Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΕλλάδα: Τα Playmobil ντύθηκαν PlaymoGreek και δίνουν μία άλλη διάσταση

Ελλάδα: Τα Playmobil ντύθηκαν PlaymoGreek και δίνουν μία άλλη διάσταση

|

Σαράντα πιστά αντίγραφα από παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα κομμένα και ραμμένα sur mesure για τις πασίγνωστες φιγούρες παρουσιάζονται μαζί με τις στολές που αποτέλεσαν πρότυπο για την κατασκευή τους. Δώδεκα μάλιστα από αυτές ήταν ανάθεση του Μουσείου, όπως η παιδική στολή του Οθωνα, η κυρά Φροσύνη, αρχοντικές φορεσιές της Αθήνας, του Ικονίου, της Θεσσαλίας.

Η μουσική βγαίνει δυνατή από το σπίτι του Πέτρου Καμινιώτη στην Πετρούπολη. Eχει ελληνικό στίχο αλλά δεν είναι hip hop ούτε «μπουζούκια», αλλά, άκουσον-άκουσον για «παιδί» είκοσι χρόνων, είναι παραδοσιακή με κλαρίνα. Μουσική για σκέψη αλλά κυρίως για έμπνευση όσο ο φοιτητής στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι επί το έργον και απαλλάσσει τα playmobil της αγοράς από τις στολές και τα εξαρτήματά τους για να τα ντύσει Σαρακατσάνες, Μπούλες ή Βλάχες. Απαιτεί πέντε ημέρες εξαντλητικής εργασίας από μέρους του, «από το πρωί ως το βράδυ», αλλά αξίζει τον κόπο η κούραση. Το αποτέλεσμα μπορεί να το δει κανείς στην έκθεση «Με φορεσιές ενός παλιού καιρού…» στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Σαράντα πιστά αντίγραφα από παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα κομμένα και ραμμένα sur mesure για τις πασίγνωστες φιγούρες παρουσιάζονται μαζί με τις στολές που αποτέλεσαν πρότυπο για την κατασκευή τους. Δώδεκα μάλιστα από αυτές ήταν ανάθεση του Μουσείου, όπως η παιδική στολή του Οθωνα, η κυρά Φροσύνη, αρχοντικές φορεσιές της Αθήνας, του Ικονίου, της Θεσσαλίας.

Μικρογλυπτική με τα όλα της

«Μα τι ιδέα… Συγχαρητήρια!» θα επαινέσει μια επισκέπτρια με ιδιαίτερη θέρμη τον νεαρό Πέτρο Καμινιώτη ο οποίος βρίσκεται στις αίθουσες της Λαογραφικής Συλλογής του Μουσείου για τις ανάγκες της φωτογράφισης για «Το Βήμα». Είναι απολύτως αναμενόμενο. Τα playmoGreek του, όπως τα έχει ονομάσει, δεν περνούν ποτέ απαρατήρητα. Ακόμη και όταν εκτοπίζονται, λόγω μεγέθους, από τις πρωτότυπες ενδυμασίες του Μουσείου. Γιατί είναι αδύνατον να μην εστιάσεις στις λεπτεπίλεπτες δημιουργίες του, ιδίως έτσι όπως εκτίθενται ορισμένες δίπλα στις αυθεντικές τους βερσιόν, σε μια βάση από καθρέφτη που επιτρέπει στον θεατή να παρατηρήσει και την αθέατη, πίσω όψη τους. Τα «υφάσματα» των ρούχων (από χαρτόνι), τα χρώματά τους (ζωγραφισμένα με ακρυλικά ή μαρκαδοράκι), τα κοσμήματα (στην ουσία τρύπες από πούλιες), τις ανάγλυφες πόρπες (χαρτόνια σκαλισμένα με τη μύτη διαβήτη), τις γούνινες λεπτομέρειες (από απειροελάχιστο ίχνος πραγματικής γούνας). Μια μικρογλυπτική με τα όλα της που βρίσκει τη θέση της εκεί που της αξίζει: στις προθήκες ενός μουσείου.

«Καταρχήν είναι κάτι που πιστέψαμε ότι πρέπει να προβάλλουμε γιατί πρόκειται για μια πολύ καλή δουλειά. Επιπλέον, είναι και πρωτότυπη ως ιδέα για να προσεγγίσουμε τις νεότερες ηλικίες και να τις φέρουμε σε επαφή με μια συλλογή που είναι λίγο «δυσκίνητη». Βέβαια, εκτός από τα παιδιά τραβάει και την προσοχή των ενηλίκων που βλέπουν με άλλο μάτι τη μόνιμη έκθεση»εξηγεί η Νατάσα Καστρίτη, επιστημονική συνεργάτρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. «Ωστόσο, αυτή η δράση συνδυάζεται με την έναρξη μιας σειράς εκδηλώσεων και δράσεων που θα οδηγηθούν σε μια κορύφωση τα επόμενα τρία χρόνια με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Οπότε αποφασίσαμε και λόγω πρωτοτυπίας και λόγω συγκυρίας με την 25η Μαρτίου να ξεκινήσουμε με τα playmogreek. Στη συνέχεια θα ενταχθούν σε μια δράση για τα παιδιά – θα συνδυάζουν τις στολές με την προέλευσή τους πάνω στον χάρτη». Το Μουσείο έχει πλέον στην κατοχή του και στη μόνιμη συλλογή του δώδεκα από τις σαράντα φιγούρες που παρουσιάζονται στην έκθεση και έχει στόχο να αυξήσει αυτόν τον αριθμό.

Από τη Βέροια ως το Σίδνεϊ

Ο Πέτρος Καμινιώτης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα μουσεία και στα φεστιβάλ που πραγματεύονται τη λαογραφία και την παράδοση. Χάρη στην τεχνολογία και τα social media οι φιγούρες του έχουν διαδοθεί σε όλη την Ελλάδα και η χάρη των PlaymoGreek του έχει φτάσει μέχρι την Αυστραλία. Από το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου Ελληνίδων στην Αθήνα (όπου φιλοξενείται αυτόν τον καιρό η έκθεση «Κατάγομαι από την παιδική μου ηλικία») έως το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ, όπου βρέθηκε μόλις πριν από έναν μήνα ως προσκεκλημένος του Λυκείου Ελληνίδων της πόλης ή το Eθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη – Κέντρο Ερευνας Μάσκας στη Βέροια όπου πρωτοέδειξε εκτός Facebook τη δουλειά του, οι δημιουργίες του τραβούν τα βλέμματα, εντυπωσιάζουν, ιντριγκάρουν. Αρχής γενομένης από την ίδια την εταιρεία Playmobil, της οποίας σημειωτέον δεν αποτελούν εμπορικά προϊόντα, και ας έχουν σπάσει τα τηλέφωνα της ελληνικής αντιπροσωπείας για να διαλευκανθεί το μυστήριο της «σειράς με τις Καραγκούνες». Βέβαια, η εταιρεία γνωρίζει πολύ καλά την περίπτωση του Πέτρου Καμινιώτη και παρακολουθεί την πορεία του από πολύ νωρίς. Συγκεκριμένα από τη δεύτερη φάση της δημιουργικής εξέλιξής του, όταν βρισκόταν στη Β’  Γυμνασίου και προσπαθούσε να βελτιώσει την πρώτη εκδοχή των μελλοντικών PlaymoGreek, την οποία είχε ξεκινήσει όταν ήταν μόλις πέντε.

