Κυριακή 27 Αυγούστου στην Απείρανθο και η Νάξος τιμάει τον Αντώνη Φλ. Κατρουρό, έναν λαμπρό Απεραθίτη λόγιο – Η συγκινητική αναφορά της κόρης του Σοφίας και η υπόσχεση του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κου Μαργαρίτη
Η αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο Απεράθου κατάμεστη… Κυριακή απόγευμα της 27ης Αυγούστου και στην πόρτα εισόδου, μπορεί κανείς να διαβάσει το λόγο της εξαιρετικής αυτής σύναξης… Αντώνης Φλ. Κατσουρός ένας λαμπρός Απεραθίτης Λόγιος»
Κείμενο και φωτογραφίες της Ελένη Μουστάκη
Οι νεώτεροι σε ηλικία γνωρίζουν τον Κώστα Κατσουρό, ιδρυτικό μέλος του Ιστορικός Όμιλος ΑΡΣόΣ, τον γιό του λαμπρού εκπαιδευτικού που άφησε το στίγμα του ως γυμνασιάρχης στη Νάξο… Και το στίγμα του ήταν έντονο. Κι αυτό γιατί ως επιθεωρητής και αργότερα ως σύμβουλος εκπαίδευσης έδωσε μία διαφορετική διάσταση…
Βασικός ομιλητής, ο Ομότιμος Καθηγητής Ιωάννης Προμπονάς… Ο οποίος μίλησε για τη συνεισφορά του Κατσουρού στα Ελληνικά γράμματα και προέτρεψε την ηγεσία του νησιού, αλλά και τον Απεραθίτικο Πολιτιστικό Σύλλογο “τα Φανάρια” (σ.σ. είχαν την ευθύνη της εκδήλωσης), για την έκδοση του έργου του Κατσουρού και των επιμέρους μελετών σε έναν συλλογικό τόμο. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πρωτεργάτες για την σύνθεση του τόμου είναι οι Μανώλης Αντ. Δρυς, Στέφανος Εμμ. Ψαρράς και Ιωάννης Κ. Προμπονάς, οι οποίοι είναι παιδικοί φίλοι, συμμαθητές και μαθητές του δασκάλου Αντώνη Κατσουρού.
Και η προτροπή του κου Προμπόνα βρήκε αμέσως ανταπόκριση. Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κος Μανώλης Μαργαρίτης (δίνει πάντα το παρών στα πολιτιστικά και πολιτισμικά δρώμενα) έσπευσε να υποσχεθεί την έκδοση των μελετών του λόγιου Απεραθίτη με έξοδα του Δήμου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί παλιοί γνώριμοι του καθηγητή Κατσουρού, ο Στέφανος Ημελλος αναφέρθηκε σε προσωπικά βιώματα από τη συνεργασία του με τον Κατσουρού, ενώ το λόγο πήραν και απλοί κάτοικοι της Απειράνθου οι οποίοι μετέφεραν ο καθένας με το δικό του χαρακτηριστικό λόγο «σκηνές» από τη παρουσία τους στο πλευρό του Απεραθίτη Λόγιου… Και η τελευταία πινελιά της εκδήλωσης; Η κόρη του Σοφία, η οποία έκανε το ακροατήριο να λυγίσει … Να κλάψει. Όταν αναφέρθηκε στη μάχη που έδωσε επί 18 χρόνια όταν και δεν μπορούσε να μιλήσει.. Απίστευτο, για έναν άνθρωπο που είχε το προφορικό λόγο ως βασικό όπλο έκφρασης των σκέψεων του… Και δυστυχώς δεν μπόρεσε στο τέλος της ζωής του να εκφράσει σκέψεις και λόγο.
Και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν κι άλλες εκδηλώσεις για έναν λόγιο που είχε τόσο έντονη δραστηριότητα σε επίπεδο εκπαίδευσης τον περασμένο αιώνα και συνέβαλε αποφασιστικά στην βελτίωσης της παιδείας στην Ελλάδα.