Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΕλλάδα: Κι όμως ακόμη λέμε "όχι" στα αιτήματα για την δημοσιοποίηση της...

Ελλάδα: Κι όμως ακόμη λέμε “όχι” στα αιτήματα για την δημοσιοποίηση της λίστας των μνημείων που μπήκαν στο Υπερταμείο

|

Ανακοίνωση – επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τίτλο «’Αρνηση κατάθεσης εγγράφων και κωλυσιεργία από την κυβέρνηση για το ζήτημα της μεταβίβασης μνημείων στο Υπερταμείο», εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Την άρνηση κατάθεσης εγγράφων και την κωλυσιεργία της κυβέρνησης στο ζήτημα της μεταβίβασης μνημείων στο Υπερταμείο καταγγέλλει με ανακοίνωση-επιστολή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (φωτογραφία από την ιστοσελίδα kinisienergoipolites.blogspot.gr) , προαναγγέλλοντας αγωνιστικές και νομικές πρωτοβουλίες στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι δεσμεύσεις για εξαίρεση όλων των ακινήτων αρμοδιότητας του εν λόγω υπουργείου προς κάθε μεταβίβαση προς το Υπερταμείο και την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑΔ).

Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους με τίτλο «Άρνηση κατάθεσης εγγράφων και κωλυσιεργία από την κυβέρνηση για το ζήτημα της μεταβίβασης μνημείων στο Υπερταμείο» οι Αρχαιολόγοι, το από τις 31 Οκτωβρίου αίτημα για την παραχώρηση συγκεκριμένων εγγράφων για το ζήτημα, η πλήρης λίστα των 10.119 ακινήτων του δημοσίου που περιλαμβάνονται στην απόφαση της κυβέρνησης για μεταβίβαση, καθώς και στοιχεία για το έργο που επιτέλεσε η Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε για να εξετάσει το ζήτημα, παραμένει αναπάντητο.

«Στην, από 4/12, απάντησή του ο Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, αρνείται επί της ουσίας να χορηγήσει τα αιτούμενα έγγραφα, παραπέμποντας σε -άσχετες με το απολύτως συγκεκριμένο αίτημα- προγενέστερες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών» σχολιάζουν για την μόνη απάντηση που έχει δοθεί, και συνεχίζουν.

«Αναπάντητο παραμένει, άλλωστε, και το αίτημα που καταθέσαμε (και εγγράφως στις 17/12) προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. να μας χορηγήσει αντίγραφο της λίστας με τα 2.329 μνημεία και κτήρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Τσακαλώτου – Υπερταμείου, την οποία έχει εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα διαβιβάσει στον Υπουργό Οικονομικών (σύμφωνα με το από 22/11/2018 Δ.Τ. του ΥΠ.ΠΟ.Α.)» αναφέρουν ακόμη στην ανακοίνωσή τους.

Ο ΣΕΑ υπογραμμίζει πως στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, στις 20 Δεκεμβρίου, «δεσμεύτηκε εκ νέου πως η λίστα με τα 2.329 ταυτοποιημένα από το ΥΠ.ΠΟ.Α. ακίνητα θα δοθεί στη δημοσιότητα περί τα τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου, ως λίστα “εξαιρέσεων” από τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο, μαζί με τη σχετική ρύθμιση που θα λύνει το θέμα οριστικά».

«Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστος ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η σχετική δέσμευση, ενώ ερωτηματικά προκαλεί τόσο η άρνηση των αρμόδιων Υπουργείων να χορηγήσουν τα αιτούμενα έγγραφα όσο και η καθυστέρηση που παρατηρείται για την επίλυση του ζητήματος, καθώς καμία σχετική θεσμική ενέργεια δεν έχει δρομολογηθεί» τονίζεται ακόμη, καθώς ο ΣΕΑ επαναλαμβάνει «για πολλοστή φορά» πως αναμένει άμεση υλοποίηση από την κυβέρνηση

«Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστος ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η σχετική δέσμευση, ενώ ερωτηματικά προκαλεί τόσο η άρνηση των αρμόδιων Υπουργείων να χορηγήσουν τα αιτούμενα έγγραφα όσο και η καθυστέρηση που παρατηρείται για την επίλυση του ζητήματος, καθώς καμία σχετική θεσμική ενέργεια δεν έχει δρομολογηθεί».

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως υπογραμμίζουν προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις, «Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστος ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η σχετική δέσμευση, ενώ ερωτηματικά προκαλεί τόσο η άρνηση των αρμόδιων Υπουργείων να χορηγήσουν τα αιτούμενα έγγραφα όσο και η καθυστέρηση που παρατηρείται για την επίλυση του ζητήματος, καθώς καμία σχετική θεσμική ενέργεια δεν έχει δρομολογηθεί». 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γιατί για εμάς, το περιβάλλον δεν είναι μια μέρα, είναι τρόπος ζωής

Το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πράξεις που ξεκινούν από τη γη και καταλήγουν στο τραπέζι μας

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Το Καλοκαίρι γεμίζει (και φέτος) ήχους και δημιουργία (αίτηση)

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά, τα μουσικά εργαστήρια προσφέρουν δωρεάν εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους από τις 23 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2025 (αίτηση)

Νάξος: «Αυτές που κάψαν το σανίδι», θεατρικό αφιέρωμα στις γυναίκες του ρεμπέτικου

Δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις σπουδαίες γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την καθοδήγηση του Χρήστου Ζέκα, από την Ομάδα 9+ Έντεκα.

Παρεμβάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Σαντορίνης προς υπουργούς και FRAPORT

Συλλογικό αίτημα για στρατηγικό σχεδιασμό και ουσιαστική στήριξη

Δήμος Θήρας: Σε ισχύ ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας

Έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία και τη συλλογική ευθύνη των πολιτών

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.