Η αρχή με τους λαϊκούς χορούς

Είχε μόλις ξεκινήσει να παίζει με τα Playmobil και να παρακολουθεί μαθήματα παραδοσιακών χορών, μια συνήθεια που συνεχίζει μέχρι σήμερα στην ΕΛΕΤΕΠ (Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία Εκφρασης και Πολιτισμού) Πειραιά με φιλοδοξία ακόμη και να γίνει από απλός χορευτής δάσκαλος. «Από τότε, στα πέντε μου, τα είχα βάλει σε έναν κύκλο, σαν να χορεύουν, και τους είχα φορέσει χαρτοπετσέτες για μαντίλι και για φόρεμα. Στη Β’ Γυμνασίου προσπάθησα να τα βελτιώσω χρησιμοποιώντας σελοτέιπ και ξυλομπογιές και έφτιαξα τρεις φορεσιές: Σαρακατσάνα, Καραγκούνα, Ρουμλούκι. Τότε έστειλα στην ελληνική αντιπροσωπεία της εταιρείας κάποιες φωτογραφίες, τις οποίες μάλιστα είχαν ανεβάσει στο site τους. Μου είπαν: «πολύ ωραία ιδέα» αλλά μέχρι εκεί. Στη Γ’ Λυκείου άρχισα να ασχολούμαι πιο συστηματικά, έκανα έρευνα πάνω στις παραδοσιακές φορεσιές, άρχισα να σχεδιάζω, να κόβω πατρόν, να τα χρωματίζω ανάλογα με τα σχέδια που έχω επιλέξει». Ποιος ξέρει, ίσως τα δούμε μια μέρα στην αγορά να πωλούνται, αν και η αλήθεια είναι ότι η μαζική τους παραγωγή είναι μια δύσκολη προοπτική γιατί αν βγουν από καλούπια τα κοστούμια θα βαρύνουν. Επιπλέον, η αγορά για το είδος είναι περιορισμένη. Ε, τι να κάνουμε, εάν ανοίξει η αγορά άνοιξε. Ο κόσμος της τέχνης, της μόδας και της φαντασίας δεν ήταν ποτέ κλειστός.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ζωντανεύει η ξερολιθιά στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Με ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις και πεζοπορία, ο Δήμος Κάσου αναδεικνύει μια παραδοσιακή τέχνη που ενώνει παρελθόν και παρόν

Αναβαθμίζεται σε τριτοβάθμια επεξεργασία ο βιολογικός καθαρισμός Νάξου

Ένα σημαντικό έργο για την αγροτική οικονομία και το περιβάλλον προχωρά από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με επίκεντρο το Λιβάδι.

Νάξος: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου λόγω έργων

Στο πλαίσιο του έργου “Βελτίωση Αγροτικής Οδού από δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου έως όριο οικισμού Αγίας Άννας”, λόγω των εργασιών ασφαλτόστρωσης

Eurovision 2025: Προγνωστικά για την συμμετοχή της Ελλάδας στον δεύτερο ημιτελικό

Eurovision 2025: Τι λένε τα προγνωστικά για την πρόκριση της Ελλάδας στον τελικό - Ποια η σειρά συμμετοχής (πίνακας)

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Συνάντηση Φόρτωμα – Χριστόπουλου για ένα “έξυπνο” νησιωτικό μέλλον

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρέθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών στα νησιά των Κυκλάδων.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Πανναξιακός ΑΟK: Κέρδισε με ψυχή και τα παίζει όλα για όλα στη Νίκαια την Κυριακή

Ο Πανναξιακός με ψυχή και συγκέντρωση έστειλε τη σειρά των τελικών σε 5ο ματς, επικρατώντας του Ιωνικού στη Νάξο με 82-74 – Όλα θα κριθούν στη Νίκαια για την άνοδο στην National League 2

Νάξος: Το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου «σέρβιρε» γαλλική παράδοση με… κρέπες!

Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Φιλωτίου Νάξου τίμησαν το γαλλικό έθιμο της Chandeleur φτιάχνοντας γλυκές και αλμυρές κρέπες – ένα μάθημα πολιτισμού και νοστιμιάς!

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση