Κυριακή, 25 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΗ Κέρος στη "Μηχανή του Χρόνου" με τον Σερ Κόλιν Ρένφριου

Η Κέρος στη “Μηχανή του Χρόνου” με τον Σερ Κόλιν Ρένφριου

|

«Όταν έφτασα στην Κέρο το 1963, οι αρχαιοκάπηλοι είχαν ήδη σκάψει». Ο διάσημος καθηγητής αρχαιολογίας Κόλιν Ρένφριου μιλά για πρώτη φορά στην κάμερα για το χαμένο θησαυρό των Κυκλάδων και το γρίφο με τα σπασμένα ειδώλια (βίντεο)

Αλήθεια ποιος δεν γνωρίζει τον Σερ Κόλιν Ρένφριου; Ένας από τους πιο διακεκριμένους αρχαιολόγους του Κέιμπριτζ και ερευνητές στον κόσμο. Ειδικεύεται στην προϊστορία και έχει ταυτιστεί τις τελευταίες δεκαετίες με το Κουφονήσι και τις ανασκαφές στην Κέρο. Και ήρθε η ώρα να τον δούμε και On Camera. Όπως διαβάσαμε στην ιστοσελίδα mixanitouxronou.gr “συναντήσαμε τον καθηγητή επί το έργω και μάλιστα σε μια κρίσιμη στιγμή όταν εντόπισε στο αποκαλούμενο «νησί – πυραμίδα», το Δασκαλιό, δίπλα στην Κέρο νέα σημαντικά ευρήματα.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι το κυκλαδονήσι αποτελεί το «αρχαιότερο νησιωτικό ιερό στον κόσμο» και προσπαθεί να λύσει ένα αρχαιολογικό γρίφο με τα κυκλαδικά ειδώλια που βρέθηκαν σπασμένα στην θέση Κάβος. Ήταν αποτέλεσμα της επιδρομής των αρχαιοκαπήλων ή ήταν μέρος κάποιας αρχαίας τελετής; Πώς βρέθηκαν όλα αυτά τα σπουδαία γλυπτά σε ένα τόσο μικρό νησί; Και ποια ήταν η λειτουργία του νησιού στην αρχαιότητα;

Η εξήγηση του Ρένφριου εκπλήσσει. Τα ειδώλια δεν καταστράφηκαν από τους άρπαγες αρχαιοκαπήλους πάνω στο νησί, αλλά από τους αρχαίους που ταξίδεψαν στην Κέρο για να αποθέσουν τα σπασμένα ειδώλια. Ο καθηγητής δεν αποκλείει αυτό να σχετίζεται με κάποιο ταφικό έθιμο ή νεκρικές προσφορές.

Όταν του αναφέραμε μια παλαιά πρακτική να καταστρέφονται αντικείμενα του θανόντος πάνω στον τάφο, ή την συνήθεια κάποιοι πριν από την κηδεία να σπάνε ένα πιάτο φεύγοντας από το σπίτι του νεκρού, χωρίς να κοιτάξουν πίσω, προβληματίστηκε αλλά δεν θέλησε να  συνδέσει τα σπασμένα ειδώλια κατευθείαν με κάτι τέτοιο, καθώς στην Κέρο και το Δασκαλιό δεν έχουν βρεθεί τάφοι. Ο καθηγητής πιστεύει ότι την απάντηση θα την βρει στο Δασκαλιό που υπήρξε το λιμάνι της Κέρου στην προϊστορική εποχή και κρύβει ένα μυστικό.

Ο Σερ Κόλιν Ρένφριου είναι λάτρης της παλιάς νησιωτικής Ελλάδας της δεκαετίας του 60 και 70. Δεν του αρέσει καθόλου ο αυγουστιάτικος τουρισμός και οργανώνει τις ανασκαφές συνήθως το φθινόπωρο παρουσία δεκάδων φοιτητών από το Κέιμπριτζ. Κοντά του είναι διακεκριμένοι Έλληνες αρχαιολόγοι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Ινστιτούτο Κύπρου.

Οι εγκαταλειμμένες σήμερα πλαγιές του Δασκαλιού ήταν κάποτε καλυμμένες με κτίρια και κατασκευές, γεγονός που υποδηλώνει ότι πριν από 4.500 χρόνια ήταν ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη των Κυκλάδων, παρόλο που το μέρος δεν ήταν αυτάρκες σε τρόφιμα και πρώτες ύλες, που έπρεπε να εισάγουν από αλλού.

Οι πρώτες ενδείξεις μεταλλοτεχνίας ανακαλύφθηκαν πριν από 10 χρόνια, ενώ τα νεότερα ευρήματα έφεραν στην επιφάνεια δυο εργαστήρια γεμάτα από υπολείμματα μετάλλων και αντικείμενα, όπως ένα μολύβδινο τσεκούρι, ένα καλούπι για χάλκινα μαχαίρια και δεκάδες κεραμικά θραύσματα από μεταλλουργικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου ενός στομίου φυσητήρα. Αργότερα, στο τέλος της προηγούμενης ανασκαφικής περιόδου, βρέθηκε ένας άθικτος πήλινος φούρνος.

Περισσότερα στην εκπομπή.. 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπουργείο Πολιτισμού: “Κίτρινη” κάρτα στο project των 30 εκατ. ευρώ στο Ξενία Κύθνου

Το Υπουργείο Πολιτισμού έβαλε «φρένο» σε τμήμα της πρότασης της Xenia Kythnos – Δεν εγκρίθηκαν οι υπόσκαφες κατασκευές λόγω αλλοίωσης του τοπίου

Σύρος: Στρατηγικός σχεδιασμός για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και ψηφιακή πολιτιστική σύνδεση

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης επενδύει στον ποιοτικό και βιώσιμο τουρισμό με δράσεις για City Breaks, εναλλακτικές μορφές και καινοτόμα πολιτιστική ενημέρωση με κάρτα QR

Νάξος – 14ο Φεστιβάλ Θεάτρου “Παρά θίν’ αλός”: Ανοίγει αυλαία με δύο δυνατές παραστάσεις (αφίσα)

Ο «Πινόκιο» και «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα» σηματοδοτούν την έναρξη του φετινού φεστιβάλ θεάτρου – Τοπικές θεατρικές ομάδες ανεβάζουν τον πήχη!

Στην “ATTICA GREEN EXPO 2025” το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

θα παρουσιαστούν οι περιβαλλοντικές δράσεις του Δ.Λ.Τ. Θήρας, μέσα από φωτογραφικό υλικό, βίντεο και ενημερωτικά έντυπα

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Διπλή συνεδρίαση την Τετάρτη 28 Μαΐου

Κατά την πρώτη συνεδρίαση θα συζητηθεί ένα θέμα και κατά τη δεύτερη δεκαέξι.

Φολέγανδρος: Μία ανάσα από την απόκτηση Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

Ένα σημαντικό βήμα για τον βιώσιμο τουριστικό σχεδιασμό του νησιού – Σύνδεση με το Εθνικό Παρατηρητήριο και στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης

Αμοργός – Αιγιάλη: Οικογενειακό εστιατόριο ζητάει μάγειρα για την καλοκαιρινή περίοδο

Οικογενειακό εστιατόριο στην Αιγιάλη προσφέρει διαμονή και φιλικό περιβάλλον – Θέση πλήρους απασχόλησης για σεζόν Ιούνιος–Οκτώβριος

ΕΣΚ Κυκλάδων – Final-4 U14: Η καρδιά του αναπτυξιακού μπάσκετ χτυπά στο “ΔΑΚ Νάξου”

Πανναξιακός, Περιστεριώνας Τήνου, ΑΟ Μυκόνου και Μαρπησσαϊκός διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή το Σαββατοκύριακο 24-25 Μαΐου στο «Δημήτρης Περιστεράκης»

Ξεκινά η εκπαίδευση των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας για το 2025

Από 31 Μαΐου έως 24 Ιουνίου η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση νέων εθελοντών σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση – Μέσω πλατφόρμας και με φυσική παρουσία

Μανώλης Κρητικός: Παγκόσμιοι δείκτες διακυβέρνησης και η Ελλάδα

Με τους παγκόσμιους δείκτες διακυβέρνησης (Global Governance Indicators, GGI) των Ντ. Κάουφμαν (Natural Resource Governance Institute and Brooking Institute) και A. Κράι (World Bank Development Research Group), όπως και με άλλους διεθνείς δείκτες θα κρίναμε μια κυβερνητική θητεία;

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή (20/05) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που και πότε;

Πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη 20 Μαϊου σε περιοχές της Νάξου - Που και πότε

Λύγισε στη Νίκαια ο Πανναξιακός AOK – Έμεινε εκτός National League 1

Παρά την αξιέπαινη προσπάθεια και το εντυπωσιακό πρώτο μέρος, ο Πανναξιακός ηττήθηκε από τον Ιωνικό με 67-61 στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό των playoffs, χάνοντας το εισιτήριο για την άνοδο

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.