Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΙακ. Καμπανέλλης: Αφιέρωμα με "Μαουτχάουζεν" και "Μεγάλο μας τσίρκο" στο Θέατρο Ολύμπια

Ιακ. Καμπανέλλης: Αφιέρωμα με “Μαουτχάουζεν” και “Μεγάλο μας τσίρκο” στο Θέατρο Ολύμπια

|

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον μεγάλο μας συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη με την παρουσίαση σε μια μουσικοθεατρική παράσταση, των δυο κορυφαίων έργων του “Μαουτχάουζεν” και “Μεγάλο μας τσίρκο”, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο “Μαρία Κάλλας” (Ακαδημίας 59).

Μια ανατρεπτική παράσταση που καταδεικνύει τον διαχρονικό εκφυλισμό -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- από την εποχή των κοτσαμπάσηδων και τη φυλάκιση του Κολοκοτρώνη, ως τα σημερινά Τέμπη.

Το «Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη», παραγωγής του «Ιδρύματος Σακελαρίδη», συνίσταται στην παρουσίαση των δύο μεγάλων του έργων «Μαουτχάουζεν» (μουσική Μ. Θεοδωράκη) και «Το μεγάλο μας τσίρκο» (μουσική Σταύρου Ξαρχάκου) σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σάλτα, που θα έχει και τη μουσική διεύθυνση της παράστασης στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, δυο εμβληματικοί ηθοποιοί, ο Μιχάλης Μητρούσης και η Όλγα Πολίτου και τραγουδάει ο ιδιαίτερα εκφραστικός Βασίλης Λέκκας.

 

Το Μαουτχάουζεν

Ο Καμπανέλλης, κρατούμενος για δύο ολόκληρα χρόνια, από τους Γερμανούς, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν σκιαγραφεί με τέσσερα βιωματικά ποιήματα («Άσμα ασμάτων», «Αντώνης», «Δραπέτης» και «Όταν τελειώσει ο πόλεμος») μία πτυχή των όσων έζησε ο ίδιος εκεί μέσα.

Τα ποιήματα αυτά μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης με μοναδικό τρόπο, έτσι ώστε το μουσικό αυτό έργο («Μαουτχάουζεν») να αναγορευθεί ως το «σημαντικότερο που γράφτηκε ποτέ για το Ολοκαύτωμα».

Η παρουσίασή του συγκεκριμένου αυτού έργου αποτελεί επιταγή των καιρών, ώστε η θύμηση των δεινών του φασισμού και του πολέμου να παραμένει πάντα ανεξίτηλη μέσα μας.

Το Μεγάλο μας Τσίρκο

Όσον αφορά δε, το δεύτερο έργο του Καμπανέλη, «Το μεγάλο μας τσίρκο» που παρουσιάζεται, αυτό ως γνωστόν περιγράφει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας, από το 1821 και μετά. Το «Μεγάλο μας τσίρκο» όμως κατά την άποψη του σκηνοθέτη της παράστασης, συνεχίζει να «παίζει» και σήμερα, αφού ο δράκος της διαπλοκής και της αναξιοκρατίας είναι ακόμα εδώ.

Τα τραγούδια

Στην παράσταση ακούγονται τα τραγούδια: «Άσμα ασμάτων», «Αντώνης», «Δραπέτης», «Άμα τελειώσει ο πόλεμος», «Λαέ μην σκύψεις το κεφάλι», «Φίλοι κι αδέλφια», «Ξεριζωμός», «Όλυμπος» (παραδοσιακό κλέφτικο) «Στα περβόλια», «Το απομεσήμερο», «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ», οι «Γερανοί» (Ρώσικο – μετάφραση Γ. Ρίτσου), «Αυτούς που βλέπεις πάλι θα τους ξαναδείς», «Στο καφενείον η Ελλάς» (Γ. Μαρκόπουλος), «Προσκύνημα» (Ορέστη από το Βόλο Μαρία από τη Σπάρτη).

Οι συντελεστές

Τραγουδούν: Βασίλης Λέκκας – Νίκος Φαρμάκης – Γιώργος Τζιουβάρας – Σταματία Κολωνιάρη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μιχάλης Μητρούσης – Όλγα Πολίτου – Γιώργος Τσαρδούνης – Δημήτρης Παπαθανασίου – Σταματία Φέρλια – Μαρία Τσιαμπέρα – Καίτη Μαμούρη – Μαρία Μεταξιώτη – Μαρία Βάραγκα- Ελένη Σαρακατσιάνου

Ορχήστρα: Χρήστος Βιδινιώτης (Μπουζούκι)- Μάριος Σάλτας (κιθάρα)- Δημήτρης Σιδέρης (πλήκτρα) – Χρήστος Σάλτας (κλασική κιθάρα)- Γιάννης Πλαγιανάκος (κόντρα μπάσο) – Φανή Χαλατσογιάννη (Σαντούρι)

Σκηνικά-κουστούμια: Εμίλ Αβακιάν – Τ. Μυτιληναίος – Χρ. Λαλουμίχος

Χορογραφίες: Κώστας Κολωνιάρης-Ηλίας Σάλτας

Ηχητικά εφε – φώτα: Βασίλης Γερολιόλιος-Συμμετέχει η 50μελής μικτή χορωδία του «Ιδρύματος Σακελλαρίδη»

Παρουσίαση: Μήνα Μητρούλα – Μεταξία Τσιαργαλή


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Σαντορίνη – Αμοργός: Ισχυρός (διπλός) σεισμός 5,2 R αισθητός και στην Αττική

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ πραγματοποιήθηκε διπλός ισχυρός σεισμός της τάξης των 5.2 R με επίκεντρο στο χώρο μεταξύ Σαντορίνης - Αμοργού και με εστιακό βάθος μόλις 3 χιλιόμετρα

Παναθηναϊκός – Οικονομόπουλος: Το …πουλί πέταξε προς τον παράδεισο

Εφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος τερματοφύλακας Τάκης Οικονομόπουλος, εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στην ιστορία του Παναθηναϊκού

Σίφνος: Ερχεται κλιμάκιο για ελέγχους σε σχολικά και δημοτικά κτήρια

Ο Δήμος Σίφνου ανακοινώνει ότι έρχεται κλιμάκιο για ελέγχους σε σχολικά και δημοτικά κτήρια

Νάξος: Ομολογία κτηνοτρόφου για το θάνατο σκυλιών στην Ποταμιά (video)

Το περιστατικό είχε καταγγείλει ένας εκπαιδευτής σκύλων, ο οποίος αντιλήφθηκε όλα όσα συνέβησαν στο μαντρί του 65χρονου δράστη (video)

Νάξος – Φ. Μαυρομμάτης: “Συνεργεία μηχανικών του Δήμου διενεργούν ελέγχους στα κτήρια των σχολικών μονάδων”

Ενημέρωση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Φώτη Μαυρομμάτη για την έναρξη ελέγχων στα κτήρια των σχολικών μονάδων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Γ. Πολυχρονάκος: “Προτεραιοποίηση έργων και τεχνικών παρεμβάσεων στα λιμάνια των Κυκλάδων”

Γ. Πολυχρονάκος: “Θα μιλήσει κανείς για τον τουρισμό στις Κυκλάδες και την τοπική οικονομία και τις αρνητικές συνέπειες από την σεισμική έξαρση;”

Σέριφος: Επένδυση Καρώνη προκρίνει στα μεταλλεία η Μενδώνη

Επένδυση Καρώνη προκρίνει στα μεταλλεία Σερίφου η Μενδώνη - Ξεκίνησαν άμεσα οι αντιδράσεις

Μύκονος – Κέντρο Υγείας: Ολοκληρώθηκαν 16 κατοικίες για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή 16 διαμερισμάτων για γιατρούς και νοσηλευτές πάνω από το Κέντρο Υγείας Μυκόνου - Η ανάρτηση του Αδωνι Γεωργιάδη

Κυκλάδες: Το “Αιγαίο” βγαίνει για έρευνες σε Σαντορίνη και Αμοργό

Αποστολή ωκεανογραφικού στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού - Ποιος είναι ο σκοπός του

Κομισιόν: Άμεση παρέμβαση για στήριξη νησιών των Κυκλάδων λόγω σεισμών ζητά ο Γ. Αυτιάς

Το φαινόμενο των σεισμικών δονήσεων σε συγκεκριμένα νησιά των Κυκλάδων, συνεχίζεται και επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων

Σαντορίνη (1650): Πως έμαθαν οι Ναξιώτες την είδηση της έκρηξης του ηφαιστείου

η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1650 και η μεταφορά της είδησης στη Νάξο - Οι επιστολές

Κυκλάδες – Απαγορευτικό: Προσέγγιση “Blue Star Paros” στο λιμάνι της Νάξου (video)

Προσέγγιση του Blue Star Paros στο λιμάνι της Νάξου με γεμάτο 7αρι.... (video)

Attica Group: Φέρνει έξι νέα πλοία, βάζει νέο δρομολόγιο από Ηράκλειο προς Κυκλάδες

Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο της εισηγμένης, όπως παρουσιάστηκε σε επενδυτές στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της Capital Day. Οι στόχοι και το άνοιγμα στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Εύη Νομικού: «Εάν ο καιρός το επιτρέψει, τη Δευτέρα θα έχουμε τα στοιχεία από τους φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους»

Αποφασίστηκαν νέα μέτρα και για την εβδομάδα που έρχεται, σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ιο και Ανάφη.

Νάξος: Σύλληψη του δράστη που πυροβόλησε και τραυμάτισε σκυλιά

Ομολόγησε ο δράστης που πυροβόλησε και τραυμάτισε σκυλιά στην Ανω Ποταμιά της Νάξου

Ελλάδα: Αύξηση προκρατήσεων κατά 7% σε σχέση με το 2024, τι λένε σε Σαντορίνη και Ιο

Παράγοντες σε Σαντορίνη και Ιο μιλάνε για τα .. παράδοξα του τουρισμού με αυξητική τάση στις προκρατήσεις

Δήμαρχοι Κυκλάδων καλούν Υπουργείο Παιδείας: Τι θα γίνει με τα σχολεία;

Δήμαρχοι Κυκλάδων: Ζητούν οδηγίες από τα αρμόδια Υπουργεία για τη λειτουργία των σχολείων έως τις 14/02

Ίος – Γκίκας Γκίκας: “Είμαστε πάνω στο νησί περίπου 2000 ψύχραιμοι άνθρωποι” (video)

O Δήμος και οι αρμόδιοι φορείς έχουν προετοιμαστεί για την περίπτωση που γίνει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός και έχουν οριστεί σημεία συγκέντρωσης.

Εκτακτο – Σαντορίνη – Αμοργός: Ισχυρός (διπλός) σεισμός 5,2 R αισθητός και στην Αττική

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ πραγματοποιήθηκε διπλός ισχυρός σεισμός της τάξης των 5.2 R με επίκεντρο στο χώρο μεταξύ Σαντορίνης - Αμοργού και με εστιακό βάθος μόλις 3 χιλιόμετρα