Ο μίνι απολογισμός δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με αναφορά στην έκθεση Vanity που πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο και έρχεται στη Νάξο καθότι περιοδική – Οι αναστηλώσεις σε ναούς της Νάξου και τα θυρανοίξια στην Αγία Κυριακή Απειράνθου (8/10) – Ετοιμάζεται αρχαιολογικό Μουσείο στο Κουφονήσι
Πολιτιστική κληρονομία στη Νάξο… Δεν είναι λίγοι αυτοί που μένουν με το στόμα ανοιχτό από την ιστορική κληρονομιά που κουβαλάει το νησί. Είναι ελάχιστα αυτά που εμφανίζουν μία διαχρονική παρουσία στο χώρο με καταβολές από την εποχή του Νεάντερνταλ έως σήμερα. Και αυτή η κληρονομιά είναι που μας κάνει εμάς τους κατοίκους του νησιού να είμαστε ευλογημένοι για την παρουσία μας εδώ. Και το διαπιστώσαμε το βράδυ της Δευτέρας όταν βρεθήκαμε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της Νάξου όπου το λόγο έλαβε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και έχοντας πίσω του όλο το δυναμικό της Εφορείας μας χάρισε όμορφες στιγμές… Αλλά και δυσάρεστες από τη στιγμή που ο κος Αθανασούλης εμφανίστηκε ρεαλιστής ως προς το παρών των αρχαιολογικών χώρων όπως και αισιόδοξος για το μέλλον.
Τι μάθαμε; Σε μία συζήτηση που κράτησε κάτι περισσότερο από 2 ½ ώρες είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρουμε όλα όσα ειπώθηκαν. Κρατάμε όμως αυτά που θεωρούμε εμείς ως πιο σημαντικά για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα….
Τι μάθαμε λοιπόν σε μία συνεδρίαση όπου το παρών ανάμεσα στους άλλους έδωσε το σύνολο σχεδόν των απασχολούμενων στην Εφορεία Κυκλάδων, αρχαιολόγοι που έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς αλλά και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κος Μαργαρίτης, ο αντιδήμαρχος κος Λιανός, ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Τομέα του Ποταμιού κος Βαζαίος, ο πρώην πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ κος Ναυπλιώτης – Σαραντινός και βέβαια ο εφημέριος της Μητρόπολης της Καθολικής Εκκλησίας Νάξου πατήρ Γεώργιος.
Νέο μουσείο σε Κουφονήσι
Και ξεκινάμε… με βάση τα λεγόμενα πάντα του κου Αθανασούλη « Η Εφορεία Αρχαιοτήτων στις Κυκλάδες έχει 25 μουσεία εκ των οποίων 15 οργανωμένα στα νησιά του χώρου ευθύνης. Διαθέτει 22 αρχαιολόγους, ισάριθμους συντηρητές και στη Νάξο έχει έξι μουσεία και το επιτόπιο μουσείο στην Μητρόπολη. Επίσης έχει έναν τεράστιο πλούτο μνημείων της Βυζαντινής εποχής και ετοιμάζονται δύο νέα μουσεία. Ένα στο Κουφονήσι, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο όπου θα στεγαστούν τα περισσότερα από τα ευρήματα της ευρύτερης περιοχής και δη της Κέρου και Δασκαλιού από τη στιγμή που στόχος είναι κάθε νησί να είναι μία αυτόνομη πολιτιστική κυψέλη πολιτισμού. Επίσης σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή γίνεται προσπάθεια για μεταφορά της Αρχαιολογικής Συλλογής που βρίσκεται στην Απείρανθο σε νέο χώρο που αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η ανακατασκευή του» Όμως, το πρόβλημα είναι ο Πύργος του Χειμάρρου που δεν μπορεί να …προχωρήσει σε ένταξη κάποιου προγράμματος ΕΣΠΑ από τη στιγμή που δεν έγινε γίνει η απαλλοτρίωση του περιβάλλοντος χώρου του πύργου…. Απίστευτο αλλά πέρα για πέρα αληθινό.
Εκθέσεις και Vanity
Από εκεί και πέρα έγινε αναφορά στην …εξωστρέφεια που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με παρουσία σε εκθέσεις στο εξωτερικό όπως στη Νέα Υόρκη, την Ιαπωνία όπου βρίσκεται αυτές τις ημέρες και βέβαια τη Ρωσία και δη στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας. Έκθεση που έχει τίτλο ««Θεοί και Ήρωες των αρχαίων Ελλήνων» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016. Ειδική αναφορά έγινε στην έκθεση κοσμημάτων με τίτλο Vanity, Ιστορίες κοσμημάτων από τις Κυκλάδες που εγκαινιάστηκε φέτος στη Μύκονο. Έκθεση που περιλαμβάνει: Περιδέραια, δαχτυλίδια, ενώτια, καρφίτσες, καδένες, πόρπες, περόνες, χρυσά, αργυρά, με πολύτιμους λίθους μαζί με ένα πλήθος από χάντρες και αφηγούνται την ιστορία του πολιτισμού των Κυκλάδων αλλά και της τέχνης της κοσμηματοποιίας. Από τα νεολιθικά κοσμήματα της 6ης χιλιετίας π.Χ. έως τη δεκαετία του 1970, η ιστορία τους ανιχνεύεται μέσα από 230 εκθέματα που προέρχονται από 19 διαφορετικά Κυκλαδονήσια: Αμοργό, Άνδρο, Δεσποτικό, Δήλο, Θήρα, Ίο, Κέα, Κίμωλο, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρήνεια, Σάλιαγκο, Σίφνο, Σύρο, Σχοινούσα και Τήνο…. και όπως τόνισε ο κος Αθανασούλης θα δούμε την έκθεση την επόμενη χρονιά σε κάποιο άλλο νησί με τη Νάξο να έχει προτεραιότητα αρκεί να υπάρχει η ιδανική έκθεση και με δεδομένο ότι έχει δεκάδες εκθέματα από το νησί. Μάλιστα ανάμεσά στα εκθέματα είναι και μία τοιχογραφία από τη Παναγιά την Ορφανή στο Σαγκί που δείχνει την Παναγία Βρεφοκρατούσα με το Θείο Βρέφος να έχει ως σκουλαρίκι στο αυτί έναν Σταυρό, προάγγελο του Θείου Δράματος. Έκθεση που έχει ως στόχο την προβολή των νησιών σε όλη τον κόσμο…
Εργασίες
Από εκεί και πέρα ο κος Αθανασούλης έκανε μίνι απολογισμό εργασιών αλλά και έδειξε τις προθέσεις της Εφορείας για τη νέα χρονιά. Αναφέρθηκε στις εργασίες σε Αγιο Παντελεήμονα Λακκομερσίνα (Αζαλάς), Αγιο Ματθαίο Πλάκας (με ανάδειξη του ψηφιδωτού) και σημείωσε ότι στις 8 Οκτωβρίου θα έχουμε τα επίσημα θυρανοίξια της Αγίας Κυριακής στην Απείρανθο μετά το πέρας της αποκατάστασης των εργασιών που ανέδειξαν τον πλούσιο διάκοσμο της Εκκλησίας χάρη στους ειδικούς συντηρητές όπως ο κος Βίτος. Και σημείωσε ότι για το 2016 στο πρόγραμμα είναι οι εκκλησίες του Αγίου Σώζων, του Αγίου Μάμμα και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Δανακό και μάλιστα για τον Αγιο Μάμμα ανέφερε ότι μαζί με την Πορτάρα είναι τα μοναδικά έργα όπου έχει ολοκληρωθεί η τρισδιάστατη αποτύπωση. Και έκλεισε το θέμα με τον απολογισμό με την χορηγία από το Κυκλαδικό Μουσείο, Μουσειοσκευών, ειδικών βαλιτσών που έχουν ως στόχο να φέρουν τον πολιτισμό στα …σχολεία και πιο κοντά στους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Και βέβαια δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στον απολογισμό για το άνοιγμα των Εκκλησιών στο Χαλκί. Διασορίτης και Πρωτόθρονος χάρη στους εθελοντές άνοιξαν για δύο ώρες κάθε ημέρα με την αρωγή και της Εκκλησίας με αποτέλεσμα να έχουμε 6.600 επισκέπτες από 52 διαφορετικά έθνη. Κίνηση που όπως τόνισε ο κος Αθανασούλης δείχνει τι μπορεί να πετύχει η συνεργασία εθελοντών και φορέων…
Η συνέχεια σε κείμενο για την πρόταση σχετικά με τη Νησίδα των μουσείων του Kάστρου της Χώρας Νάξου. Το νέο αρχαιολογικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων