Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΗ άδηλος γειτόνισσα της Μυκόνου

Η άδηλος γειτόνισσα της Μυκόνου

|

“Οι Σαουδάραβες και οι Λιβανέζοι που έρχονται σε μεγάλους αριθμούς τα τελευταία χρόνια στο νησί, στα email που μας στέλνουν δεν ρωτάνε καν αν το ξενοδοχείο ή η βίλα που θέλουν να νοικιάσουν είναι κοντά στη Χώρα, αλλά αν είναι κοντά στο Nammos. Εχει αλλάξει πάρα πολύ η ανθρωπογεωγραφία και το προφίλ του επισκέπτη στη Μύκονο. Κι αυτό εξηγεί και το ελάχιστο ενδιαφέρον που δείχνουν για τη Δήλο. Με λίγα λόγια, τους παρακαλάμε και δεν πηγαίνουν».

Πρώτο Σαββατοκύριακο Οκτωβρίου. Λιμάνι Μυκόνου, με πεντακάθαρο ουρανό κι ένα βοριαδάκι γύρω στα 4 μποφόρ. Με έναν φίλο ο οποίος δραστηριοποιείται στις ενοικιάσεις τουριστικών ακινήτων στο νησί, πίνουμε τον καφέ μας χαζεύοντας τα τρία τεράστια κρουαζιερόπλοια που αποβιβάζουν μπουλούκια τουριστών. Πόσοι απ’ αυτούς δεν θα επιλέξουν τις διάσημες παραλίες ή τα γραφικά σοκάκια της Χώρας με τις διεθνείς εμπορικές φίρμες, αλλά τη Δήλο; Ελάχιστοι, αν διαβάσει κανείς τα στοιχεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που κάνει λόγο για 120 χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. Την ίδια στιγμή, τους τουριστικούς μήνες η Μύκονος έχει 130 χιλιάδες καινούργιους επισκέπτες μόνο κάθε μήνα, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου και τα μουσεία της Σαντορίνης δέχονται ετησίως 600 χιλιάδες επισκέπτες. Αλλά ας πάμε ένα σύντομο ταξίδι στον χρόνο, σε θεούς και βασιλιάδες, προτού φτάσουμε στα σημερινά ανθρώπων έργα.

Ο μύθος και η ιστορία

Μάταια η Λητώ αναζητούσε έναν τόπο για να γεννήσει τον Απόλλωνα και την Αρτεμη. Η Ηρα εξαγριωμένη από τις απιστίες του Δία είχε απαγορεύσει στους πάντες να τη δεχθούν. Η Λητώ περιπλανήθηκε από τη Θράκη μέχρι την Κω, μέχρι που ένας ασήμαντος βράχος που περιπλανιόταν σαν σχεδία στο Αιγαίο, η Δήλος, τη δέχτηκε. Ο Ποσειδώνας στερέωσε το περιπλανώμενο νησί με διαμαντένιες κολώνες στον βυθό της θάλασσας, και πάνω του η Λητώ έφερε στον κόσμο τον Απόλλωνα και την Αρτεμη.

Οι δύο μικροί θεοί πλημμύρισαν τη μικρή αυτή κουκκίδα της Μεσογείου με φως, και από άδηλος έγινε… Δήλος, τόπος ιερός στην καρδιά του Αιγαίου με τις Κυκλάδες να στήνουν γύρω της κυκλικό χορό.

Οι παλαιότεροι κάτοικοι της Δήλου ανιχνεύονται γύρω στο 2.500 π.Χ. Πέρασαν πολλοί αιώνες μέχρι να φτάσουμε στη χρυσή εποχή του νησιού που ξεκίνησε το 166 π.Χ. και κράτησε περίπου έναν αιώνα. Εκείνα τα χρόνια, οι κυρίαρχοι του Αιγαίου, Ρωμαίοι, αποφάσισαν να κηρύξουν ατέλεια στο λιμάνι της Δήλου με αποτέλεσμα πλούσιοι έμποροι και τραπεζίτες από ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο να εγκατασταθούν στο… tax free νησί. Μαζί τους ξεκίνησε φοβερή άνθηση στις τέχνες, τα γράμματα, τις ιδέες.

Σε έναν τόπο μόλις 5 χιλιομέτρων μήκους και 1.300 μέτρων πλάτους, υπολογίζεται ότι εκείνη την περίοδο ζούσαν περίπου τριάντα χιλιάδες άνθρωποι, από την Αθήνα, τη Ρώμη, την Κύπρο, τη Συρία, την Αίγυπτο, τη Θράκη, τη Μηδία και πολλά άλλα μέρη. Στον ίδιο τόπο, ειρηνικά «συμβίωναν» και οι θεοί τους. Ο Απόλλωνας με την Iσιδα και με τις άλλες θεότητες της Μέσης Ανατολής, την Ατάργατη και τον Αδάδ.

Η φιλία του νησιού με τη Ρώμη, όμως, της στοίχισε πολύ ακριβά. Η Δήλος καταστράφηκε το 88 π.Χ. από τον βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη που βρισκόταν σε πόλεμο με τους Ρωμαίους, και το 69 π.Χ. από τους πειρατές του Αθηνόδωρου. Δεν ανέκαμψε ξανά, δύσκολα, όμως, θα βρει κανείς στην ιστορία άλλο τέτοιο παράδειγμα ουσιαστικού κοσμοπολιτισμού, αρμονικής συνύπαρξης και μέτρου όπως αυτό της Δήλου στην εποχή της ακμής της.

In situ

To καραβάκι χρειάζεται περίπου 25 λεπτά για να κάνει τη διαδρομή από το λιμάνι της Μυκόνου μέχρι τη Δήλο. Αυτή την εποχή, οι περισσότεροι επισκέπτες είναι Ασιάτες, πολλοί απ’ αυτούς Κινέζοι, που δεν συμπαθούν τον ήλιο και τη μακρά παραμονή στις παραλίες, αγαπάνε όμως τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το καλό φαγητό. Η Δήλος είναι ένας μοναδικός στον κόσμο ανοιχτός αρχαιολογικός χώρος, ένα μαγευτικός τόπος με φως διαφορετικό, απόκοσμο, μυστηριακό και μια ενέργεια που σε τυλίγει με έναν τρόπο που δεν περιγράφεται με λόγια. Είναι σίγουρο ότι γοητεύει τον επισκέπτη, όπως βέβαιο είναι ότι τον εντυπωσιάζει και με την παρακμή της ειδικά όταν σκεφτεί κανείς ότι γειτνιάζει με ένα πραγματικά πλούσιο και glamorous νησί.

Mερικά προβλήματα: Το μουσείο της Δήλου κατασκευασμένο τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα εκτός από εξαιρετικά μικρό, και με μια έκθεση ξεπερασμένη προ πολλού σε σχέση με τις σύγχρονες μουσειολογικές ανάγκες, βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με τους σοβάδες να πέφτουν από το ταβάνι και τους διάσημους λέοντες των Ναξίων να βρίσκονται «τιμωρημένοι» σε ένα ανήλιαγο δωματιάκι.

Ενα υποτυπώδες πωλητήριο που υπάρχει στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, την Κυριακή που το επισκεφθήκαμε ήταν κλειστό, κάδοι απορριμμάτων δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα στον αρχαιολογικό χώρο, οπότε το μπουκαλάκι με νερό που θα πληρώσει κανείς 2 ευρώ στο κυλικείο πρέπει να το πετάξει στο πλοίο της επιστροφής ή… στη Μύκονο.

Χρόνια προβλήματα

Τα πιο σοβαρά βέβαια προβλήματα παραμένουν εδώ και χρόνια οι ελλείψεις σε φύλακες, σε γιατρό αλλά και η κακή κατάσταση των υποδομών για το προσωπικό, από χαλασμένους θερμοσίφωνες μέχρι ξεχαρβαλωμένα καζανάκια και καθόλου σύνδεση με τη Μύκονο τον χειμώνα. Φέτος, στην έναρξη της τουριστικής σεζόν για να καθαρίσει ο χώρος χρειάστηκε να «ενεργοποιηθεί» το φιλότιμο ενός επιχειρηματία, εργολάβου Μυκονιάτη, ο οποίος φόρτωσε σε ένα φέρι μποτ δύο φορτηγά και έναν γερανό και μέσα σε μια μέρα καθάρισε τη Δήλο.

Με δεδομένο ότι τα ίδια προβλήματα χρονίζουν και η κρίση έχει απογυμνώσει πλήρως τις αδυναμίες του Δημοσίου, ίσως πάλι τον Νοέμβριο να δούμε λουκέτο στη Δήλο, καθώς στα τέλη Οκτωβρίου θα φύγει το έκτακτο προσωπικό και το νησί θα μείνει με τους μόλις δύο μόνιμους φύλακες.

Ολα αυτά τα θέματα καθημερινής διαχείρισης είναι τα απολύτως επείγοντα, αυτά για τα οποία προσπαθεί να βρει λύσεις ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος εδώ και 1,5 περίπου χρόνο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, απευθυνόμενος τόσο στη νέα δημοτική αρχή όσο και στους ντόπιους που δείχνουν ενδιαφέρον. Προς αυτήν την κατεύθυνση η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων θα διοργανώσει μια εκδήλωση ενημέρωσης με τους επιχειρηματίες του νησιού.

Σοβαρές ανισότητες

Η Δήλος αλλά και τα μουσεία της Μυκόνου ατύχησαν για πολλούς λόγους: Ενας απ’ αυτούς είναι ότι η πολιτική στον πολιτισμό είχε επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στην ανάδειξη μη τουριστικών περιοχών. Η Μύκονος ήταν πλούσια και κοσμοπολίτισσα, δεν είχε ανάγκη. Αυτή η λογική επικράτησε. Κι έτσι στους χώρους και τα μουσεία που βρίσκονται σ’ έναν κορυφαίο διεθνή τουριστικό προορισμό της Ελλάδας, οι σημερινές επικρατούσες συνθήκες είναι μη επιτρεπτές.

«Σε τοπικό επίπεδο τώρα μπορεί κανείς να παρατηρήσει σοβαρές ανισότητες στις σχετικές κατανομές πόρων για τις πολιτισμικές υποδομές. Λ.χ. η ανισομέρεια στην κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων τόσο του Γ΄ ΚΠΣ όσο και του ΕΣΠΑ για αρχαιολογικά έργα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μεταξύ Δωδεκανήσου και Κυκλάδων είναι καταλυτική υπέρ της πρώτης» μας λέει ο Δ. Αθανασούλης.

Τα πράγματα θα αρχίσουν να αλλάζουν όταν γίνει κατανοητό ότι αυτό που θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα ακόμη περισσότερο τη Μύκονο είναι η βελτίωση του ποιοτικού της προφίλ. Και αυτό, σε μεγάλο βαθμό θα επιτευχθεί όταν η μικρή «γειτόνισσά» της, αυτή που της χάρισε τον κοσμοπολιτισμό, και τώρα φωνάζει για βοήθεια, από άδηλος γίνει πάλι Δήλος.

Τα καλά νέα

Υπάρχουν και τα καλά νέα: Στην εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στη Μύκονο, ο Γάλλος αρχαιολόγος Jean-Charles Moretti, διευθυντής των γαλλικών ανασκαφών στη Δήλο, παρουσίασε τον «Ατλαντα της Δήλου», ένα έργο που χρειάστηκε 11 χρόνια για να ολοκληρωθεί και είναι μια λεπτομερέστατη αποτύπωση του χώρου, η οποία εκτός από την επιστημονική της αξία έχει τεράστια σημασία γιατί δίνει μια ψηφιακή βάση στην οποία οι αρχαιολόγοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις μελέτες αποκατάστασης και αναστήλωσης.

Στην ίδια εκδήλωση μάθαμε από τον Δημήτρη Αθανασούλη την ύπαρξη του φιλόδοξου προγράμματος «Αρχιπέλαγος Plus» με μεγάλες επεμβάσεις σε έξι μουσεία των Κυκλάδων –Μύκονος και Δήλος, Πάρος, Θήρα, Νάξος– και αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου στη Δήλο για την οποία υπάρχει σχεδόν το 80% του υλικού, ένα εντυπωσιακό ποσοστό αν σκεφτεί κανείς ότι στη Στοά του Αττάλου έχει χρησιμοποιηθεί περίπου το 40%. Το πρόγραμμα προωθήθηκε από τον προηγούμενο υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, ως προς την ανεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων και σήμερα βρίσκεται στην τελική φάση έγκρισής του από τον χορηγό.

Και φεστιβάλ

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Μύκονο πραγματοποιήθηκε και σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του νεοσύστατου, ιδιωτικής πρωτοβουλίας φεστιβάλ με τίτλο «Α-DELOS/DELOS», που φιλοδοξεί να γίνει ένας ετήσιος διεθνής πολιτιστικός θεσμός υψηλής ποιότητας. Το βράδυ του Σαββάτου στον κινηματογράφο Manto παρακολουθήσαμε την 25λεπτη ταινία «Δήλος 2015» του Αντώνη-Θεοχάρη Κιούκα, ένα λυρικό ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Χωραφά, ο οποίος δέχθηκε αφιλοκερδώς να πάρει μέρος σε μια προσπάθεια προβολής της Δήλου σε ολόκληρο τον κόσμο. Την ωραία μουσική υπογράφει ο Πλάτωνας Ανδριτσάκης, τη φωτογραφία ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης και την παραγωγή η Θάλεια Καλαφατά.

Πηγή: Εντυπη έκδοση Καθημερινής 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Πολιτιστικός Σύλλογος “Κούρος, ο Ελληνας”: Το “ευχαριστώ” και … η υπόσχεση για συνεχή μάχη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας» ευχαριστεί τον Δήμο Νάξου για την ιστορική του στάση και καλεί σε συνέχεια του αγώνα για την παραμονή των μνημείων στο Φλεριό

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Η πατινάδα στ’ Απεράθου: Όταν το τραγούδι γίνεται τελετουργία

Από τον έρωτα μέχρι τον σαρκασμό της πρώτης νύχτας – μια βαθιά βιωματική πολιτιστική εμπειρία στον τόπο που τη γέννησε

Πολιτιστικό Καλοκαίρι στην Κωμιακή: Εκδηλώσεις, γιορτές και παράδοση τον Ιούλιο (πρόγραμμα)

Με τη συνεργασία τοπικών φορέων, η Κωμιακή «ζωντανεύει» με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις – Από εγκαίνια και γιορτές μέχρι παιδικές εκδηλώσεις και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες

Με λαμπρότητα και ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Παϊσίου στη Νάξο

Διπλές εορταστικές εκδηλώσεις σε Κορωνοχώρι και πόλη Νάξου παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Καλλινίκου και Γεωργίου – Αφιέρωμα στους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες της Κρήτης στο πλαίσιο των "Νικοδημείων 2025".

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Νάξος και τα Online παιχνίδια τα ήσυχα βράδια του νησιού

Όταν η Παράδοση Συναντά την Οθόνη: Οι Νάξιοι και τα Online Παιχνίδια στα Ήσυχα Βράδια του Νησιού

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.