Δευτέρα, 18 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΗ Πάρος και οι αποικίες της

Η Πάρος και οι αποικίες της

|

Τετάρτο Διεθνές συνέδριο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων στην Πάρο (11 – 14 / 06) με θέμα “Η Πάρος και οι αποικίες της”  

Το Δ’ Διεθνές Συνέδριο Αρχαιολογίας Πάρου & Κυκλάδων που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου & Κυκλάδων (ΙΑΠΚ) σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου και τον πολιτιστικό Σύλλογο «Αρχίλοχος», στο πλαίσιο της σειράς διεθνών Συνεδρίων του Ινστιτούτου με τη διεθνή ονομασία Paros, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Αρχίλοχος» στην Παροικία από 11-14 Ιουνίου 2015, ακολουθώντας το ιδιαιτέρως επιτυχημένο Γ’ Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2010 και ήταν αφιερωμένο στον μεγάλο γλύπτη και αρχιτέκτονα της αρχαίας Πάρου Σκόπα.

Το Δ’ Συνέδριο (Paros IV) με τον τίτλο Η Πάρος και οι Αποικίες της, είναι αφιερωμένο στις αποικίες που ίδρυσε η Πάρος στον αρχαίο κόσμο ήδη από τα τέλη του 8ου/αρχές 7ου αιώνα π.Χ., στην Αδριατική, το βόρειο Αιγαίο και την Προποντίδα. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, 40 αρχαιολόγοι και ειδικοί μελετητές της αρχαιότητας θα παρουσιάσουν εργασίες που αναφέρονται στους κεντρικούς θεματικούς κύκλους ως εξής:

Πάρος, η μητρόπολις

Θάσος, η αποικία στο Βόρειο Αιγαίο

Φάρος, η αποικία στην Αδριατική (σημερινό Stari Grad στο νησί Hvar στην Κροατία)

Πάριον, η αποικία στην Προποντίδα (σημερινό Çanakkale στην Τουρκία)

Τα ειδικότερα θέματα των κεντρικών θεματικών αυτών κύκλων περιλαμβάνουν αρχαιολογία της Πάρου και των αποικιών της, ιστορία και ιστορικές προσωπικότητες, κεραμική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, νομισματική, επιγραφική, μεταλλοτεχνία, ιερά και λατρείες, αρχαίες τεχνικές εξόρυξης μαρμάρου στην Πάρο και τη Θάσο. Για πρώτη φορά συγκεντρώνονται στην Πάρο με αφορμή το Συνέδριο, οι αρχαιολόγοι ανασκαφείς και μελετητές από όλες τις αποικίες της Πάρου για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα αποτελέσματα των ανασκαφών και μελετών τους που αναμένονται με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Η πρόεδρος του ΙΑΠΚ, καθηγήτρια αρχαιολογίας, κ. Ντόρα Κατσωνοπούλου, σε σχετικό της κείμενο για τις αποικίες γράφει:

«Το Πάριον. Ιδρύθηκε το 710 ή 708 π.Χ. στη βορειοανατολική Τρωάδα, και βρίσκεται σήμερα στην περιοχή του σύγχρονου χωριού Kemer, στην περιφέρεια του Çanakkale της Τουρκίας. Οι συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες από το 2005 κ.ε., έχουν φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα και πληροφορίες σχετικά με την οικιστική εξέλιξη της αρχαίας πόλης και μαρτυρούν ότι το Πάριον κατοικήθηκε ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως τον 13ο αιώνα μ.Χ. Η πόλη ήταν μέλος της Δηλιακής Συμμαχίας και μνημονεύεται στους καταλόγους των μελών της Συμμαχίας στην Ακρόπολη της Αθήνας. Κατά την Ελληνιστική εποχή, το Πάριον βρέθηκε υπό την εξουσία του βασιλείου της Περγάμου και το 133 π.Χ. προσαρτήθηκε στο ρωμαϊκό κράτος, οπότε και απέκτησε μεγάλη σημασία λόγω της γεωπολιτικής του θέσης. Η αρχαία πόλη του Παρίου, ήταν πλούσια σε αριστουργήματα φιλοτεχνημένα από διάσημους γλύπτες της αρχαιότητας. Ανάμεσά τους και αγάλματα από δύο φημισμένους γλύπτες του 4ου αιώνα π.Χ., τον Σκόπα από την Πάρο και τον Πραξιτέλη από την Αθήνα.  Στα τέλη του ίδιου αιώνα, το Πάριον διακοσμήθηκε και με ένα μνημειακό βωμό για την Άρτεμη και τον Απόλλωνα, έργο που φιλοτέχνησε ο επίσης διάσημος αρχιτέκτονας Ερμοκρέων. Ο βωμός υπήρξε ένα από τα αριστουργήματα της αρχαιότητας και γι’ αυτό απεικονίστηκε στα νομίσματα της πόλης αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του.

Η Φάρος. Ιδρύθηκε το 385/84 π.Χ. στο κροατικό νησί Hvar κοντά στις ακτές της Δαλματίας. Ανασκαφές που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980 και συνεχίζονταν μέχρι πρόσφατα, έχουν φέρει στο φως ένα μέρος της ελληνικής πόλης που αναπτύχθηκε στην πεδιάδα του Stari Grad, νεκροταφεία καθώς και τμήμα των τειχών της με τους οχυρωματικούς πύργους. Οι πιο πρόσφατες έρευνες για τη μελέτη του πολεοδομικού σχεδιασμού της αρχαίας πόλης, έχουν αναδείξει στην περιοχή της Φάρου ένα εντυπωσιακό πολιτιστικό τοπίο, του οποίου η γεωμετρική διάταξη φαίνεται ότι σχεδιάστηκε ήδη από τους παριανούς αποίκους κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. Ως ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως διατηρημένα αρχαία ελληνικά κτηματολογικά συστήματα, η Φάρος εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2008.

Η Θάσος. Ιδρύθηκε στις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ. (680-670) από Παρίους αποίκους με οικιστή τον Τελεσικλή, πατέρα του φημισμένου ποιητή της Πάρου, Αρχιλόχου που συμμετείχε και ο ίδιος στη δεύτερη αποικιστική επιχείρηση των Παρίων στη Θάσο γύρω στα μέσα του 7ου αιώνα. Οι πολύχρονες ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Θάσο, έχουν φέρει στο φως την αγορά της πόλης, μνημεία, ιερά, το θέατρο, γλυπτά, πήλινα ειδώλια, νομίσματα, κεραμικά εργαστήρια, την αρχαία νεκρόπολη, το τείχος της αρχαίας πόλης με τις πύλες του. Από τα σημαντικότερα μνημεία της αγοράς είναι το μνήμα του Γλαύκου που ανέγειραν οι γιοι του Βρέντη από το γένος του Γλαύκου, του ήρωα-προστάτη της πόλης και αρχηγού της δεύτερης αποικιστικής επιχείρησης των Παρίων στη Θάσο, μαζί με τον Αρχίλοχο. Ανάμεσα στις τιμώμενες θεότητες στη Θάσο, εξέχουσα θέση κατέχει η λατρεία του Ηρακλή που ήταν ίσως παλαιότερη της άφιξης των Παρίων, ενώ με τον αποικισμό εγκαθίστανται οι λατρείες των θεοτήτων της Πάρου με κυριότερες αυτές της Αθηνάς, Αρτέμιδος, Απόλλωνα, και Δήμητρας».

Σημαντικές μελετητικές και ανασκαφικές ανακοινώσεις για την Πάροαναμένονται στο 4o Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο Πάρου και Κυκλάδων.

Η ιστορική διαδρομή της Πάρου μέσα από τα ανασκαφικά  ευρήματα, τους πολιτιστικούς θησαυρούς , τα αρχαιολογικά μνημεία και κτίσματα καθώς και η τέχνη, θα παρουσιαστεί ανάγλυφα στο πλαίσιο του Δ’ Διεθνούς  Αρχαιολογικού Συνεδρίου Πάρου και Κυκλάδων που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου & Κυκλάδων (ΙΑΠΚ) σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου και τον πολιτιστικό Σύλλογο «Αρχίλοχος» και θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 14 Ιουνίου στο νησί, στην αίθουσα  «Αρχίλοχος».

Στο συνέδριο, με θέμα « Η Πάρος και οι Αποικίες της» ( “Paros and its Colonies”), έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν διεθνούς κύρους Έλληνες και ξένοι Επιστήμονες με τη φροντίδα και οργάνωση του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας  Πάρου και Κυκλάδων, του Δήμου Πάρου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος». Οι 40 αρχαιολόγοι και ειδικοί μελετητές της αρχαιότητας θα παρουσιάσουν εργασίες που αναφέρονται στους κεντρικούς θεματικούς κύκλους  και συγκεκριμένα, Πάρος, η μητρόπολις, Θάσος, η αποικία στο Βόρειο Αιγαίο, Φάρος, η αποικία στην Αδριατική (σημερινό Stari Grad στο νησί Hvar στην Κροατία)και Πάριον, η αποικία στην Προποντίδα (σημερινό Çanakkale στην Τουρκία)

Τα ειδικότερα θέματα των κεντρικών θεματικών αυτών κύκλων περιλαμβάνουν αρχαιολογία της Πάρου και των αποικιών της, ιστορία και ιστορικές προσωπικότητες, κεραμική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, νομισματική, επιγραφική, μεταλλοτεχνία, ιερά και λατρείες, αρχαίες τεχνικές εξόρυξης μαρμάρου στην Πάρο και τη Θάσο. Για πρώτη φορά συγκεντρώνονται στην Πάρο με αφορμή το Συνέδριο, οι αρχαιολόγοι ανασκαφείς και μελετητές από όλες τις αποικίες της Πάρου για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα αποτελέσματα των ανασκαφών και μελετών τους που αναμένονται με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Παράλληλα με το συνέδριο,  που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 2400 χρόνων από την ίδρυση της αποικίας της Φάρου αποφασίστηκε  να κατασκευαστεί μαρμάρινη στήλη-επιγραφή με κείμενα στις δύο γλώσσες, ελληνικά της μητρόπολης Πάρου και κροατικά της αποικίας Φάρου και να στηθεί  στην πλατεία της Εκατονταπυλιανής Πάρου. Η  σχετική τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου 2015 παρουσία του Πρέσβη της Κροατίας και του Δημάρχου του Stari Grad. Αντίστοιχη και ακριβώς ίδια στήλη-επιγραφή θα τοποθετηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο στην πόλη του Stari Grad, στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ μητρόπολης και αποικίας.

Ακολουθεί το πλήρες και τελικό πρόγραμμα του Δ’ Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων Paros IV «Η Πάρος και οι Αποικίες της»:

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Μάρκος Καφούρος στην Κύθνο για τον Δεκαπενταύγουστο και συναντήσεις με φορείς του νησιού

Θρησκευτικές εκδηλώσεις, επαφές με τη Δημοτική Αρχή και επισκέψεις σε τοπικές παραγωγικές μονάδες – Στο επίκεντρο τα θέματα ακτοπλοΐας, υγείας και πρωτογενούς τομέα.

Μίκης Θεοδωράκης: «Μια Θάλασσα Μουσικής» στην πλατεία Τριπόδων

Μουσικοχορευτική βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Τριπόδων, στο πλαίσιο του Έτους Μίκη Θεοδωράκη.

Στήριξη στους εκπαιδευτικούς: Ο Δήμος Θήρας αναζητά ξανά στέγη για τους δασκάλους και καθηγητές

Για 3η χρονιά Δήμος, Ένωση Γονέων και ΕΛΜΕ Θήρας ενώνουν δυνάμεις ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Σαντορίνη.

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση αναστολής για το «Πράσινο Σημείο» στη Νάουσα Πάρου

Ο Δήμος Πάρου υπερασπίστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το έργο που στοχεύει στη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πιστοποιήσεις καταλληλότητας για 8 παιδικές χαρές σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Με απευθείας ανάθεση σε εξειδικευμένη εταιρεία προχωρά ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης των παιδικών χαρών σε Νάξο, Φιλώτι, Απείρανθο, Κουφονήσι και άλλες κοινότητες.

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.

Η Solana ανακάμπτει δυναμικά! Τελευταία ανάλυση αγοράς και ευκαιρίες εξόρυξης cloud υψηλής απόδοσης

Λόγω της συνολικής ανάκαμψης της αγοράς και της αυξημένης δραστηριότητας στο on-chain οικοσύστημα, η τιμή του SOL αυξήθηκε κατά 12% σε μόλις μία εβδομάδα, πλησιάζοντας σταθερά το ιστορικό υψηλό του

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Μεγάλη τουριστική επένδυση στις Κολυμπήθρες Πάρου από την ΕΚΤΕΡ

Πεντάστερο ξενοδοχείο, τουριστικές κατοικίες και glamping σε έκταση 328 στρεμμάτων – Επένδυση 53 εκατ. ευρώ με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μεγάλη επιτυχία το 2ο HELI PARTY στη Σίφνο, δράση για καλό σκοπό (αεροδιακομιδές) – δείτε video

Μεγάλη επιτυχία το 2ο HELI PARTY στη Σίφνο – 1300 άτομα στηρίζουν τον ιερό σκοπό (δείτε video)

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.