Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΈτος ορόσημο το 2024 για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Έτος ορόσημο το 2024 για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

|

Έπειτα από 24 μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων – και 207 χρόνια από τότε που τα αριστουργήματα της κλασικής αρχαιότητας αγοράστηκαν από το βρετανικό κράτος –, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο βρίσκονται πολύ κοντά σε μία επί της αρχής συμφωνία που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή τους εντός του 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές με γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται επισήμαναν την κρισιμότητα του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο στα τέλη του προσεχούς μήνα. Επισήμως, ο Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στη βρετανική πρωτεύουσα για να μετάσχει στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley στις 27 Νοεμβρίου.

Επιπροσθέτως, θα επιχειρήσει να κλείσει ραντεβού με τον βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ – ο οποίος πέρυσι δεν τον είδε όταν επισκέφθηκε το Λονδίνο την ίδια πάλι περίοδο. Ανεπισήμως, όμως, θα έχει «υψηλού επιπέδου επαφές» για την τύχη των αρχαιοελληνικών θησαυρών που σχεδίασε ο Φειδίας, τους οποίους η χώρα μας διεκδικεί από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Στις συναντήσεις που θα κάνει θα κριθεί, εν πολλοίς, η τύχη των συνομιλιών για αυτή την υπεραιωνόβια ελληνοβρετανική εκκρεμότητα.

Έτος ορόσημο το 2024

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το 2024 θεωρείται έτος – ορόσημο για τα Γλυπτά. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ανταποκριτής των «ΝΕΩΝ» Γιάννης Ανδριτσόπουλος αποκάλυψε τη διεξαγωγή μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Μητσοτάκη και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν. Οι συνομιλίες είχαν αρχίσει, υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας, δεκατρείς μήνες νωρίτερα.

Τον Νοέμβριο του 2021, ο Πρωθυπουργός πήγε στο Λονδίνο για να συναντήσει τον βρετανό τότε ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον και να του θέσει – μεταξύ άλλων – το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών.

Τότε, είχε φύγει από την Ντάουνινγκ Στριτ με άδεια χέρια. Αλλωστε, στην αποκλειστική συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», τον Μάρτιο του ίδιου έτους, ο Μπόρις δεν είχε αφήσει κανένα περιθώριο, ισχυριζόμενος ότι «τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Ελγιν».

Ωστόσο, το σχέδιο Μητσοτάκη είχε μόλις τεθεί σε εφαρμογή: συνάντησε, μυστικά, τον Οσμπορν με τον οποίο αποφάσισε να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση του προβλήματος. Εκτοτε, οι συνομιλίες των δύο πλευρών πήραν φωτιά: πότε με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, πότε με τον τότε υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη (ο οποίος έχει, μέχρι σήμερα, ρόλο «αρχιδιαπραγματευτή» από τη θέση πλέον του υπουργού Εξωτερικών) και πότε με τον προκάτοχο του τελευταίου, Νίκο Δένδια.

Επειτα από την αποκάλυψη των επαφών από «ΤΑ ΝΕΑ», η οποία έγινε θέμα στα μεγαλύτερα βρετανικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, το Βρετανικό Μουσείο αναγκάστηκε να παραδεχθεί τη διεξαγωγή τους. Στο λονδρέζικο ίδρυμα μιλούν για μια «Σύμπραξη για τον Παρθενώνα» («Parthenon Partnership»), ενώ ο Οσμπορν αναφέρεται τακτικά στο «όραμά» του για πολιτιστική συνεργασία με την Ελλάδα.

Είναι, επίσης, σαφές ότι το κλίμα στη Γηραιά Αλβιώνα έχει αλλάξει. Διαδοχικές δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των Βρετανών όχι μόνο δεν «ενοχλείται» από την προοπτική επαναπατρισμού των παρθενώνιων γλυπτών, αλλά αντιθέτως τη στηρίζει συνειδητά, προτάσσοντας την ηθική διάσταση του ζητήματος.

Παράλληλα, ο ένας μετά τον άλλον βασικοί παίκτες του βρετανικού κατεστημένου αλλάζουν στάση: από την ιστορική στροφή των «Τάιμς» μέχρι κορυφαίους πολιτικούς των δύο μεγάλων κομμάτων.

Στη μεταστροφή του κλίματος συνέβαλε και η ίδρυση ενός βρετανικού οργανισμού που προωθεί την επανένωση μέσα από μία λύση «win-win»: του Parthenon Project, πρόεδρος του οποίου είναι ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού του Συντηρητικού Κόμματος λόρδος Εντ Βέιζι και μέλη, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού των Εργατικών Μπεν Μπράντσο και ο διάσημος ηθοποιός και συγγραφέας Στίβεν Φράι.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου είπε στα «ΝΕΑ» ότι «οι συζητήσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές». Σύμφωνα με διαρροές της βρετανικής πλευράς, ο Οσμπορν προτείνει την προσωρινή επιστροφή στην Ελλάδα μέρους των Μαρμάρων.

Οταν αυτά ξαναγυρίζουν στο Λονδίνο, θα αποστέλλονται στην Αθήνα άλλα τμήματα της ζωφόρου, των αετωμάτων και των μετοπών του Παρθενώνα. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα στέλνει στη Βρετανία, ως δάνεια, αρχαιοελληνικά τεχνουργήματα που δεν έχουν εκτεθεί πότε στο εξωτερικό. Το σχέδιο αυτό, βέβαια, ισοδυναμεί με δανεισμό των Γλυπτών – τον οποίο η Ελλάδα διαχρονικά απορρίπτει –, έστω και αν το δάνειο «βαφτιστεί» κάπως αλλιώς, λ.χ. «κατάθεση» (deposit), αποφεύγοντας την αναγνώριση της υποτιθέμενης βρετανικής ιδιοκτησίας.

Ο Μητσοτάκης φέρεται να διαφωνεί με αυτό το σχέδιο, προτάσσοντας την ανάγκη της οριστικής επανένωσης του συνόλου του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα που σώζεται σήμερα. Ενα άλλο σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι αφορά τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών, ώστε έπειτα από κάποιο διάστημα να βρεθούν όλα επανενωμένα στην Αθήνα.

Για κάτι τέτοιο, όμως, θα απαιτούνταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας, καθώς σήμερα δεν επιτρέπεται στο Βρετανικό Μουσείο να αποχωριστεί για πάντα αντικείμενα από τη συλλογή του. Θα μπορούσε να εξεταστεί και η λύση των «επ’ αόριστον» ή «διαρκώς ανανεούμενων» δανείων – αλλά και για αυτό θα απαιτούνταν η σιωπηρή συγκατάθεση της βρετανικής κυβέρνησης.

Ελπίδα της ελληνικής πλευράς, αν προκριθεί μια τέτοια λύση, είναι ότι μια μελλοντική κυβέρνηση (και Βουλή) στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πιο «δεκτική» απέναντι στη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών στη βάση της «ηθικής υποχρέωσης» – που πολλοί στη Βρετανία ήδη αισθάνονται – περί αποκατάστασης «αδικιών» του (αποικιοκρατικού) παρελθόντος.

Πηγή: https://www.ot.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυβέρνηση: Κλειστά τα γήπεδα της Super League 1 για δύο μήνες (video)

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Σύρος – Ιερά Μητρόπολη: Περιήγηση μέσω εικονικής πραγματικότητας

Περιήγηση στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου μέσω εικονικής πραγματικότητας -Εικόνες, ξυλόγλυπτα, ξεφυλλίζουμε βιβλία

“Καλάθι Χριστουγέννων”: Ξεκινάει μεθαύριο Τετάρτη, τι περιλαμβάνει

Ξεκινά μεθαύριο Τετάρτη το «Καλάθι Χριστουγέννων» – Ποια προϊόντα περιλαμβάνει

Αμοργός: Το προσεχές Σάββατο (161/12) η τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής

Τελετή Ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής Αμοργού... Πότε και που

Ξενοδοχεία 2023: Κατέγραψαν ίδιες περίπου πληρότητες με το 2022

Αναντίστοιχη η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων το 2023 με την πληρότητα στα ξενοδοχεία

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ο Δήμος στο …κυνήγι των γιατρών

Προκήρυξη θέσης ειδικευμένου ιατρού ΕΣΥ στο ΚΥ Αμοργού – Οικονομικά κίνητρα από το Δήμο Αμοργού

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Υπό το βλέμμα Πολυτάρχου, “πέρασε” από τη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia έκανε τα εύκολα δύσκολα αλλά νίκησε την ΦΕΑ (85-75) ανέβηκε στη 2η θέση και περιμένει την άλλη εβδομάδα το ιστορικό Παγκράτι

ΑΟ Θήρας: Κέρδισε το Μαρκόπουλο, στρογγυλοκάθισε στην κορυφή

Νίκησε με άνεση ο ΑΟ Θήρας (3-0 σετ) το Μαρκόπουλο και παραμένει στην πρώτη θέση ο ΑΟ Θήρας - Επόμενος αντίπαλος η ΑΕΚ στην Αθήνα

Ντροπή: Ερχεται “λουκέτο” μακράς διαρκείας στις εξέδρες των γηπέδων;

Το μεσημέρι ανακοινώνεται το πακέτο μέτρο μέτρων για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας - Ρυθμίσεις για διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών και εφαρμογή του μέτρου για μία λέσχη οπαδών ανά ΠΑΕ/ ΚΑΕ

Εκλογές – Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Πρώτος σε ψήφους ο Ζήσιμος, ακούστηκαν τα πρώτα κάλαντα (video)

Με ευχές και κάλαντα ολοκληρώθηκε η εκλογική μάχη για το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Σκαδιωτών - Μεσωτών Νάξου (video)

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Γλινάδο- Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων: Διασκεδάζουμε το “Εναστρον” για καλό σκοπό

Στις 15 Δεκεμβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο "Έναστρον" στο Γλινάδο!! - Ποιος είναι ο λόγος;

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Αεροδρόμιο Νάξου: Η έντονη βροχόπτωση “μετέφερε” την πρωινή πτήση της Sky Express

Εντονα τα καιρικά φαινόμενα στη Νάξο από τις πρώτες πρωινές ώρες... 36 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Κόρωνο - "Μεταφέρθηκε" η πρωινή πτήση της Sky Express

Εκλογές – Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Πρώτος σε ψήφους ο Ζήσιμος, ακούστηκαν τα πρώτα κάλαντα (video)

Με ευχές και κάλαντα ολοκληρώθηκε η εκλογική μάχη για το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Σκαδιωτών - Μεσωτών Νάξου (video)