Μετά από δύο αιώνες επαναπατρίζεται στη Νάξο η αργυρή Λειψανοθήκη της Ιεράς Μονής Αγίου Ελευθερίου Σαγκρίου.
Η ώρα της μεγάλης επιστροφής έφτασε. Και μετά από δύο αιώνες αύριο Κυριακή (18/10) θα βρίσκεται στη Νάξο η αργυρή Λειψανοθήκη της Ιεράς Μονής Αγίου Ελευθερίου Σαγκρίου. Λειψανοθήκη, η οποία κατασκευάστηκε το 1817 από τον αοίδιμο Ιερομόναχο Καλλίνικο Βαρβατάκη και περιέχει αποτμήματα Τιμίων Λειψάνων 13 Αγίων της Εκκλησίας. Ἡ επίσημη υποδοχή των Ιερών Λειψάνων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στις 18:30 στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, όπου προσωρινά θα εναποτεθούν. Όπως ανακοίνωσε η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που θα ακολουθήσει, θα τελείται καθημερινά η Θεία Λειτουργία. Τελικός προορισμός της Ιεράς Λειψανοθήκης θα είναι η Ιερά Μονή Αγίου Ελευθερίου Σαγκρίου, σε ημερομηνία πού έγκαιρα θα ανακοινωθεί, ώστε να οργανωθεί ἡ ανάλογη προετοιμασία της υποδοχής της και της ασφαλούς τοποθετήσεώς της. Η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας καλεί τους πιστούς να προσέλθουν, αφενός για να λάβουν την ευλογία και την χάρη των Τιμίων Λειψάνων και αφετέρου για να γιορτάσουν μαζί με τον κλήρο το μεγάλο αυτό γεγονός για την τοπική Εκκλησία της Νάξου.
Να σημειώσουμε ότι η Ιερά Λειψανοθήκη από το 2011 βρίσκονταν στην ιερά Μονή Φανερωμένης Χολαργού μετά από δωρεά οικογένειας που ζούσε στον Χολαργό κι από τότε άρχισε αγώνας δρόμου ώστε να επιστρέψουν στην Νάξο…
Η ιερά Λειψανοθήκη περιέχει τίμια Λείψανα των Αγίων:
1. Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου (23 Απριλίου)
2. Αγίου Χαραλάμπους του Ιερομάρτυρος (10 Φεβρουαρίου)
3. Αγίου Παντελεήμονος του Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού (27 Ιουλίου)
4. Αγίου Ερμολάου (26 Ιουλίου)
5. Αγίου Ελευθερίου του Ιερομάρτυρος (15Δεκεμβρίου)
6. Αγίου Θεοδώρου του Μεγαλομάρτυς του Τήρωνος (17 Φεβρουαρίου)
7. Αγίου Αντύπα επισκόπου Περγάμου (11 Απριλίου)
8. Αγίου Διονύσιος του Αρεοπαγίτου (3 Οκτωβρίου)
9. Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος (26 Ιουλίου)
10. Αγίας Βαρβάρας της Μεγαλομάρτυρος (4 Δεκεμβρίου)
11. Αγίας Κυριακής της Μεγαλομάρτυρος (7 Ιουλίου)
12. Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας (22 Δεκεμβρίου)
13. Οσίας Πελαγίας της Μάρτυρος (4 Μαΐου)
Μερικά ιστορικά στοιχεία
ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ στο Σαγκρί Νάξου: Ένα από τα παλαιότερα Μοναστήρια και από τα αξιολογότερα θρησκευτικά και πνευματικά κέντρα του νησιού κατά τους δύο τελευταίους αιώνες της τουρκοκρατίας. Στην επιγραφή του υπέρθυρου του καθολικού της Μονής αναφέρεται η χρονολογία 1636, όμως η ίδρυση της Μονής φαίνεται να είναι ακόμη αρχαιότερη. Το 1766 η Μονή ανήκει στον Ιερομόναχο Σεραφείμ Βαρβατόπουλον.
Το 1816 ο ηγούμενος της Μονής Καλλίνικος Βαρβατόπουλος ή Βαρβατάκης ανακαίνισε τη Μονή και ίδρυσε Σχολή. Ο Ιερομόναχος Καλλίνικος Βαρβατάκης περιήρχετο σε πολλά μέρη της Ελλάδος με ιερά λειψανοθήκη, προς προσκύνησιν και αγιασμόν των πιστών. Με τα χρήματα που συγκέντρωνε ίδρυε σχολεία στη Νάξο. Η Σχολή στο Σαγκρί Νάξου λειτούργησε ως Σχολή όλης της ορεινής Νάξου έως το 1834. Η Μονή είχε τη μεγάλη συμπαράσταση των Ναξίων Βουτσάδων της Σμύρνης.
Σε Πατριαρχικό σιγίλλιο του Μαρτίου 1817 «Περί της εν τη νήσω Νάξω μονής του αγίου ιερομάρτυρος Ελευθερίου» στο Σαγκρί αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο ιδιοκτήτης της παραπάνω Μονής μοναχός Καλλίνικος Βαρβατάκης, «εν έτει σωτηρίω αωιζ, κατά μήνα μάρτιον, αφίκετο εις Σμύρνην και [ανεκοίνωσε] ταύτην εαυτού την βουλήν προς τον ιερώτατον μητροπολίτην Σμύρνης, εν αγίω Πνεύματι αγαπητόν ημών αδελφόν και συλλειτουργόν κυρ Άνθιμον, Νάξιον όντα και αυτόν, και ουδέν ήττον φιλόκαλον και φιλόμουσον…».
Στο περιοδικό «Ερμής ο Λόγιος» (Μάιος 1818) δημοσιεύεται μακροσκελές άρθρο με τίτλο «Από Κωνσταντινουπόλεως Μαΐου 25, 1818» με θέμα τον αγώνα του ναξιώτη Μοναχού Καλλίνικου Βαρβατάκη να ιδρύσει στο Σαγκρί Νάξου «σχολείον κοινόν της Ελληνικής παιδείας». Εκεί γίνεται λόγος για ένα ταξίδι που έκανε τότε στη Σμύρνη ο π. Καλλίνικος Βαρβατάκης, όπου συνάντησε τον συμπατριώτη του Μητροπολίτη Σμύρνης Άνθιμο: «…απελθών εις Σμύρνην [ο Καλλίνικος], ωμίλησε περί του πράγματος μετά του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου της πόλεως ταύτης, όστις Νάξιος ών, και τα τροφεία προθύμως αποδιδούς τη πατρίδι, ού μόνον παρώρμησε τον Καλλίνικον εις το καλόν, αλλά και χρηματικώς συνετέλεσεν εις την σύστασιν του σχολείου…».
Πηγή: oanemomylos.blogspot.gr