“Εφυγε” από τη ζωή ο σπουδαίος τραγουδιστής, Αντώνης Καλογιάννης σε ηλικία 81 ετών. – Μας έμαθε να αγαπάμε την Αννούλα… (video)
«Χτες το βράδυ στ’ όνειρό μου, τι σου είναι το μυαλό
μπήκαν, λέει, περιστέρια στο στρατώνα
Κι όπως το ‘φερε η κουβέντα, μου είπαν όνειρο κι αυτό
σήκω πήγαινε στην Άννα του χειμώνα»
Στίχοι από την «Αννούλα του Χιονιά» ίσως το τραγούδι με το οποίο ταυτίστηκε ο Αντώνης Καλογιάννης… Ενας από τους αγαπημένους τραγουδιστής που εδώ και μερικές ώρες είναι μακριά μας…. Και ο κόσμος της ελληνικής μουσικής θρηνεί την απώλειά του Σύμφωνα με ανάρτηση των οικείων του στα social media, ο Αντώνης Καλογιάννης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών από ανακοπή καρδιάς.
Το μακρύ ταξίδι του Καλογιάννη στο ελληνικό τραγούδι ξεπερνά τα 40 χρόνια. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους συνθέτες και έδωσε το δικό του χαρακτηριστικό ερμηνευτικό στίγμα τόσο στα τραγούδια του αγώνα, όσο και του έρωτα.
Και προσέχτε… τραγούδησε στα γενέθλια του Πάμπλο Πικάσο, γνωρίστηκε με τον Αράμ Χατζατουριάν, βρέθηκε στην ίδια σκηνή με τον Υβ Μοντάν στο Παρίσι, συναντήθηκε με τους Μπιτλς, γνώρισε τον Λουί Αραγκόν. Εκείνος άλλωστε ήταν που έγραψε στη Lettre Francaise: «Η φωνή του Αντώνη Καλογιάννη μου θυμίζει τα βουνά και τις θάλασσες της πατρίδας του».
Έχει τραγουδήσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάριου Τόκα, Τάκη Μουσαφίρη, του Αργύρη Κουνάδη, καθώς και -μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού- στο δίσκο του Δήμου Μούτση “Συνοικισμός Α”, που κυκλοφόρησε το 1972. Επίσης -μαζί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη- στο δίσκο του Ηλία Ανδριόπουλου “Γράμματα στο Μακρυγιάννη”, που κυκλοφόρησε το 1979.
Η πορεία της ζωής του άλλαξε το 1966 όταν συναντήθηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος τον άκουσε να τραγουδάει, ενώ περνούσε τυχαία από το μαγαζί που δούλευε ως τσαγκάρης. Μέχρι τότε, η μόνη επαφή του με το τραγούδι ήταν όταν έβγαινε με τους φίλους και με μια κιθάρα στο χέρι, τραγουδούσαν στις ταβέρνες τους στίχους του Βάρναλη. Είχαν πέραση και ο κόσμος τους κερνούσε.
Σύμφωνα με τη mixanitouxronou.gr, η πρόταση ήταν να ερμηνεύσει τα «Γράμματα από τη Γερμανία» του Θεοδωράκη και του Φώντα Λάδη. Η συνεργασία τους θα γινόταν όταν ο Μίκης Θεοδωράκης θα επέστρεφε από την κανονισμένη του περιοδεία στη Σοβιετική Ένωση. Θα τον συνόδευαν η Μαρία Φαραντούρη και ο Γιάννης Πουλόπουλος. Ξαφνικά η μία ευκαιρία διαδεχόταν την άλλη. Τελευταία στιγμή ο Γιάννης Πουλόπουλος ακύρωσε την εμφάνιση του και ο Αντώνης Καλογιάννης αναπλήρωσε το κενό.
Κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967 έφυγε στο εξωτερικό με τη Μαρία Φαραντούρη και αφού δημιούργησαν μια λαϊκή ορχήστρα, ξεκίνησαν συναυλίες με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της Χούντας. Το 1970 αποφυλακίστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης και μαζί του έδωσαν περισσότερες από 500 συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, κάνοντας γνωστή την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε τότε στη χώρα μας.
Το 1972 ο Αντώνης Καλογιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα και τραγούδησε σε αρκετές μπουάτ στην Πλάκα. Ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα του ήταν η ηχογράφηση του «Πνευματικού Εμβατηρίου» του Άγγελου Σικελιανού και το «Κατάσταση Πολιορκίας» το 1970, μαζί με την Μαρία Φαραντούρη, καθώς και του «Ήλιος και Χρόνος / Επιφάνεια Αβέρωφ» το 1975.
Η δεκαετία του ’80, ξεκίνησε με έναν δίσκο (Μίμη Πλέσσα – Δημήτρη Χριστοδούλου «Τραγούδια της γειτονιάς»/1980), που, μάλλον, έκλεισε την προηγούμενη δεκαετία, γιατί, ουσιαστικά, με τον επόμενο δίσκο του («Τα σημερινά»/1981), ο Αντώνης Καλογιάννης, έκανε την στροφή του στο ερωτικό τραγούδι, όπου και καθιερώθηκε ως ένας, ερωτικός πλέον, τραγουδιστής. Με τα χρυσά (50.000 πωλήσεις) «Σημερινά», του Σπύρου Παπαβασιλείου και του Λάκη Τεάζη, ο Καλογιάννης άνοιξε την πιο εμπορική δεκαετία της καριέρας του και με ένα τραγούδι -μεγάλη επιτυχία, το «Όμορφή μου Κατερίνα», που το ακολούθησαν, τα επόμενα χρόνια, κι άλλες μεγάλες επιτυχίες, όπου ο τίτλος τους παρέπεμπε σε γυναικεία ονόματα. Μετά τις μεγάλες αυτές επιτυχίες, η δισκογραφία του Αντώνη Καλογιάννη συνεχίστηκε ως και τα τέλη σχεδόν της δεκαετίας του ’90, όπου το 1997 κυκλοφόρησε ο τελευταίος στουντιακός δίσκος του.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, το 2017, στην εκπομπή «Προσωπικά» της ΕΡΤ, έκανε τον απολογισμό των 44 χρόνων στη μουσική… και εξομολογήθηκε τον φόβο του για τον θάνατο. Μίλησε πρώτη φορά για τη σύντροφο της ζωής του Ελένη, τη γυναίκα που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη ζωή του, για την ξαφνική απώλεια του γιου του, που ήταν καθοριστική και για τους συμβιβασμούς που έκανε στην καριέρα του.
Οι εμφανίσεις του Αντώνη Καλογιάννη στην τηλεόραση δεν ήταν πολλές. Σε μια από αυτές, που πραγματοποιήθηκε το 2008 στο πλαίσιο της εκπομπής του Άρη Σκιαδόπουλου «Δρόμοι», που γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Καισαριανή, μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, τη συνάντηση με τον Μίκη που του άλλαξε τη ζωή, τη γνωριμία του με το έργο των ποιητών, τους φίλους που έφυγαν και δεν θα ξαναγυρίσουν.
Η συγκίνηση του ερμηνευτή κορυφώθηκε όταν επισκέφθηκε τον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, εκεί που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «παίχτηκε το μεγαλύτερο δράμα της Ευρώπης…».