Οι δράσεις στην Δονούσα καλά κρατούν… Σε πρωταγωνιστικό ρόλο τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Δονούσας «Ποσειδών» σε συνεργασία με φορείς ώστε το νησί των Μικρών Κυκλάδων να είναι όχι μόνο καθαρό αλλά και να διατηρήσει το χαρακτήρα του (δείτε φωτό)
Σε νησιά όπως η Δονούσα, στις Ανατολικές Κυκλάδες, στο συγκρότημα που όλοι γνωρίζουμε ως «Μικρές Κυκλάδες» τα περίφημα σμαράγδια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που κάνει τη διαφορά σε όλα τα επίπεδα…
Με τη καλοκαιρινή περίοδο να είναι προ των πυλών, το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη βοηθάει στον καθαρισμό των παραλιών. Και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Δονούσας «Ποσειδών» όπως και η Δημοτική Κοινότητα κάνει ότι μπορεί για να δώσει χείρα βοηθείας… Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες είχαμε τον καθαρισμό της Καλοταρίτισσας, μίας από τις ωραιότερες παραλίες στις Κυκλάδες…
Όμως, έχουμε και συνέχεια… Και όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες από την σελίδα του Συλλόγου «Ποσειδών», στο Σταυρό, τη πόλη της Δονούσας, η πάλαι ποτέ «Πλατεία Τηλεφωνείου» απέκτησε ζωή…
Μία σχεδόν αυθόρμητη δράση (συνέχεια του upcycling project) με σκοπό τον εξωραϊσμό του δημόσιου χώρου Ένα σημείο αναφοράς της παλιάς Δονούσας, η περιοχή γύρω από το κτήριο του παλιού τηλεφωνείου, βάφτηκε, στολίστηκε και απέκτησε ονομασία με ταμπέλα ξύλινη και χειροποίητη!
Και όπως διαβάσαμε, έχουμε εργαστήρι «Δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης” (upcycling) που έκλεισε με τον τρόπο αυτό την χρονιά… Στόχος του εργαστηρίου (σημαντική η συμβολή της εικαστικού Αγνής Σιδερή) η μετατροπή «σκουπιδιών» σε χρήσιμα και χρηστικά αντικείμενα. Και όπως είδαμε τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία στο Σταυρό, δίνοντας μία άλλη εικόνα γεμάτη χρώμα, πρωτοτυπία και κυρίως οικολογική συνείδηση.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Δονούσα είναι ένα από τα πρώτα νησιά που είχαν «όχι» στα πλαστικά μίας χρήσης…
Και τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου (τα έξοδα καλύφθηκαν από τα έσοδα του χριστουγεννιάτικου bazaar) δεν ξέχασαν όσους τους βοήθησαν ώστε όλοι εμείς να απολαύσουμε μία άλλη Δονούσα… Τον Μάνο (Manos Kalogerakis) και τον Πανορμίτη (Panormitis Venetsanos) για τα ξύλα και την τοποθέτηση και την Αγνή (Agni Sideri) για τη φιλοτέχνηση της ταμπέλας. Και φυσικά όλους όσους συνέβαλλαν εθελοντικά σε αυτή την ωραία προσφορά προς το νησί μας!