Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΗχούν τα πνευστά στη Νάξο

Ηχούν τα πνευστά στη Νάξο

|

Η 4η (13η) Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου διοργανώνεται για 2η φορά στη Νάξο, φέτος το τριήμερο 26 – 28 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να δώσουν το παρών περισσότεροι από 200 μουσικοί πνευστών από όλα τα νησιά του Αιγαίου 

Η αρχή έγινε από τη Σαντορίνη, στη συνέχεια πέρασε η σκυτάλη στη Τήνο, μετά την Πάρο (και Αντίπαρο) και φέτος στην …Νάξο. Νάξο, η οποία καλείται να διοργανώσει για δεύτερη φορά την «Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου» που μετράει επίσημα 13 διοργανώσεις και τέσσερις υπό τη νέα της …μορφή. Και αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι στα χωριά της Νάξου θα συγκεντρωθούν περισσότεροι από 200 μουσικοί πνευστών από τα περισσότερα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, το τριήμερο 26 – 28 Σεπτεμβρίου σε μία μεγάλης εμβέλειας μουσική συνάντηση της Περιφέρειας, Η πρωτοβουλία αυτή συνενώνει και επεκτείνει έναν επιτυχημένο θεσμό που λειτούργησε και καθιερώθηκε επί μια 10ετία, με τη γενική ευθύνη και το σχεδιασμό της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης: την Παγκυκλαδική Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών, που διοργανώθηκε επί 8 συνεχή χρόνια (2002 – 2010) σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων (Κέα, Κύθνος, Άνδρος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σύρος) και που τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ως Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου, αναδείχθηκε σε κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στην καρδιά της μουσικής παράδοσης του Αιγαίου, τη Νάξο, ολοκληρώνεται τον φετινό Σεπτέμβρη ένας πλούσιος σε έμπνευση και απήχηση κύκλος πολιτιστικής παρουσίας, που αγκάλιασε την τελευταία 12ετία τα νησιά του Αρχιπελάγους. Στη δυναμική αυτού του κύκλου, οφείλεται η ανάδυση από τη λήθη και την αφάνεια του λαϊκού πνευστού οργάνου, αυθεντικού συνεχιστή μιας προαιώνιας μουσικής δημιουργίας του αιγαιακού κόσμου. Η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση του τόπου, κατάφερε να συνενώσει και να συναδελφώσει σε ένα ιδιότυπο σχήμα τους αιγαιοπελαγίτες μουσικούς και όχι μόνο, αναδεικνύοντας το όλο εγχείρημα σε κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό για τον τόπο. 

Μόνιμος και συνεπής αρωγός των Μουσικών αυτών Συναντήσεων παραμένει πάντοτε το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη κι ο Λάμπρος Λιάβας. Συνoδοιπόροι, ακούραστοι νέοι ερευνητές, διανοητές και δημιουργοί – εθνομουσικολόγοι, λαογράφοι, κινηματογραφιστές κ.ά. – έχουν αναλάβει τη βαριά ευθύνη της ανάδειξης της τσαμπούνας και του σουραυλιού, με νέο πνεύμα και έμπνευση, στο επίκεντρο του μουσικού γίγνεσθαι του Αιγαίου.   

Με την εμπειρία των Μουσικών Συναντήσεων, συγκροτούνται ήδη πρότυπα μουσικά αρχεία στα μεγαλύτερα νησιά, με ανάλογη προοπτική και για τα υπόλοιπα. Τα ερευνητικά αυτά προγράμματα συνοδεύονται από καινοτόμες κινηματογραφικές δημιουργίες (ντοκιμαντέρ), όπου παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικές, αθέατες μέχρι τώρα όψεις του αιγαιακού μουσικού πλούτου. 

Όπως δείχνουν και τα φετινά μηνύματα, το πλήθος των μουσικών λαϊκών πνευστών που συμμετέχουν στη Συνάντηση βαίνει αυξανόμενο και συνεχώς εμπλουτιζόμενο από νεαρούς οργανοπαίκτες. Η ομήγυρη της Νάξου, εκτός από τους Κυκλαδίτες και τους Δωδεκανήσιους μουσικούς, αναμένεται να διευρυνθεί από εκπροσώπους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης, αλλά και από τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες, προσδίδοντας στη όλη δράση εμβέλεια πανελλαδική με διεθνείς προεκτάσεις.

Διοργάνωση:

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων – Δράσεις Πολιτισμού

Με τη συμμετοχή των:

–  Νομικού Προσώπου Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας

–   Πρόνοιας Αλληλεγγύης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

–  Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Παναθηναϊκός: Στροφή στα νιάτα, το καλοκαίρι θέλει να επενδύσει σε νεαρούς σε ηλικία παίκτες

Στροφή στα νιάτα επιχειρεί ο Παναθηναϊκός το φετινό καλοκαίρι - Ποιοι φεύγουν και γιατί; Οι σκέψεις για μεταγραφές

Κέα: Eβδομάδα ευαισθητοποίησης για την εθελοντική αιμοδοσία

Κέα - Ενημέρωση: Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την εθελοντική αιμοδοσία - Γίνε και εσύ μέρος της αλυσίδας αγάπης!

Τήνος: Λέει “όχι” στις στρατηγικές επενδύσεις

Ο δήμος Τήνου προτείνει την απαγόρευση των στρατηγικών επενδύσεων στον τουρισμό και τη δημιουργία ΕΣΧΑΣΕ

Σουηδία: Οι καταναλωτές μποϊκοτάρουν τα σούπερ μάρκετ λόγω υψηλών τιμών

Η διαμαρτυρία κατά της αύξησης των τιμών των τροφίμων: για μία εβδομάδα δεν θα κάνουν αγορές σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και αλυσίδες λιανικής

Νάξος – Δημοτικό Σχολείο Χειμάρρου: Εργαστήρι αύριο (26/03) με θέμα “Οι μικροί και μεγάλοι επιστήμονες”

Μία ακόμη δράση από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Χειμάρρου Νάξου - Ποια θα φιλοξενηθεί από τους εκπαιδευτικούς και το θέμα του εργαστηρίου

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ωρα για play off, αύριο (26/03) η πρώτη μάχη με την Ηλιούπολη

Μπαίνει στα Play Off ο Πανναξιακός. Πρώτος τελικός αύριο Τετάρτη (ώρα έναρξης 14:30) με την Ηλιούπολη στο ”Δ. Περιστεράκης”

Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 – Προκριματικά: Ανώτερη η Νορβηγία, εύκολο το over με το Ισραήλ

Ισραήλ - Νορβηγία: Δείχνει ανωτερότητα στο 2.32! - Γιατί ποντάρουμε στη Νορβηγία και στο διπλό με over για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026

Μητρόπολη Παροναξίας – Σαγκρί: Ο Εσπερινός της εορτής του Ευαγγελισμού

Μητρόπολη Παροναξίας: Ο Εσπερινός της εορτής του Ευαγγελισμού στο Σαγκρί

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Express Skopelitis: Παράταση ακινησίας έως και την 30η Μαρτίου

Μία επιπλέον εβδομάδα θα παραμείνει σε ... ακινησία το Express Skopelitis - Πότε επιστρέφει στη ... ρουτίνα του

Αμοργός – Σαντορίνη: Σεισμός 4,1 R από το ρήγμα της Ανύδρου

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό - Που εντοπίστηκε το επίκεντρο, ποιο το εστιακό βάθος

“HighSpeed 3”: θα ενώνει καθημερινά τον Πειραιά με την Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Τα δρομολόγια του HIGHSPEED 3 στην γραμμή Ηράκλειο-Κυκλάδες-Πειραιά (πίνακας)

Νάξος – Σπ. Παπαδόπουλος: “Πολλοί λένε πως το τρέξιμο είναι προπόνηση, για μένα είναι ψυχανάλυση”

Κυριακάτικη ψυχοθεραπεία - Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μοιράζεται τις σκέψεις του για το τρέξιμο στην επαρχεία και δη στη Νάξο

Εκτακτο – Αμοργός: Σεισμός 4 R προερχόμενος από το ρήγμα Ανυδρου

Δεύτερος σεισμός σε λιγότερο από 24 ώρες από το ρήγμα Ανυδρου - Ποιο ήταν το εστιακό βάθος

Hellenic Highspeed: Μπαίνει αύριο και για λίγες ημέρες στη γραμμή Πειραιάς – Σύρος – Τήνος – Μύκονος

Το "Hellenic Highspeed" αντικαθιστά το "Fast Ferries Andros" - Σε ποια γραμμή μπαίνει και έως πότε - Χρονοδιάγραμμα

Κυκλάδες – Ευθ. Λέκκας: Εκλύθηκε σεισμική ενέργεια ίση με σεισμό 6,5 R

Λέκκας για σεισμική ακολουθία: «Οι πάνω από 20.000 σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν την τελευταία περίοδο αντιστοιχούν σε τόση σεισμική ενέργεια όση έχει ένας σεισμός των 6,5 Ρίχτερ"

Καστράκι: Πωλείται ακίνητο με μικρή αυλή κοντά στη θάλασσα

Ακίνητο πωλείται στο Καστράκι - Διαθέτει αυλή και είναι σε απόσταση .. αναπνοής από τη θάλασσα (δείτε εντός πληροφορίες)