Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λονδίνο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τις εκλογές και η συνάντηση με τον Κάρολο Γ’ (video)
«Μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση, που θα οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών και παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που έχει το Βρετανικό Μουσείο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συζήτησής του με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Κέβιν Φέβερστοουν, με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE.
Ερωτηθείς για το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «έχουμε το δικαίωμα να σταματήσουμε τους παράτυπους μετανάστες», ενημερώνοντας την Τουρκία να τους πάρει πίσω, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν κινδυνεύει η ζωή τους, «προχωράμε σε διάσωση κι αν κάνουν αίτημα ασύλου και το δικαιούνται, τους το δίνουμε».
Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε εκτενώς τα διεθνή ΜΜΕ, εκφράζοντας την άποψη ότι «δεν είναι πάντα αντικειμενικά». Υπογράμμισε ότι «αντιμετωπίσαμε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων για τους πρόσφυγες στον Έβρο το καλοκαίρι» και πρόσθεσε: «Τους ψάχναμε, δεν τους βρίσκαμε. Μετά από 10 μέρες τους βρήκαμε, δεν ήταν ποτέ σε ελληνικό έδαφος και δεν υπήρχε νεκρό παιδί». Ο ίδιος συνέχισε επισημαίνοντας ότι «για 2 εβδομάδες δεχθήκαμε πολλή αρνητική δημοσιότητα», αναφέροντας μάλιστα το γερμανικό περιοδικό Spiegel, «που το έκανε μεγάλο θέμα». Σημείωσε ότι, «όταν πήραν όλα τα στοιχεία, κατέβασαν την ιστορία, αλλά δεν είχαν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη». Και συμπλήρωσε ότι «όταν κατέβηκε η ιστορία, κανείς δεν το πρόσεξε, αλλά η ζημιά είχε γίνει».
Έκανε μάλιστα λόγο για «πληροφοριακό πόλεμο από την πλευρά της Τουρκίας».
Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας, είπε ότι «είναι απαράδεκτες οι απειλές για την κυριαρχία των νησιών μας και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο. (…) Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε από τις θέσεις μας».
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των υποκλοπών, είπε ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της νόμιμης παρακολούθησης, όπως ήταν στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, και της χρήσης παράνομων λογισμικών. Χαρακτήρισε την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τεχνικά σωστή, «αλλά δεν έπρεπε να συμβεί – για αυτό και υπήρχαν άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους».
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που θα απαγορεύσει την πώληση και την χρήση κάθε παράνομου λογισμικού που μπορεί να παρακολουθεί τις συνομιλίες χωρίς άδεια
Ερωτηθείς για τις εκλογές, διαβεβαίωσε ότι είναι «εκτός συζήτησης κάθε συνεργασία με την άκρα δεξιά» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις δεύτερες κάλπες.
Με τον βασιλιά Κάρολο συναντήθηκε ο πρωθυπουργός
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ στο Κάστρο του Ουίνδσορ.
Μητσοτάκης από Λονδίνο: Χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας
Στις μεταρρυθμίσεις, τη μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης, τη στήριξη της οικονομίας κατά την διάρκεια της πανδημίας, τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας έναντι της οξείας ενεργειακής κρίσης, αλλά και στα διλήμματα εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας νωρίτερα ως κεντρικός ομιλητής στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley.
Συνομιλώντας με τον Franck Petitgas, επικεφαλής της Morgan Stanley International, ο πρωθυπουργός – που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βρετανία – αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, αλλά και στη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας που έχουν θέσει την οικονομία σε μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης.
Όπως τόνισε, με οδηγό την ανάπτυξη, η Ελλάδα – σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν – προβλέπεται να έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2019 στην Ε.Ε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ταυτόχρονα στη στήριξη της κοινωνίας έναντι της ενεργειακής κρίσης, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση από τη χώρα μας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και στο σχέδιό του να μετατραπεί η Ελλάδα σε περιφερειακό κόμβο ενέργειας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με επενδυτές και στελέχη επιχειρήσεων.