Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΧέρι χέρι Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και UNESCO

Χέρι χέρι Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και UNESCO

|

Κοινή εκδήλωση με την UNESCO στην έδρα της στο Παρίσι ετοιμάζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τον Φεβρουάριο. Η δράση θα αφορά σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας, δήλωσε ο περιφέρειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος και θα έχει ως σημείο αναφοράς την Αιγαιακή Διατροφή 

Και το ταξίδι της ανάδειξης των πολιτιστικών δράσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συνεχίζεται .. Και φτάνει έως το Παρίσι. Κι αυτό γιατί όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος είναι έτοιμη η κοινή εκδήλωση με την UNESCO στην έδρα της στο Παρίσι τον Φεβρουάριο. 

«Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράψαμε στην Κω ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική εθνική επιτροπή της Unesco με στόχο τη συνεργασία για την προετοιμασία της υποψηφιότητας για την ένταξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ήταν συμβολική η επιλογή της Κω για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας λόγω της πολιτιστικής κληρονομιάς η οποία τολμώ να πω έμενε αναξιοποίητη-σε επίπεδο Unesco σίγουρα. Είχαμε επενδύσει πολλή ενέργεια κατά το παρελθόν στην υλική και τώρα επενδύουμε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Είναι ο καινούριος στόχος διεθνώς. Κι εμείς εδώ πρέπει να δουλεύουμε μεθοδικά πάνω σε αυτό το στόχο. Ήδη κάναμε επαφή με την Unseco στην έδρα της στο Παρίσι. Το Φεβρουάριο θα κάνουμε μία κοινή δράση που θα αφορά όλα μας τα νησιά», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Όπως έγινε γνωστό, η συνεργασία της Περιφέρειας με την UNESCO αφορά στην ανάδειξη της Αιγαιακής Δίαιτας ως προτύπου υγιούς τρόπου διατροφής (προσπάθεια που έχει ξεκινήσει πριν από 11 χρόνια από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου), στην προετοιμασία της υποψηφιότητας για την ένταξη του μνημείου του Ιπποκράτη στην Κω, στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, στη διασύνδεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με πληθώρα Προγραμμάτων του Διεθνούς Οργανισμού, καθώς και στη διοργάνωση σημαντικών δράσεων και στην κατάρτιση λίστας προς ένταξη, μνημείων και άυλων δράσεων.

Οι άυλες δράσεις αφορούν π.χ. στη «διάσωση» του όρκου του Ιπποκράτη, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ιατρικές σχολές ανά τον κόσμο αλλοιώνουν το περιεχόμενό του. Αφορούν επίσης στη διάσωση των παραδοσιακών τεχνών, όπως αυτή της χρυσοχοΐας ή της κεραμικής.

«Ο όρκος του Ιπποκράτη είναι μία ζώσα πολιτιστική κληρονομιά σε όλες τις ιατρικές σχολές του κόσμου. Όποιος σπουδάζει ιατρική στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου δίνει αυτό τον όρκο. Παρατηρούνται αλλοιώσεις στο περιεχόμενό του και αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Σχεδιάζουμε μία μακρά επίπονη διαδικασία με ιατρικές σχολές ανά τον κόσμο και κάλεσμα σπουδαστών και καθηγητών στην περιοχή μας», δήλωσε ο περιφερειάρχης, κ. Γ. Χατζημάρκος.

Και τέλος; Πολιτιστική κληρονομιά είναι οι τέχνες μας σε πολλά νησιά μας. Έχουμε μεγάλο πλούτο σε αυτές. Μάλιστα σύντομα η έκθεση με τα κεραμικά Ίκαρος θα μεταφερθεί από το μουσείο Μπενάκη στη Ρόδο με πρωτοβουλία της περιφέρειας. Τώρα σχεδιάζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά και γίνονται συνεννοήσεις με το συλλέκτη καθώς είναι ιδιωτική συλλογή και σύντομα θα ανακοινώσουμε τις ημερομηνίες».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – Φιλ. Φόρτωμας: Για 2η φορά θετικός στον Covid 19

Ο υποψηφιος βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, για 2η φορά βρέθηκε θετικός στον Covid 19

Εκλογές 2023 – ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια, ποιοι είναι στις Κυκλάδες

Εκλογές 2023: Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Οι συμμετέχοντες στις Κυκλάδες

Δίκη Αλκη Καμπανού: Η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων

Την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων προτείνει η εισαγγελέας - Πότε συνεχίζεται η δίκη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Απέκτησε τεχνολογία σε θέματα κρίσεων

Παραδόθηκε στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων GPS για τον βέλτιστο συντονισμό σε έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις

Ιταλία – Σαρδηνία: Βάζει όριο επισκεπτών τις παραλίες, τι ισχύει για τις πετσέτες

Πώς η Σαρδηνία προστατεύει τις παραλίες της | Πρόστιμα για τις πετσέτες, απαραίτητη η κράτηση

ΑΟ Θήρας: Κράτησε την Τσοχατζή, “άρπαξε” την Λορένα Φίτζοκ (video)

Ο ΑΟ Θήρας συμπληρώνει το ρόστερ του - Απέκτησε την 20χρονη διεθνή Σλοβένα ακραία Λορένα Φίτζοκ (video)

ΠΝΑι – Χατζημάρκος: “Τον Ιούλιο έτοιμη η μελέτη για κατασκευή κατοικιών, επίκεντρο τα Δωδεκάνησα”

Χατζημάρκος: Έτσι θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη κατοικιών στα νησιά - "Το θέμα το έθεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ήταν καταρχήν θετικός"

Υπουργείο Ναυτιλίας: Με πιλότο τη Νάξο σε ζητήματα λιμενικών υποδομών (!!!)

Υπ. Ναυτιλίας: Νέο ψηφιακό εργαλείο για την καταγραφή λιμενικών υποδομών στα νησιά - Η σχέση με τη Νάξο και την Ηρακλειά

Σίφνος – 8ο MuSifanto: Ενα διαφορετικό Φεστιβάλ με φόντο κάθε γωνιά του νησιού

Ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» διοργανώνει το 8ο “MuSifanto ” από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2023 - Τι περιλαμβάνει

Εκλογές 2023 – “Αξίζουμε καλύτερα”: Η Κυριακή Γεωργαλά στο πλευρό Πολυκρέτη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Κυριακής Γεωργαλά με τη παράτακή του (Αξίζουμε καλύτερα)

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Νάξος – “Δύναμη Δημιουργίας”: “Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποπέμψει άμεσα τον νταή αντιδήμαρχο”

Η δημοτική παράταξη "Δύναμη Δημιουργίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων" ζητάει από τον Δήμαρχο την άμεση απομπομπή του Αντιδημάρχου Παιδείας για την εις βάρος του καταγγελία από πολίτη του νησιού

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.