Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΓλυπτά Παρθενώνα: Συνεχίζεται το .. σκάκι γύρω από τα "Μάρμαρα"

Γλυπτά Παρθενώνα: Συνεχίζεται το .. σκάκι γύρω από τα “Μάρμαρα”

|

Από τη «συμφωνία» του Bloomberg για εκ περιτροπής δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα μέχρι τα «συγχαρητήρια» των Times στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου για τη συμβιβαστική λύση του «δανεισμού αορίστου χρόνου» (open ended loan).

Με την προειδοποίηση της χθεσινής Telegraph ότι για τα Μάρμαρα δεν αποφασίζει μόνος του ο Τζορτζ Οσμπορν αλλά το βρετανικό Κοινοβούλιο  ολοκληρώθηκε μια εβδομάδα με μπαράζ δημοσιευμάτων του βρετανικού, κυρίως, Τύπου, που φούντωσε τη συζήτηση γύρω από το θέμα, η οποία, όπως συμβαίνει συνήθως, εξόκειλε σε μια προεκλογικού τύπου αντιπαράθεση στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την ενημέρωση της Βουλής για την υπόθεση της διεκδίκησης των Γλυπτών και έκανε λόγο για δημοσιεύματα που περιγράφουν με θολό τρόπο τα σημεία μιας συμφωνίας με «άκρως επικίνδυνες λύσεις για τα συμφέροντα της χώρας».

Νωρίτερα, το υπουργείο Πολιτισμού σε δική του ανακοίνωση καλούσε την αξιωματική αντιπολίτευση να αφήσει στην άκρη τους «μικροκομματικούς υπολογισμούς». «Για κάποιους, πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα», σημείωνε το ΥΠΠΟΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση το ΥΠΠΟΑ επαναλάμβανε την πάγια ελληνική θέση· ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο τη νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, «καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής». Η μη αναγνώριση των παραπάνω σημαίνει επίσης ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με όρους «δανεισμού» των Μαρμάρων.

Σημείωνε όμως και κάτι άλλο· υπενθύμιζε τρία γεγονότα που κατά το υπουργείο αποδεικνύουν την προσήλωση της κυβέρνησης στον στόχο της επανένωσης των Μαρμάρων: την απόφαση της UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2021, την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, τη μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη.

Μια ερμηνεία των παραπάνω θα σήμαινε ότι η όποια συμφωνία συναφθεί θα πρέπει στο τέλος της ημέρας να είναι διακρατική (όπως ζήτησε η UNESCO), να μην εμπεριέχει ορολογία περί δανεισμού (όπως συνέβη με το θραύσμα Fagan) και να ικανοποιεί το θυμικό της κοινής γνώμης ώστε να «αποσυμφορηθεί» η πίεση που ασκείται διεθνώς.

Εχει ενδιαφέρον πάντως ότι το Μουσείο Ακρόπολης έσπευσε να διαψεύσει την εμπλοκή του σε οποιαδήποτε συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο (Bloomberg), ενώ το ΥΠΠΟΑ προτίμησε να διαψεύσει μέσω διαρροών τα πρώτα δημοσιεύματα, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μιλούσαν για (διαφορετικές) συμφωνίες δανεισμού.

Οι πηγές της «Καθημερινής» στο υπουργείο Πολιτισμού επέμεναν ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος μέσα στο ισχύον νομικό πλαίσιο του Βρετανικού Μουσείου και ότι η όποια συμφωνία θα γίνει με τη βρετανική κυβέρνηση. Γνώστες της υπόθεσης, ωστόσο, λένε πως ακόμη και το μπαράζ δημοσιευμάτων δείχνει την πίεση που νιώθει η βρετανική πλευρά τούς τελευταίους μήνες.

Η δημόσια παραδοχή, δε, του Βρετανικού Μουσείου ότι βρίσκεται σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα και ότι αναζητεί μια «νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα» είναι ενδεικτική του κλίματος που έχει δημιουργηθεί.

Στο «σκάκι» των Γλυπτών η κίνηση γίνεται ακόμη από την πλευρά των Βρετανών και σύντομα θα φανεί εάν ο στόχος της είναι η δημιουργία κλίματος ή εάν επίκειται κάποια (μονομερής) ανακοίνωση, οπότε και το παιχνίδι θα αλλάξει «σκακιέρα».

Πάντως, πηγές του ΥΠΠΟΑ λένε στην «Κ» ότι πριν απ’ όλα η Ελλάδα θα υποδεχθεί τα τρία  θραύσματα του Παρθενώνα από το Βατικανό.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανδρος, Λειψοί, Νάξος: Τρία νησιά, ένα καλοκαίρι γεμάτο ουσία και εμπειρίες

Όταν η αυθεντικότητα, η βιωσιμότητα και ο πολιτισμός νικούν τις προκλήσεις του τουρισμού — και προτείνουν ένα διαφορετικό μοντέλο για το μέλλον των νησιών

Ακτοπλοΐα 2025: Αισιοδοξία, αύξηση επιβατών και άνοδος του Island Hopping

Με αύξηση 6,7% στην επιβατική κίνηση και ενισχυμένο το μοντέλο Island Hopping, η φετινή σεζόν αναμένεται σταθερή – Ποιοι προορισμοί κερδίζουν έδαφος, τι αλλάζει για τις άγονες γραμμές

Ζούλτε Βάρεγκεμ – Μαλίν: Με ρυθμό, φάσεις και γκολ στην πρεμιέρα της Pro League

Με φόντο την επιθετική φόρμα και των δύο ομάδων, η πρεμιέρα του βελγικού πρωταθλήματος «μυρίζει» γκολ – δυνατό combo το G/G & Over 2.5

Ημέρα γιορτής: Η Αγία Παρασκευή στο Νιο Χωριό, ιστορία, πίστη και ρίζες Κρητικές στη Χώρα Νάξου

Μια μεγάλη γιορτή για τους Νιοχωρίτες – Εκατοντάδες προσκυνητές τίμησαν την προστάτιδα τους Αγία Παρασκευή, σε έναν από τους παλαιότερους ενοριακούς ναούς της Χώρας

Νάξος: Μουσική πανδαισία στον Απόλλωνα, γιορτάζει απόψε (25/07) με μελωδίες, κρασί και χορό!

Το χωριό Απόλλωνας στήνει γλέντι το Σάββατο 26 Ιουλίου με ζωντανή μουσική, ντόπιο κρασί, κεράσματα και την ομάδα «Αξοπατήματα» σε ένα μαγευτικό καλοκαιρινό βράδυ

Νάξος – Οι καρποί του φροντιστηρίου “Παιδεία”: Επιτυχίες μαθητών στις Πανελλαδικές 2025

Με κόπο, επιμονή και την υποστήριξη του φροντιστηρίου «Παιδεία» του Γιώργου Βάβουλα, οι μαθητές της Νάξου κατακτούν τις κορυφαίες σχολές της χώρας.

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Με καρδιά και γνώση: Το σούπερ 13αρι του Φροντιστηρίου “Αντώνη Χερουβείμ” στις Πανελλαδικές 2025

Μαθητές από τη Νάξο κατέκτησαν τις σχολές των ονείρων τους με τη στήριξη του φροντιστηρίου – Πρωτιές, υψηλές θέσεις και πολλή περηφάνια!

Καμίνι η Ελλάδα! Στους 45.8°C η μέγιστη θερμοκρασία (Σκάλα Μεσσηνίας), στους 39°C η Ηρακλειά, 36°C η Σχοινούσα (πίνακας)

Πρωτοφανές θερμικό κύμα έπληξε τη χώρα – Αναλυτικά οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και η εικόνα της Νάξου

Η Γιορτή του Βοσκού “επιστρέφει” στην Κωμιακή με τυροκόμηση, μουσική και το «ταξίδι του μαλλιού»

Μια αυθεντική εμπειρία παράδοσης και γεύσης στην αυλή της Θεοσκέπαστης, με πρωταγωνιστές τους βοσκούς της Νάξου

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις