Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΕλάτε να διασκεδάσουμε (video)

Ελάτε να διασκεδάσουμε (video)

|

Ο Γιώργος Μεσολογγίτης που έχει την κεντρική ιδέα για την παρέλαση του Καρναβαλιού (13/03) εξηγεί τι θα συμβεί και καλεί όλους τους Ναξιώτες (και μη) να σηκωθούν από το καναπέ και να συμμετάσχουν στη μεγάλη αποκριάτικη γιορτή της Νάξου 

Η Νάξος εδώ και μερικές ημέρες κινείται εντατικά πλέον στο θέμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων. Από τις 15 Φεβρουαρίου έχει ξεκινήσει η κατάθεση των αιτήσεων για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στη Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού (13/03) που για πρώτη φορά θα έχει ουσιαστικά ένα βασικό θέμα που δεν είναι άλλος από το μύθο της Αριάδνης και του Διόνυσου… Να σημειώσουμε εδώ ότι τα σχολεία και οι φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Μεγάλη Παρέλαση, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την οργανωτική επιτροπή στο τηλέφωνο 6977-387578.

Με βάση το πρόγραμμα των εκδηλώσεων την Παρασκευή 11 Μαρτίου θα έχουμε την αναβίωση του εθίμου «η αρπαγή του Διόνυσου από τους πειρατές» δρώμενο που είχε επιστρέψει στο προσκήνιο πριν από δύο χρόνια (2013) στην περιοχή της Μυρτιδιώτισσας. Στη συνέχεια έχουμε τις Λαμπαδηφορίες και τέλος, έχουμε την μεγάλη παρέλαση του Καρνάβαλου όπου όπως αναφέραμε θα κυριαρχήσει ο μύθος της Αριάδνης μέσα από έξι εντυπωσιακές εικόνες…

Ζητήσαμε από τον Γιώργο Μεσολογγίτη που έχει αναλάβει το βάρος να κάνει πράξη την σχετική ιδέα με την βοήθεια του Δήμου, ο οποίος μας τόνισε ότι «ουσιαστικά ενεργοποιείτε ο Μύθος που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα τέλη της δεκαετίας του 70 και στις αρχές του 80. Στόχος μας είναι να έχουμε ένα θεματικό καρναβάλι όπως σε όλο τον κόσμο (πχ Ρίο ή Βενετία) με την εξέλιξη του μύθου που αποτελεί άλλωστε και το σήμα κατατεθέν του νησιού μας. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες από τα 25 έως τα 45 τους χρόνια γιατί πολύ απλά εάν αφήσουμε το καρναβάλι στα παιδιά, τότε αυτό θα σβήσει … Θέλουμε να εμπλακούν όσο γίνεται περισσότεροι στο πανηγύρι αυτό, να διασκεδάσουν και να μην μείνουν ανενεργοί και να κοιτάζουν. Εξού και το βασικό σύνθημα που είναι «συμμετέχουμε δεν κοιτάζουμε». Όσο λιγότεροι μείνουν ανενεργοί, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία και θα έχει το δρώμενο. Μέχρι τώρα υπάρχει ανταπόκριση αλλά είναι δεδομένο ότι θέλουμε όλο και περισσότερους. Και θα έχει αυστηρό χρόνο διάρκειας (σ.σ. από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι) ώστε στη συνέχεια οι κάτοικοι της Χώρας και οι επισκέπτες να μετακινηθούν στα χωριά που έχουν όμορφα έθιμα και να διασκεδάσουν. Άλλωστε δεν πρέπει να σβήσουν τα έθιμα στα χωριά μας…»

Τι αναφέρει ο Μύθος;

«Ο Μίνωας βασιλιάς της Κρήτης στέλνει το γιο του να συμμετάσχει σε αγώνες στην Αθήνα. Εκείνος  θα βγει νικητής σε όλα τα αγωνίσματα όπου συμμετείχε όμως η Αθηναίοι αντί να τον στέψουν νικητή θα τον σκοτώσουν.

Αυτό θα γίνει αιτία να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα σε Κρήτη και Αθήνα τον οποίο θα κερδίσει η Κρήτη

Ως ποινή των Αθηναίων ο Μίνωας όρισε κάθε εννιά χρόνια εφτά νέοι Αθηναίοι και εφτά νέες Αθηναίες να στέλνονται στην Κρήτη βορά στο Μινώταυρο μέσα στο Λαβύρινθο.

Ο Θησέας αποφάσισε να σαλπάρει για την Κρήτη και να θέσει τέλος στη ντροπιαστική εισφορά, σε αίμα, παίρνοντας τη θέση ενός από τους 7 νέους.

Καταπλέοντας στην Κρήτη γνώρισε την κόρη του Μίνωα, την Αριάδνη, και οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν. Η Αριάδνη τον έβαλε να υποσχεθεί ότι θα την έπαιρνε στην πατρίδα του και θα την νυμφευόταν. Μετά, του έδωσε ένα κουβάρι κλωστή, τον «Μίτο της Αριάδνης», ώστε όταν ο Θησέας έμπαινε στον λαβύρινθο να το ξετυλίγει, για να μπορέσει έπειτα, αφού σκοτώσει τον Μινώταυρο, να βρει την έξοδο. Πράγματι, ο ήρωας στερέωσε τη μία άκρη στην είσοδο του δαιδαλώδους οικήματος, αναζήτησε, βρήκε και σκότωσε το τέρας, και ξανατυλίγοντας το Μίτο κατάφερε να βγει από τον Λαβύρινθο. Εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι της νύχτας, ο Θησέας, η Αριάδνη και οι υπόλοιποι νέοι δραπέτευσαν στο λιμάνι και πήραν με το πλοίο τους το ταξίδι της επιστροφής.

Στο ταξίδι ωστόσο έκαναν μία στάση στη Νάξο. Εκεί, στο όνειρο του Θησέα εμφανίστηκε ο θεός Διόνυσος και του είπε ότι έπρεπε να φύγουν από το νησί χωρίς την Αριάδνη, αφού ήταν γραφτό να μείνει εκεί και να γίνει γυναίκα του.

Η Αριάδνη έμεινε στη Νάξο και παντρεύτηκε τον θεό Διόνυσο κι έτσι αναπτύχθηκε και η λατρεία της σαν θεότητα στο νησί. Ο Διόνυσος  της χάρισε χρυσό στεφάνι, έργο του Ηφαίστου, και την έφερε μαζί του στον Όλυμπο. Η θνητή Αριάδνη έφθασε έτσι να γίνει αθάνατη σύζυγος θεού.

Όλα αυτά βέβαια θα αποτελέσουν αφορμή για μια καρναβαλική αναπαράσταση του μύθου από ομάδες καρναβαλιστών που θα δημιουργήσουν έξι εικόνες γεμάτες χορό, κέφι και γερές δόσεις παρωδίας όπως απαιτεί το πνεύμα των ημερών.

Εικόνες :

Ο γιος του Μίνωα στους αγώνες στην Αθήνα

Μάχη  Κρήτης Αθήνας

Το ταξίδι του Θησέα για την Κρήτη

Η Αριάδνη στην Κρήτη Μινώταυρος – Λαβύρινθος

Θησέας και Αριάδνη στη Νάξο

Διόνυσος και Αριάδνη …για πάντα μαζί

Διαλέξτε λοιπόν την «εικόνα» που θέλετε να ζωντανέψετε με τη συμμετοχή σας.

Βρείτε τους φίλους σας ή το σύλλογο σας ή και τον άλλο σας εαυτό και ελάτε να γίνουμε όλοι μια παρέα και να το διασκεδάσουμε όσο μας αξίζει σε πείσμα των καιρών….


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φίλιππος Φόρτωμας: «Έγινε πράξη το δίκαιο αίτημα των μαθητών Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου»

Δήλωση Φίλιππου Φόρτωμα για την πρόβλεψη ειδικού ποσοστού εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους που προέρχονται από τη Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ίο

Μια μέρα με τον παγκόσμιο πρωταθλητή: Ο Lennart Neubauer δίδαξε στα παιδιά της Νάξου τα μυστικά του windsurfing

Ο «χρυσός» Ναξιώτης αθλητής μοιράστηκε εμπειρίες, πάθος και έμπνευση με τους μικρούς μαθητές των Naxos Watersports

Νάξος από ψηλά: Ο παλμός του καλοκαιριού στο λιμάνι (video)

Χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά φτάνουν στο νησί – Εντυπωσιακό βίντεο drone από τη 4η Αυγούστου

Μαρίνα Σπανού στη Νάξο: «Θέλω να φέρνω την αίσθηση της παρέας στα live» (video)

Η τραγουδοποιός που ξεκίνησε από τους δρόμους και γέμισε το Πρώτο Γυμνάσιο με φως, μουσική και αναμνήσεις

Πορτάρα Νάξου: Ανάγκη προστασίας ή αλλοίωση της ταυτότητας;

Έντονες αντιδράσεις από πολίτες και επισκέπτες για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος – Η απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τα επόμενα βήματα

Κατερίνα Γιαννακά: “Το κοτετσόσυρμα στην Πορτάρα της Νάξου”

Η εικόνα της Πορτάρας πίσω από κοτετσόσυρμα εκθέτει την πολιτεία – Δεν χρειάζονται φράχτες, αλλά στρατηγική, επιτήρηση και παιδεία

Γιάννης Λιγνός: «Η δραματοποίηση της μοριοδότησης ήταν ένας πολιτικός εμπαιγμός»

Παρέμβαση του Γ. Λιγνού για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές το θέμα της μοριοδότησης – Έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία ζητά το ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.: Ανάσα για τη Θηρασιά. Ξεκίνησε η λειτουργία του ανακαινισμένου πρατηρίου καυσίμων

Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας, οι κάτοικοι και επισκέπτες της Θηρασίας αποκτούν ξανά πρόσβαση σε βασική υποδομή, χάρη στην πρωτοβουλία της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα

Μάρκος Καφούρος: “Δικαιωμένοι οι μαθητές της Αμοργού, της Ανάφης της Ίου, της Θηρασιάς και της Σαντορίνης”

Έμπρακτη στήριξη στους μαθητές των σεισμόπληκτων νησιών – Ειδική ποσόστωση για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ως αναγνώριση των δυσκολιών που βίωσαν

Παρέμβαση Φίλιππου Φόρτωμα για την προστασία της Πορτάρας Νάξου – Συνάντηση με Δ. Αθανασούλη

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αθανασούλη και κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση της φύλαξης και της ενημέρωσης των επισκεπτών

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα