Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΗ υποστελέχωση φέρνει δυσλειτουργίες

Η υποστελέχωση φέρνει δυσλειτουργίες

|

Η αρχαιολόγος Ειρήνη Λεγάκη παρουσίασε εργασίες και κοινωνικές παρεμβάσεις αλλά και έρευνες της ΚΑ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων τα τελευταία χρόνια στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες 

Για όλα φταίει η Αρχαιολογία… Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει την συγκεκριμένη έκφραση όταν καθυστερεί η έκδοση κυρίως μίας οικοδομικής άδειας με δεδομένο ότι στην Ελλάδα και γιατί όχι στο Αιγαίο, τα αρχαία είναι διάσπαρτα και οι λιγοστοί υπάλληλοι των κατατόπους Εφορειών τρέχουν και δεν φτάνουν. Ποιος όμως τους υπολογίζει; Σχεδόν κανείς. Δευτέρα 18 Αυγούστου και στην αίθουσα του Θεατρικού Μουσείου «Ιάκωβος Καμπανέλλης», η αρχαιολόγος Ειρήνη Λεγάκη (στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σχολή Νάξου υπό την αιγίδα του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ) στέκεται απέναντι στο κοινό και προσπαθεί να πείσει ότι δεν είναι η …κακιά της ιστορίας. Όπλο της; Εκτός από την φυσική της γοητεία και το έργο (δράσεις και έρευνες μέσω ανασκαφών) που έχει κάνει η ΚΑ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες.

Η κ. Λεγάκη με αυθόρμητο λόγο και χωρίς να …ντρέπεται παραδέχεται τα όποια λάθη υπάρχουν και αναγνωρίζει ότι γίνονται προσπάθειες για να επιλυθούν. Όπως στη περίπτωση του Μουσείου της Νάξου, που θεωρείται ως μοναδικό στο είδος του σε Παγκόσμιο επίπεδο και το οποίο δεν έχει επεξηγηματικές πινακίδες στα εκθέματά. Ο λόγος; Αναμονή για μετακόμιση στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Νάξου. Μία μετακόμιση που έχει πάει στις Καλένδες και πλέον ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι του project έχουν αρχίσει να συμβιβάζονται ότι θα μείνουν για πάντα «κλεισμένοι» στο κάστρο. Δυστυχώς και το αντίστοιχο Μουσείο στην Απείρανθο δύσκολα θα μπορέσει να μεταστεγαστεί καθώς κι εδώ η γραφειοκρατία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Μίλησε ακόμη και για την προοπτική να ανοίξει όχι μόνο ο χώρος του Ναού της Δήμητρας στο Σαγκρί αλλά και αυτός της Πορτάρας στο κοινό για πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά ειδικά στην περίπτωση της Πορτάρας (σ.σ. η τελευταία εκδήλωση είχε γίνει το 2004 με αφορμή την άφιξη της Ολυμπιακής φλόγας στη Νάξο) θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας…

Μίλησε για την πρόσφατη επιστροφή δύο αριστουργημάτων του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού από τη Γερμανία: Το ένα είναι από τα μεγαλύτερα σωζόμενα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια και το άλλο, ένα από τα ελάχιστα λίθινα τηγανόσχημα σκεύη και το μοναδικό από χλωριτικό σχιστόλιθο.  Και τα δύο χρονολογούνται στον πρωτοκυκλαδικό πολιτισμό (βρέθηκαν στις Μικρές Κυκλάδες) που αναπτύχθηκε την 3η χιλιετία π.Χ. και βρέθηκαν με τον γνωστό τρόπο της αρχαιοκαπηλίας σε μουσεία της Γερμανίας.  Αναφέρθηκε τις δράσεις με στόχο τα …παιδιά, τέσσερις εκδηλώσεις από το 2011 έως το 2012 με τετραήμερα, όπου ο στόχος ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά όχι μόνο την επιστήμη της Αρχαιολογίας ή τα Μουσεία αλλά και τα αντικείμενα που δημιουργήθηκαν, την γνώση των αρχαίων Ελλήνων αλλά και την καθημερινότητα τους μέσα από δραστηριότητες.

Παρουσίασε τα συμπεράσματα των εργασιών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, μίλησε για 110 θέσεις που έχουν εντοπιστεί και έχουν αρχαία σημαντικής αξίας, αναφέρθηκε στις ανασκαφές εντός της πόλης (Φουντάνα, Άγιο Μηνά. Απλώματα και Πλίνθος) όπου τα ευρήματα τονίζουν την διαχρονική παρουσία της Νάξου σε πρωταγωνιστικό ρόλο και έκανε αναφορά στις ανασκαφές της Στελίδας και για την παρουσία ανθρώπου από το 50.000 π.χ. και όχι από το 5.000 π.Χ, που πίστευαν έως το 2011 οι περισσότεροι από τους αρχαιολόγους. Επίσης αναφέρθηκε και σε ανασκαφές που έχουν γίνει τόσο στο νησί (Γαλανάδο, Σαγκρί) όσο και στις Μικρές Κυκλάδες (Κέρος, Κουφονήσια, Ηρακλειά) με τα ευρήματα να ανατρέπουν τις έως σήμερα θεωρίες αλλά και να προβληματίζουν καθότι οι απαντήσεις δεν είναι πάντα εύκολες.

Και στον επίλογο η κ. Λεγάκη αναφέρθηκε στην σχέση Αρχαιολογικής Υπηρεσίας – Πολιτών τονίζοντας όπως σημειώνεται στην εφημερίδα «Κυκλαδική» ότι «η υποστελέχωση είναι βασική παράμετρος δυσλειτουργιών, να σκεφτείτε ότι σε Νάξο, και Μικρές Κυκλάδες υπάρχει μόνο μία αρχαιολόγος, ενώ συνολικά στην ΚΑ Εφορεία που καλύπτει το σύνολο των Κυκλάδων και την Σάμο υπηρετούν μόλις 12 αρχαιολόγοι.  Χρωστάμε πολλά στους υπαλλήλους όπως ο κ. Προμπονάς στη Νάξο που λειτουργεί πλέον με την εμπειρία του αρχαιολόγου και μας έχει υποδείξει ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα στο νησί, στη περιοχή του Γαλανάδου. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 40 υποθέσεις για τομή σε ακίνητα στη Νάξο και άλλες δέκα στις Μικρές Κυκλάδες. Προσπαθούμε αλλά χρειάζεται υπομονή από όλους». 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.