά το μακρό πρόγραμμα των εισηγήσεων και μάλιστα παρά τον έντονο αέρα και κρύο στο εξωτερικό προαύλιο της Μονής και παρακολούθησαν με προσοχή τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για την ιστορική Μονή μαζί με άλλες γενικότερες πληροφορίες, ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν τους εσωτερικούς χώρους (καθολικό και τη λειψανοθήκη και τις σαρκοφάγους επιφανών Σαγκριωτών αειμνήστων κτητόρων του πολύ σπουδαίου και γραφικού μοναστηριού, σημαντικού θρησκευτικού και πολιτιστικού μνημείου της Νάξου).

Σημειώνουμε ότι στη Μονή Αγίου Ελευθερίου λειτούργησε σχολείο κατά τα έτη 1816-1820 με πρωτοβουλία του Ηγουμένου Καλλίνικου Βαρβατάκη, ο οποίος δημιούργησε και τη λειψανοθήκη με λείψανα 13 Αγίων και περιήρχετο τα μεγάλα αστικά κέντρα της εποχής εκείνης: Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη κλπ. για να συγκεντρώσει χρήματα για τη λειτουργία του σχολείου αυτού και πέθανε σε μια από τις περιοδείες του στην Κωνσταντινούπολη το 1820. Η λειψανοθήκη με θαυμαστό τρόπο επέστρεψε στον φυσικό χώρο που ανήκει, δηλ. στη Μονή Αγίου Ελευθερίου, μετά από διακόσια περίπου έτη από τη δημιουργία της και η οποία αγνοείτο επί μακρόν και μόλις τα τελευταία έτη έγινε γνωστή η ύπαρξή της. (Πριν από την επιστροφή της στη Νάξο η λειψανοθήκη βρισκόταν στον Ι. Ναό Φανερωμένης Χολαργού Αττικής και μετά από έντονη προσπάθεια της Ι. Μητροπόλεως Παροναξίας και των Σαγκριωτών έγινε πραγματικότητα η επιστροφή της).

* Το σύνολο των βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών (με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες τους -μερικοί με ανεικονικό διάκοσμο, όπως ο Άγιος Aρτέμιος) στην ευρύτερη περιοχή Σαγκρίου (περιλαμβάνεται και τμήμα της κοινότητας Δαμαριώνα) μαζί με το παρακείμενο Κάστρο του Απαλίρου και τούς πύργους μαζί και με τούς ναούς της περιοχής Τραγαίας συνιστούν αυτό που αναλογικά για τη Νάξο, συνιστά και μεταφορικά ονομάζουμε “Μυστρά του Αιγαίου”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρώτη Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ολυμπία

Μια νέα εποχή για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αθλητισμό

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου