Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΧρυσός στη ...σοφίτα του Παρθενώνα

Χρυσός στη …σοφίτα του Παρθενώνα

|

Από αρχαιοτάτων χρόνων οι Ελληνες είχαν τη συνήθεια να κρύβουν τα χρήματά τους, τότε στη σοφίτα του Παρθενώνα, τώρα στα στρώματα 

Το DNA είναι αυτό που δείχνει την καταγωγή σου τελικά… Και διαβάζοντας την σχετική είδηση καταλαβαίνει κανείς ότι το αίμα που ρέει στο κορμί μας έρχεται από την Αρχαία Ελλάδα. Θυρίδες και στρώματα οι σύγχρονοι Ελληνες όσον αφορά τις κρυψώνες για το χρυσό, σοφίτες ακόμη και στον Παρθενώνα οι αρχαίοι ημών πρόγονοι… Και η απόδειξη έρχεται από τον Καναδά όπου ο καθηγητής Σπένσερ Πόουπ προχώρησε πρόσφατα σε ανακοινώσεις σύμφωνα με το περιοδικό Live Science…

Τι μας αναφέρει; Απάντηση στο ερώτημα «Αν όμως τα χρήματα ήταν πάρα πολλά, ας πούμε χιλιάδες χιλιάδων ασημένια νομίσματα, πού θα χωρούσαν; Το ερώτημα απασχόλησε ειδικούς ερευνητές αλλά όχι σχετικά με το σήμερα. Αναρωτήθηκαν, και κατόπιν έψαξαν, πού θα μπορούσαν να φυλάσσονταν τα χρήματα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τον 5ο αι. π.Χ.

Τότε που οι Αθηναίοι είχαν πάρει το συμμαχικό ταμείο από τη Δήλο και το είχαν μεταφέρει στον Παρθενώνα. Όχι όμως όπου κι όπου, αλλά στη σοφίτα!

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό πως αργυρά αθηναϊκά τετράδραχμα και άλλα νομίσματα με τη γλαύκα της θεάς Αθηνάς είχαν εναποτεθεί στα άδυτα του Παρθενώνα, όπου και το θησαυροφυλάκιο της Αθήνας.

Όλοι πίστευαν ότι το θησαυροφυλάκιο ήταν στον οπισθόδομο, που κρατούνταν πάντοτε σφραγισμένος και βρισκόταν πίσω από την αίθουσα με το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Παλλάδας.

Νέες μετρήσεις διαστάσεων σε χώρους που έχουν πλέον καταστραφεί και το εμβαδόν τους μπορεί να υπολογιστεί κατά προσέγγιση, οδηγούν κάποιους να πιστεύουν πως τα χρήματα βρίσκονταν, τελικά, στην «κορυφή» του κτιρίου.

Οι αναφορές των αρχαίων συγγραφέων δεν είναι κατατοπιστικές ως προς το πού φυλάσσονταν τα νομίσματα.

Επί παραδείγματι, κάποιος αναφέρει ότι το 433 π.Χ. 3.000 τάλαντα, ποσό κολοσσιαίο για την εποχή, μεταφέρθηκαν στην Ακρόπολη για φύλαξη. Το κυρίαρχο νόμισμα ήταν τότε το αργυρό τετράδραχμο.

Χίλια πεντακόσια τετράδραχμα έκαναν ένα τάλαντο. Άρα μιλάμε για 4,5 εκατομμύρια τετράδραχμα τα οποία θα ζύγιζαν 78 τόνους. Οι πηγές λένε επίσης ότι στο θησαυροφυλάκιο είχαν τοποθετηθεί μέχρι 10.000 τάλαντα, δηλαδή 260 τόνοι.

Κάποια από τα νομίσματα ίσως ήταν χρυσά, οπότε αυτό μείωνε ελάχιστα το συνολικό βάρος.

Οι θεωρίες του Πόουπ για τη σοφίτα στηρίζονται στο ότι υπάρχει σκάλα που οδηγεί προς τα εκεί, η οποία, όπως λέει, είχε μάλλον χρηστική αποστολή και ότι από εκεί μεταφέρονταν τα χρήματα. Ισχυρίζεται επίσης ότι ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μη συγκεντρώνονται τα χρήματα σε στενό σημείο. Αρα, το ξύλινο πάτωμα, μπορούσε, όπως λέει, να σηκώσει το βάρος.

Μάλιστα, πιστεύει ότι είναι το μόνο μέρος όπου θα ήταν δυνατόν να είναι το θησαυροφυλάκιο, ως το πλέον ασφαλές. Αν και δεν απορρίπτει την περίπτωση να φυλάσσονταν και σε διαφορετικά κτίρια.

Προσθέτει, δε, ότι τα νομίσματα θα πρέπει να ήταν μέσα σε κουτιά συγκεκριμένων και σταθερών διαστάσεων, που θα διευκόλυναν τον υπολογισμό του ποσού. Ο Πόουπ συνεργάστηκε με τον Πίτερ Σουλτς, καθηγητή από τη Μινεσότα, και τον Ντέιβιντ Σκάχιλ, από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Το πρώτο που θα έπρεπε να εξετάσουν, βέβαια, είναι αν η εσωτερική σκάλα στα νοτιοδυτικά του κτιρίου είναι της κλασικής περιόδου ή αν προστέθηκε π.χ. στην οθωμανική περίοδο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ζωντανεύει η ξερολιθιά στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Με ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις και πεζοπορία, ο Δήμος Κάσου αναδεικνύει μια παραδοσιακή τέχνη που ενώνει παρελθόν και παρόν

Αναβαθμίζεται σε τριτοβάθμια επεξεργασία ο βιολογικός καθαρισμός Νάξου

Ένα σημαντικό έργο για την αγροτική οικονομία και το περιβάλλον προχωρά από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με επίκεντρο το Λιβάδι.

Νάξος: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου λόγω έργων

Στο πλαίσιο του έργου “Βελτίωση Αγροτικής Οδού από δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου έως όριο οικισμού Αγίας Άννας”, λόγω των εργασιών ασφαλτόστρωσης

Eurovision 2025: Προγνωστικά για την συμμετοχή της Ελλάδας στον δεύτερο ημιτελικό

Eurovision 2025: Τι λένε τα προγνωστικά για την πρόκριση της Ελλάδας στον τελικό - Ποια η σειρά συμμετοχής (πίνακας)

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Συνάντηση Φόρτωμα – Χριστόπουλου για ένα “έξυπνο” νησιωτικό μέλλον

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρέθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών στα νησιά των Κυκλάδων.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Πανναξιακός ΑΟK: Κέρδισε με ψυχή και τα παίζει όλα για όλα στη Νίκαια την Κυριακή

Ο Πανναξιακός με ψυχή και συγκέντρωση έστειλε τη σειρά των τελικών σε 5ο ματς, επικρατώντας του Ιωνικού στη Νάξο με 82-74 – Όλα θα κριθούν στη Νίκαια για την άνοδο στην National League 2

Νάξος: Το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου «σέρβιρε» γαλλική παράδοση με… κρέπες!

Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Φιλωτίου Νάξου τίμησαν το γαλλικό έθιμο της Chandeleur φτιάχνοντας γλυκές και αλμυρές κρέπες – ένα μάθημα πολιτισμού και νοστιμιάς!

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση