Οι Αρχαίοι Ελληνες κάνουν εκ νέου το θαύμα τους και είμαστε μία ανάσα από την απόδειξη ότι βοήθησαν στη δημιουργία ενός εκ των πλέον θαυμαστών έργων της Αρχαιότητας: του Πήλινου Στρατού των Κινέζων
Υπάρχει περίπτωση οι αρχαίοι Έλληνες να έχουν ταξιδέψει στην Κίνα πριν από τον Μάρκο Πόλο; Δεν αποκλείεται… Άλλωστε οι Έλληνες και γενικά οι αρχαίοι λαοί έχουν ταξιδέψει αρκετά αλλά τις τελευταίες δεκαετίες ανακαλύπτουμε τις επιτυχίες τους… Και τώρα δεν είναι καθόλου απίθανο ένα από τα πλέον θαυμαστά έργα που μας έχει κληροδοτήσει ο αρχαίος κόσμος και δη στην Κίνα και σε μια εποχή που θεωρείται ότι η Άπω Ανατολή δεν είχε επαφή με τη Δύση, οι ρίζες τους ίσως είναι τελικά… ελληνικές. Και αναφερόμαστε στον Πήλινο Στρατό…. Με Κινέζους αρχαιολόγους να ισχυρίζονται πλέον ότι η έμπνευση για τον Πήλινο Στρατό που βρέθηκε στον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα. Λένε επίσης ότι αρχαίοι έλληνες τεχνίτες εκπαίδευαν τους κινέζους τον 3ο αιώνα π.Χ. Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι το ταξίδι του Μάρκο Πόλο τον 13ο αιώνα ήταν η πρώτη επαφή Ευρωπαίου με τον κινεζικό πολιτισμό.
Και η εξήγηση που δίνει ο επικεφαλής αρχαιολόγων Li Xiuzhen είναι η εξής: «Έχουμε πλέον αποδείξεις πως υπήρξε στενή επαφή μεταξύ του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας Qin Shi Huang και της Δύσης πριν από την επίσημη έναρξη του Δρόμου του Μεταξιού. Αυτό συνέβη πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έπιασαν πηλό στα χέρια τους οι Έλληνες. Απλά ο Κινέζος αρχαιολόγος πιστεύει ότι ο Πρώτος Αυτοκράτορας επηρεάστηκε από την άφιξη των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία έναν αιώνα μετά τον Μέγα Αλέξανδρο ο οποίος πέθανε το 323 π.χ. «Φαντάζομαι ότι ένας έλληνας γλύπτης βρέθηκε εκεί και εκπαίδευσε τους ντόπιος. Πιστεύουμε πλέον πως ο Πήλινος Στρατός, οι Ακροβάτες και τα χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν στην ταφή, έχουν εμπνευστεί από τα αρχαία ελληνικά αγάλματα και την τέχνη»
Στο μεταξύ μια άλλη μελέτη δείχνει ευρωπαϊκό μιτοχονδριακό DNA σε τοποθεσίες στη δυτική επαρχία Xinjiang της Κίνας, που αφήνει να εννοηθεί πως οι Δυτικοί μπορεί να εγκαταστάθηκαν, να έζησαν και να πέθαναν εκεί κατά την διάρκεια της κυριαρχίας του πρώτου αυτοκράτορα. Μιλώντας στο BBC και στο National Geographic o καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης Λούκας Νίκελ είναι αυτός που έκανε τη σύγκριση με την ελληνική γλυπτική και έθεσε το θέμα της εκπαίδευσης των κινέζων γλυπτών από έλληνες τεχνίτες. Από το 20013 μάλιστα ο εν λόγο καθηγητής κάνει αναφορές για αυτή τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους δύο λαούς… Να σημειώσουμε ότι αγρότες ανακάλυψαν για πρώτη φορά τους 8.000 πολεμιστές από τερακότα θαμμένους σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, Qin Shi Huang, το 1974. Ωστόσο, δεν υπήρχε παράδοση στην κατασκευή αγαλμάτων σε πραγματικές διαστάσεις στην Κίνα, προτού δημιουργηθεί ο τάφος. Τα πρώιμα αγάλματα ήταν απλά ειδώλια περίπου 20 εκατοστών σε ύψος.