Είμαι και Έλληνας και Νιγηριανός – Ο Γιάννης Αντετοκούμπο αποκαλυπτικός μέσα σε μία μίνι ταινία για τη ζωή του
Γιάννης, The Greek Freak. Αυτό είναι το όνομα που μου έδωσε ο κόσμος. Όλα όσα είμαι, απλά σε ένα όνομα. Μία χώρα. Αλλά δεν είμαι εγώ. Δεν ειναι όλα όσα είμαι. Ποιος είμαι; Υπήρχαν στιγμές που ούτε εγώ δεν ήξερα” ξεκινάει να λέει ο “Greek Freak”, προλογίζοντας ο ίδιος την μίνι ταινία.
Η συνεργασία του Γιάννη Αντετοκούνμπο με το WhatsApp έφερε αποτέλεσμα. Και με το παραπάνω θα έλεγε κάποιος, αφού η μίνι ταινία διάρκειας 12 λεπτών με τίτλο “Naija Odyssey” που πραγματευεται το ταξίδι του Γιάννη πραγματικά συγκλονίζει.
Σε ένα VIDEO που οι αναφορές σε Ελλάδα και Νιγηρία είναι συνεχείς, ο σταρ των Μπακς διηγείται την ιστορία του σπασμένη σε 4 κεφάλαια, με το κάθε ένα να έχει τίτλο-αναφορά στην Οδύσσεια του Ομήρου.
Το VIDEO ξεκινάει με την μητέρα του Γιάννη, Βερόνικα, να ζητάει από την μούσα να τραγουδήσει για αυτήν την ιστορία του ανθρώπου από τους πολλούς, σε ένα κομμάτι από την Οδύσσεια, με ένα παιδί να τρέχει πάνω στο νερό. Είναι η καλύτερη εισαγωγή.
“Γιάννης, The Greek Freak. Αυτό είναι το όνομα που μου έδωσε ο κόσμος. Όλα όσα είμαι, απλά σε ένα όνομα. Μία χώρα. Αλλά δεν είμαι εγώ. Δεν ειναι όλα όσα είμαι. Ποιος είμαι; Υπήρχαν στιγμές που ούτε εγώ δεν ήξερα” ξεκινάει να λέει ο “Greek Freak”, προλογίζοντας ο ίδιος την μίνι ταινία.
Ο Γιάννης μιλάει για τις πρώτες του μέρες στο Μιλγουόκι που του έλειπε η οικογένειά του. Και μετά κάνει μία βουτιά στις αναμνήσεις του στα Σεπόλια ως παιδί, όταν ήθελε να φορέσει την φανέλα της Εθνικής Ανδρών. Το γεγονός ότι ένιωθε παρείσακτος, “ξένοι στην ίδια γειτονιά μας”, όπως αναφέρει, για να προσθέσει:
“Στην Ελλάδα ήμουν Νιγηριανός. Στην Νιγηρία ήμουν Έλληνας. Ζούσα στην μέση. Ανάμεσα σε δύο χώρες, δύο ταυτότητες. Δεν είχα κάτι να με δένει με το σπίτι. Μου δίδαξαν να βρίσκω δύναμη στις ρίζες μου”.
Σε αλλο σημείο ο Γιάννης αναφέρει: “Οι γονείς μας δεν μπορούσαν να μας πάνε στην Νιγηρία, έτσι έφεραν την Νιγηρία στην Ελλάδα. Χάρη σε αυτούς ήξερα πως έμοιαζε, πώς μύριζε, τι γεύση είχε. Με έκαναν να καταλάβω ότι μπορώ να είμαι 100% Νιγηριανός, αλλά να είμαι ακόμα Έλληνας. Πάντα βρισκόμασταν ανάμεσα σε δύο κουλτούρες.
Οι γονείς μου ειναι από διαφορετικές εθνικότητες στην Νιγηρία, με άλλες γλώσσες. Ξέρουν πως είναι να είσαι στην μέση. Ο πατέρας μου έλεγε ότι αν δεν μιλάμε Γιορούμπα, δεν θα μιλάμε ίγκμπο. Έτσι μιλούσαμε ελληνικά.
Στα Γιορούμπα, το όνομά μου “Αντετοκούνμπο”, σημαίνει ότι στέμμα γύρισε από το εξωτερικό. Θέλω να μείνω πιστός στο όνομά μου, θέλω οι άνθρωποί μου να με δουν”.
Ο Γιάννης καταλήγει τότε σε ένα συγκλονιστικό φινάλε: “Σε όλη την ζωή μου οι άνθρωποι προσπάθησαν να μου πουν ποιος είμαι. Αυτός που θα έπρεπε να είμαι. Από πού θα έπρεπε να κατάγομαι. Αλλά για μένα, για τόσες πολλές οικογένειες με ιστορία σαν την δική μου, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση.
Είμαι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Είμαι ανάμεσα σε κόσμους, κουλτούρες. Αυτό που είμαι, είναι μεγαλύτερο από ένα πράγμα, μία χώρα, μία ιδέα. Είμαι όλοι οι άνθρωποι που με καθοδήγησαν, κάθε άτομο που μου είπε ότι είναι εντάξει να είμαι στην μέση. Μπορώ να είμαι Έλληνας και Νιγηριανός. Μπορώ να ανήκω σε περισσότερες από μία κοινότητες. Περισσότερα από ένα σπίτια.
Αν παραμείνεις συνδεδεμένος με τους ανθρώπους που σε οδηγούν, δεμένος στις ρίζες σου, θα ξέρεις πάντα ποιος είσαι. Πάντα θα είσαι κάτι περισσότερο από τον εαυτό σου. Αντιπροσωπεύεις κάτι μεγαλύτερο. Αντιπροσωπεύεις εμάς. Όλους εμάς. Δεν υπάρχει κανεις σαν εμάς”.
Τα τέσσερα κεφάλαια:
Κεφάλαιο ένα: Κανένας, αυτό είναι το όνομά μου.
Κεφάλαιο δύο: Κι όμως εν γνώσει μου το θέλω και το επιθυμώ, απ᾽ το πρωί ως το βράδυ, σπίτι μου να γυρίσω, να δω κι εγώ τη μέρα της επιστροφής
Κεφάλαιο τρία: Η Γη των προγόνων σου, η πόλη των “ανοιχτών δρόμων” στους οποίους έφτιαξαν το σπίτι τους.
Κεφάλαιο τέσσερα: Καλό ταξίδι θα έχεις, τώρα που γυρίζεις, όσο και να πόνεσες όλα αυτά τα χρόνια.
Δείτε την υπέροχη μίνι-ταινία: