Δήλος …. Μία νέα εποχή ανατέλλει. Γερανός εδώ και τρεις ημέρες εργάζεται στο ιερό νησί των Κυκλάδων και προσπαθεί να υλοποιήσει το μεγαλύτερο αναστηλωτικό έργο που γίνεται στο Αιγαίο: η Στοά του Φιλίππου να αναδείξει την πραγματικά της εικόνα
Όταν κάθεσαι απέναντι από τον Δημήτρη Αθανασούλη, τον προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μπορεί να σου μιλάει με τα καλύτερα λόγια όσον αφορά τα βυζαντινά μνημεία (που δεν είναι και λίγα) στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο αλλά όταν στη γλώσσα του βρεθεί η λέξη «Δήλος» τότε όλα σταματάνε. Κι αυτό γιατί; «Είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την Εφορεία. Μιλάμε για το ιερό νησί, για ένα χώρο που είναι γεμάτος σπουδαία μνημεία και τα οποία αντιμετωπίζουν το χειρότερο …εφιάλτη τους, τις καιρικές συνθήκες»…
Και αυτός ο εφιάλτης φτάνει στο τέλος του… Η τουλάχιστον μπαίνει το νερό στο αυλάκι για να μπορέσει να μετατραπεί στο πραγματικό υπέρλαμπρο μνημείο και ιερό που αξίζει συνολικά να προσφέρεται στα εκατομμύρια επισκέπτες σε ετήσια βάση…
Οπότε; Ξεκινάμε από την αρχή. Και αυτή δεν είναι από μία φωτογραφία. Αυτή στο άρθρο. Ένας γερανός τεραστίων διαστάσεων, ο οποίος από τη Δευτέρα βρίσκεται στη Δήλο και έχει αναλάβει την αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου…. Και το έργο αυτό γίνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μετά την γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου… «Είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική χορηγία που έχει δοθεί ποτέ σ’ αυτό το επίπεδο. Και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό ώστε να αξιοποιήσουμε την αξία αυτού του μοναδικού μνημείου» δηλώνει ο κος Αθανασούλης στον Aegean Voice 107.5 “η Φωνή του Αιγαίου” που γνωρίζει την αναγκαιότητα της φροντίδας για ριζική ανακαίνιση…
Κι αυτός είναι ο λόγος που συνεργάζεται με όλους όσους χρειάζεται για την βελτίωση της εικόνας του έργου… Και μία εξ αυτών είναι η προγραμματική συμφωνία με το Δήμο Μυκόνου, με τη Γαλλική Σχολή αλλά και την Εφορεία της Πομπηίας… «Ψάχνουμε παντού. Δεν μπορεί να μένουμε πίσω από τη φθορά που προκαλεί ο χρόνος στα μνημεία και είναι ορατή κάθε έτος. Υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν μνημεία όταν η υγρασία, η αλμύρα και οι αέρηδες τα επιβαρύνουν διαρκώς και υπάρχουν κι άλλα που χάνονται όταν οι τοίχοι τους καταρρέουν». Υπάρχουν και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ ή από το αρμόδιο υπουργείο αλλά φτάνουν;
Η Δήλος ανακηρύχθηκε το 1990 από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια δέχεται περισσότερους από 150 χιλιάδες επισκέπτες… Και να δουν τι; Παροχές (μουσείο, πωλητήριο, αναψυκτήριο) κακές, αίθουσες γεμάτες υγρασία στις οποίες κάθε έργο που πραγματοποιείται μοιάζει με ακόμη ένα μπάλωμα και μνημεία που δεν είναι καν … όρθια.
Οπότε; Ήρθε η ώρα να σταθούν στο ύψος τους και να δείξουν το μεγαλείο τους… Και το ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου πρόσφερε κάτι περισσότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ… Και πρώτη κίνηση, η αναστήλωση τμήματος της Στοάς του Φιλίππου Ε’. Είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουνίου αλλά τελικά ξεκινάει τώρα. Θα στηριχθεί στην εγκεκριμένη προκαταρκτική μελέτη του Κωνσταντίνου Ζάμπα, επίσης στην αρχαιολογική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής καθώς και στην καταγραφή και ταύτιση των αρχιτεκτονικών μελών από την Εφορεία Κυκλάδων.
Και όπως σημειώνει ο κος Αθανασούλης «το νησί σκάβεται δεκάδες χρόνια… Πρέπει να γίνουν επεμβάσεις στους χώρους που κινδυνεύουν από τις παρούσες συνθήκες, να βελτιώσουμε τις εκθεσιακές υποδομές που είναι εντελώς απαράδεκτες για το νησί και να προχωρήσουμε σε αναστηλωτικά προγράμματα τα οποία θα λειτουργήσουν εξισορροπητικά στην κατανόηση των χώρων. Σήμερα μπορούν να περιηγηθούν στην αρχαία πόλη της Δήλου αλλά από το ιερό δεν μπορεί να καταλάβουν τίποτα οι επισκέπτες, γιατί εκεί σώζονται τα αρχαία σε επίπεδο θεμελίων. Στόχος μας είναι το ιερό να αποκτήσει κεντρικό χαρακτήρα σε μια επίσκεψη». Και για να έχετε μία εικόνα των αναγκών που χρειάζονται, η Πομπηία για να στηθεί στα …πόδια της χρειάστηκε 110 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τη στοά, το αρχαίο θέατρο, η συντήρηση και η ανάδειξη των ερειπίων, ο ναός του Απόλλωνα απαιτούνται 20 εκατ. ευρώ κι άλλα 20 εκατ. για ένα νέο μουσείο. Αυτά θα είναι η αρχή.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή”