Σάββατο, 24 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΈτος ορόσημο το 2024 για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Έτος ορόσημο το 2024 για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

|

Έπειτα από 24 μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων – και 207 χρόνια από τότε που τα αριστουργήματα της κλασικής αρχαιότητας αγοράστηκαν από το βρετανικό κράτος –, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο βρίσκονται πολύ κοντά σε μία επί της αρχής συμφωνία που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή τους εντός του 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές με γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται επισήμαναν την κρισιμότητα του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο στα τέλη του προσεχούς μήνα. Επισήμως, ο Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στη βρετανική πρωτεύουσα για να μετάσχει στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley στις 27 Νοεμβρίου.

Επιπροσθέτως, θα επιχειρήσει να κλείσει ραντεβού με τον βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ – ο οποίος πέρυσι δεν τον είδε όταν επισκέφθηκε το Λονδίνο την ίδια πάλι περίοδο. Ανεπισήμως, όμως, θα έχει «υψηλού επιπέδου επαφές» για την τύχη των αρχαιοελληνικών θησαυρών που σχεδίασε ο Φειδίας, τους οποίους η χώρα μας διεκδικεί από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Στις συναντήσεις που θα κάνει θα κριθεί, εν πολλοίς, η τύχη των συνομιλιών για αυτή την υπεραιωνόβια ελληνοβρετανική εκκρεμότητα.

Έτος ορόσημο το 2024

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το 2024 θεωρείται έτος – ορόσημο για τα Γλυπτά. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ανταποκριτής των «ΝΕΩΝ» Γιάννης Ανδριτσόπουλος αποκάλυψε τη διεξαγωγή μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Μητσοτάκη και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν. Οι συνομιλίες είχαν αρχίσει, υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας, δεκατρείς μήνες νωρίτερα.

Τον Νοέμβριο του 2021, ο Πρωθυπουργός πήγε στο Λονδίνο για να συναντήσει τον βρετανό τότε ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον και να του θέσει – μεταξύ άλλων – το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών.

Τότε, είχε φύγει από την Ντάουνινγκ Στριτ με άδεια χέρια. Αλλωστε, στην αποκλειστική συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», τον Μάρτιο του ίδιου έτους, ο Μπόρις δεν είχε αφήσει κανένα περιθώριο, ισχυριζόμενος ότι «τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Ελγιν».

Ωστόσο, το σχέδιο Μητσοτάκη είχε μόλις τεθεί σε εφαρμογή: συνάντησε, μυστικά, τον Οσμπορν με τον οποίο αποφάσισε να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση του προβλήματος. Εκτοτε, οι συνομιλίες των δύο πλευρών πήραν φωτιά: πότε με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, πότε με τον τότε υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη (ο οποίος έχει, μέχρι σήμερα, ρόλο «αρχιδιαπραγματευτή» από τη θέση πλέον του υπουργού Εξωτερικών) και πότε με τον προκάτοχο του τελευταίου, Νίκο Δένδια.

Επειτα από την αποκάλυψη των επαφών από «ΤΑ ΝΕΑ», η οποία έγινε θέμα στα μεγαλύτερα βρετανικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, το Βρετανικό Μουσείο αναγκάστηκε να παραδεχθεί τη διεξαγωγή τους. Στο λονδρέζικο ίδρυμα μιλούν για μια «Σύμπραξη για τον Παρθενώνα» («Parthenon Partnership»), ενώ ο Οσμπορν αναφέρεται τακτικά στο «όραμά» του για πολιτιστική συνεργασία με την Ελλάδα.

Είναι, επίσης, σαφές ότι το κλίμα στη Γηραιά Αλβιώνα έχει αλλάξει. Διαδοχικές δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των Βρετανών όχι μόνο δεν «ενοχλείται» από την προοπτική επαναπατρισμού των παρθενώνιων γλυπτών, αλλά αντιθέτως τη στηρίζει συνειδητά, προτάσσοντας την ηθική διάσταση του ζητήματος.

Παράλληλα, ο ένας μετά τον άλλον βασικοί παίκτες του βρετανικού κατεστημένου αλλάζουν στάση: από την ιστορική στροφή των «Τάιμς» μέχρι κορυφαίους πολιτικούς των δύο μεγάλων κομμάτων.

Στη μεταστροφή του κλίματος συνέβαλε και η ίδρυση ενός βρετανικού οργανισμού που προωθεί την επανένωση μέσα από μία λύση «win-win»: του Parthenon Project, πρόεδρος του οποίου είναι ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού του Συντηρητικού Κόμματος λόρδος Εντ Βέιζι και μέλη, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού των Εργατικών Μπεν Μπράντσο και ο διάσημος ηθοποιός και συγγραφέας Στίβεν Φράι.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου είπε στα «ΝΕΑ» ότι «οι συζητήσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές». Σύμφωνα με διαρροές της βρετανικής πλευράς, ο Οσμπορν προτείνει την προσωρινή επιστροφή στην Ελλάδα μέρους των Μαρμάρων.

Οταν αυτά ξαναγυρίζουν στο Λονδίνο, θα αποστέλλονται στην Αθήνα άλλα τμήματα της ζωφόρου, των αετωμάτων και των μετοπών του Παρθενώνα. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα στέλνει στη Βρετανία, ως δάνεια, αρχαιοελληνικά τεχνουργήματα που δεν έχουν εκτεθεί πότε στο εξωτερικό. Το σχέδιο αυτό, βέβαια, ισοδυναμεί με δανεισμό των Γλυπτών – τον οποίο η Ελλάδα διαχρονικά απορρίπτει –, έστω και αν το δάνειο «βαφτιστεί» κάπως αλλιώς, λ.χ. «κατάθεση» (deposit), αποφεύγοντας την αναγνώριση της υποτιθέμενης βρετανικής ιδιοκτησίας.

Ο Μητσοτάκης φέρεται να διαφωνεί με αυτό το σχέδιο, προτάσσοντας την ανάγκη της οριστικής επανένωσης του συνόλου του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα που σώζεται σήμερα. Ενα άλλο σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι αφορά τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών, ώστε έπειτα από κάποιο διάστημα να βρεθούν όλα επανενωμένα στην Αθήνα.

Για κάτι τέτοιο, όμως, θα απαιτούνταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας, καθώς σήμερα δεν επιτρέπεται στο Βρετανικό Μουσείο να αποχωριστεί για πάντα αντικείμενα από τη συλλογή του. Θα μπορούσε να εξεταστεί και η λύση των «επ’ αόριστον» ή «διαρκώς ανανεούμενων» δανείων – αλλά και για αυτό θα απαιτούνταν η σιωπηρή συγκατάθεση της βρετανικής κυβέρνησης.

Ελπίδα της ελληνικής πλευράς, αν προκριθεί μια τέτοια λύση, είναι ότι μια μελλοντική κυβέρνηση (και Βουλή) στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πιο «δεκτική» απέναντι στη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών στη βάση της «ηθικής υποχρέωσης» – που πολλοί στη Βρετανία ήδη αισθάνονται – περί αποκατάστασης «αδικιών» του (αποικιοκρατικού) παρελθόντος.

Πηγή: https://www.ot.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπουργείο Πολιτισμού: “Κίτρινη” κάρτα στο project των 30 εκατ. ευρώ στο Ξενία Κύθνου

Το Υπουργείο Πολιτισμού έβαλε «φρένο» σε τμήμα της πρότασης της Xenia Kythnos – Δεν εγκρίθηκαν οι υπόσκαφες κατασκευές λόγω αλλοίωσης του τοπίου

Σύρος: Στρατηγικός σχεδιασμός για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και ψηφιακή πολιτιστική σύνδεση

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης επενδύει στον ποιοτικό και βιώσιμο τουρισμό με δράσεις για City Breaks, εναλλακτικές μορφές και καινοτόμα πολιτιστική ενημέρωση με κάρτα QR

Νάξος – 14ο Φεστιβάλ Θεάτρου “Παρά θίν’ αλός”: Ανοίγει αυλαία με δύο δυνατές παραστάσεις (αφίσα)

Ο «Πινόκιο» και «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα» σηματοδοτούν την έναρξη του φετινού φεστιβάλ θεάτρου – Τοπικές θεατρικές ομάδες ανεβάζουν τον πήχη!

Στην “ATTICA GREEN EXPO 2025” το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

θα παρουσιαστούν οι περιβαλλοντικές δράσεις του Δ.Λ.Τ. Θήρας, μέσα από φωτογραφικό υλικό, βίντεο και ενημερωτικά έντυπα

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Διπλή συνεδρίαση την Τετάρτη 28 Μαΐου

Κατά την πρώτη συνεδρίαση θα συζητηθεί ένα θέμα και κατά τη δεύτερη δεκαέξι.

Φολέγανδρος: Μία ανάσα από την απόκτηση Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

Ένα σημαντικό βήμα για τον βιώσιμο τουριστικό σχεδιασμό του νησιού – Σύνδεση με το Εθνικό Παρατηρητήριο και στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης

Αμοργός – Αιγιάλη: Οικογενειακό εστιατόριο ζητάει μάγειρα για την καλοκαιρινή περίοδο

Οικογενειακό εστιατόριο στην Αιγιάλη προσφέρει διαμονή και φιλικό περιβάλλον – Θέση πλήρους απασχόλησης για σεζόν Ιούνιος–Οκτώβριος

ΕΣΚ Κυκλάδων – Final-4 U14: Η καρδιά του αναπτυξιακού μπάσκετ χτυπά στο “ΔΑΚ Νάξου”

Πανναξιακός, Περιστεριώνας Τήνου, ΑΟ Μυκόνου και Μαρπησσαϊκός διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή το Σαββατοκύριακο 24-25 Μαΐου στο «Δημήτρης Περιστεράκης»

Ξεκινά η εκπαίδευση των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας για το 2025

Από 31 Μαΐου έως 24 Ιουνίου η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση νέων εθελοντών σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση – Μέσω πλατφόρμας και με φυσική παρουσία

Μανώλης Κρητικός: Παγκόσμιοι δείκτες διακυβέρνησης και η Ελλάδα

Με τους παγκόσμιους δείκτες διακυβέρνησης (Global Governance Indicators, GGI) των Ντ. Κάουφμαν (Natural Resource Governance Institute and Brooking Institute) και A. Κράι (World Bank Development Research Group), όπως και με άλλους διεθνείς δείκτες θα κρίναμε μια κυβερνητική θητεία;

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή (20/05) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που και πότε;

Πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη 20 Μαϊου σε περιοχές της Νάξου - Που και πότε

Λύγισε στη Νίκαια ο Πανναξιακός AOK – Έμεινε εκτός National League 1

Παρά την αξιέπαινη προσπάθεια και το εντυπωσιακό πρώτο μέρος, ο Πανναξιακός ηττήθηκε από τον Ιωνικό με 67-61 στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό των playoffs, χάνοντας το εισιτήριο για την άνοδο

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.