Κοινή εκδήλωση με την UNESCO στην έδρα της στο Παρίσι ετοιμάζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τον Φεβρουάριο. Η δράση θα αφορά σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας, δήλωσε ο περιφέρειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος και θα έχει ως σημείο αναφοράς την Αιγαιακή Διατροφή
Και το ταξίδι της ανάδειξης των πολιτιστικών δράσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συνεχίζεται .. Και φτάνει έως το Παρίσι. Κι αυτό γιατί όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος είναι έτοιμη η κοινή εκδήλωση με την UNESCO στην έδρα της στο Παρίσι τον Φεβρουάριο.
«Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράψαμε στην Κω ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική εθνική επιτροπή της Unesco με στόχο τη συνεργασία για την προετοιμασία της υποψηφιότητας για την ένταξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ήταν συμβολική η επιλογή της Κω για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας λόγω της πολιτιστικής κληρονομιάς η οποία τολμώ να πω έμενε αναξιοποίητη-σε επίπεδο Unesco σίγουρα. Είχαμε επενδύσει πολλή ενέργεια κατά το παρελθόν στην υλική και τώρα επενδύουμε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Είναι ο καινούριος στόχος διεθνώς. Κι εμείς εδώ πρέπει να δουλεύουμε μεθοδικά πάνω σε αυτό το στόχο. Ήδη κάναμε επαφή με την Unseco στην έδρα της στο Παρίσι. Το Φεβρουάριο θα κάνουμε μία κοινή δράση που θα αφορά όλα μας τα νησιά», δήλωσε ο περιφερειάρχης.
Όπως έγινε γνωστό, η συνεργασία της Περιφέρειας με την UNESCO αφορά στην ανάδειξη της Αιγαιακής Δίαιτας ως προτύπου υγιούς τρόπου διατροφής (προσπάθεια που έχει ξεκινήσει πριν από 11 χρόνια από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου), στην προετοιμασία της υποψηφιότητας για την ένταξη του μνημείου του Ιπποκράτη στην Κω, στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, στη διασύνδεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με πληθώρα Προγραμμάτων του Διεθνούς Οργανισμού, καθώς και στη διοργάνωση σημαντικών δράσεων και στην κατάρτιση λίστας προς ένταξη, μνημείων και άυλων δράσεων.
Οι άυλες δράσεις αφορούν π.χ. στη «διάσωση» του όρκου του Ιπποκράτη, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ιατρικές σχολές ανά τον κόσμο αλλοιώνουν το περιεχόμενό του. Αφορούν επίσης στη διάσωση των παραδοσιακών τεχνών, όπως αυτή της χρυσοχοΐας ή της κεραμικής.
«Ο όρκος του Ιπποκράτη είναι μία ζώσα πολιτιστική κληρονομιά σε όλες τις ιατρικές σχολές του κόσμου. Όποιος σπουδάζει ιατρική στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου δίνει αυτό τον όρκο. Παρατηρούνται αλλοιώσεις στο περιεχόμενό του και αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Σχεδιάζουμε μία μακρά επίπονη διαδικασία με ιατρικές σχολές ανά τον κόσμο και κάλεσμα σπουδαστών και καθηγητών στην περιοχή μας», δήλωσε ο περιφερειάρχης, κ. Γ. Χατζημάρκος.
Και τέλος; Πολιτιστική κληρονομιά είναι οι τέχνες μας σε πολλά νησιά μας. Έχουμε μεγάλο πλούτο σε αυτές. Μάλιστα σύντομα η έκθεση με τα κεραμικά Ίκαρος θα μεταφερθεί από το μουσείο Μπενάκη στη Ρόδο με πρωτοβουλία της περιφέρειας. Τώρα σχεδιάζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά και γίνονται συνεννοήσεις με το συλλέκτη καθώς είναι ιδιωτική συλλογή και σύντομα θα ανακοινώσουμε τις ημερομηνίες».