Διπλή διευκρινιστική ανακοίνωση από αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς για το θέμα της μεταβίβασης ακινήτων (βλ αρχαιολογικοί χώροι) στο Υπερταμείο – Τι αναφέρει το non paper του Υπουργείου Οικονομικών
Και η ..μάχη για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που εικάζεται ότι έχουν περιέλθει στο Υπερταμείο ή γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν καλά κρατεί… Το Υπουργείο Πολιτισμού από τα τέλη Νοεμβρίου αναφέρει ότι έχει βρει την πηγή του …κακού, όμως το Υπουργείο Οικονομικών τηρεί σιγή ιχθύος, με αποτέλεσμα να έχουμε διαρροές και αντιδράσεις. Όπως, η σημερινή από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπου με ανοιχτή επιστολή αναφέρει ότι έγινε “παρέμβαση” του Υπερταμείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας μία εβδομάδα πριν από την εξέταση της αίτησης δεκατεσσάρων φορέων (συλλόγων και δήμων) όσον αφορά την …μεταβίβαση. Μάλιστα, το Υπερταμείο θα κάνει παρέμβαση υπέρ της Υπουργικής Απόφασης, άρα υπέρ της …μεταβίβασης. Όμως, λίγο αργότερα είχαμε διπλή παρέμβαση.
Αρχικά από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας που με ανακοίνωσή της τονίζει ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία επανεξέτασης των ακινήτων και σημειώνει ότι «ουδεμία κυριότητα έχει ή πρόκειται να αποκτήσει είτε η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, είτε η ΕΕΣΥΠ επί των ακινήτων που εμπίπτουν σε εξαιρέσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία».
Κι από την άλλη έχουμε non paper του Υπουργείου Οικονομικών όπου αναφέρουν ότι το Υπερταμείο έκανε την παρέμβαση για… να σώσει τα ακίνητα πολιτιστικής κληρονομίας. Αυτό όμως που ενοχλεί είναι ότι αν και έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την αποκάλυψη του θέματος, όλα είναι στο σκοτάδι… Οπότε;
Το non paper του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:
« Την χθεσινή δήθεν αποκάλυψη εθνικού σκανδάλου από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Μανιάτη, η οποία σχετίζεται με τα μνημεία και την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων της ίδιας λογικής. Ως εκ τούτου και παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει απαντήσει εκτενώς και επανειλημμένως, επισημαίνονται τα εξής:
@ Μία απλή ανάγνωση του εγγράφου της παρέμβασης που άσκησε η ΕΕΣΥΠ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, επιβεβαιώνει και για κάποιον που δεν γνωρίζει νομικά, ότι δεν εκφράζει κάποια άποψη, μόνο τάσσεται υπέρ των θέσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Όπως όλοι γνωρίζουμε καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
@ Ούτε στο κείμενο του νόμου της ΕΕΣΥΠ (άρθρα 196 και 209 του ν.4389/2016), ούτε στην Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούνιο ( ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018), γίνεται λόγος για «αυτόματη» μεταβίβαση των ακινήτων. Αντιθέτως, γίνεται λόγος για έναρξη διαδικασίας ελέγχου και ταυτοποίησης των ακινήτων από το ΥΠΟΙΚ και τους συναρμόδιους φορείς, οι οποίες αφού ολοκληρωθούν, θα καταλήξουν στην τελική λίστα των ακινήτων που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις. Τα μη εξαιρούμενα ακίνητα και μόνο αυτά μπορούν να μεταβιβαστούν (με μεταγραφή και όχι αυτόματα) στην θυγατρική εταιρεία της ΕΕΣΥΠ, δηλαδή την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ).
@ Επί της ουσίας αυτό που συμβαίνει είναι ότι, κατόπιν κλήσης της από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, η ΕΕΣΥΠ παρεμβαίνει υπέρ του Δημοσίου, προκειμένου να επιβεβαιώσει και η ίδια ότι καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει συντελεστείκαι ότι το άρθρο 196 του ν. 4389/2016 και η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων κλπ από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ.
@ Ενημερώνουμε, τέλος, ότι η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας ελέγχου που προβλέπει ο νόμος για όλα τα ακίνητα, έχει ήδη εισηγηθεί την εξαίρεση του συνόλου των ακινήτων που υπέδειξε το Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.