Οι χορηγοί μπαίνουν για τα καλά στη ζωή της Αρχαιολογίας και το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου – με σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ – θα προσφέρει 550.000 ευρώ για την αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου Ε΄ στην Δήλο
Μια νέα εποχή ξεκινά για τη Δήλο. Το σημαντικότερο ιερό της αρχαιότητας, η γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης, μπαίνει σε τροχιά αναστήλωσης. Την αρχή θα κάνει η Στοά του Φιλίππου Ε΄, ένα από τα πρώτα μνημεία που συναντά ο επισκέπτης, αλλά και από τα πιο δυσνόητα καθώς του λείπει η τρίτη διάσταση. Το γεγονός αυτό, μαζί με τις φθορές από την αλμύρα στις οποίες υπόκεινται τα διάσπαρτα στο έδαφος αρχιτεκτονικά μέλη του κτιρίου, είναι προβλήματα γνωστά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κυκλάδων, η οποία αναλαμβάνει δράση. Σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου το οποίο, με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), θα δώσει τη μεγαλύτερη χορηγία που έχει παράσχει ποτέ σε μνημείο, ύψους 550.000 ευρώ.
«Η χορηγία, που δείχνει τη βούληση του Ιδρύματος να επενδύσει και να βοηθήσει το μνημείο, είναι τεράστια ευθύνη για εμάς, αφενός να ανταπεξέλθουμε και αφετέρου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσουν τα αναστηλωτικά έργα», δήλωσε στη συνεδρίαση ο προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, που μεταξύ άλλων επισήμανε τα προβλήματα του χώρου, τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει και, κυρίως, αυτές που θα ακολουθήσουν.
«Η Δήλος είναι ένα ζωντανό πρόβλημα. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να καταστήσουμε τον χώρο αντάξιο της σημασίας και της επισκεψιμότητάς του. Η ΕΦΑ Κυκλάδων συγκροτεί ένα master plan διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου -μνημείων και μουσείου- και όλες οι προτεινόμενες επεμβάσεις έχουν προσαρμοστεί πάνω σε αυτή τη γενική προσέγγιση», συμπλήρωσε ο έφορος. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις εργασίες που προβλέπονται να γίνουν (στο Μουσείο θα ενταχθούν σε ΕΣΠΑ), αλλά και σε θέματα που αφορούν στην προστασία, στερέωση και ανάδειξη της Δήλου, στην επίλυση των οποίων συμβάλλει ο Δήμος Μυκόνου.
«Υπάρχει όμως και το ζήτημα της ευρύτερης ανάδειξης των μνημείων, στο οποίο εντάσσεται και η περίπτωση της Στοάς του Φιλίππου. Θεωρούμε ότι οι αναστηλωτικές εργασίες στη Δήλο είναι αναγκαίες όχι μόνο για την κατανόηση των μνημείων από τον επισκέπτη, αλλά και για τη διάσωσή τους», επισήμανε ο κ. Αθανασούλης. «Η Δήλος είναι ένα μικρό νησί, όπου η αλμύρα κατατρώει τα πάντα. Τα αρχιτεκτονικά μέλη μέσα σε ένα περιβάλλον τόσο εχθρικό φθείρονται ραγδαία. Η αποκατάστασή τους πάνω στο μνημείο θα μειώσει σημαντικά τις φθορές», συμπλήρωσε.
Ευρωπαϊκά πρότυπα
Κι αν η τρίτη διάσταση διατηρείται εντυπωσιακά στις αστικές συνοικίες της Δήλου, στο σημαντικότερο μέρος του νησιού, που είναι το Ιερό, δεν συμβαίνει το ίδιο. «Στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης του χώρου, θεωρούμε ότι πρέπει να υλοποιηθούν αναστηλωτικές επεμβάσεις που αυξάνουν την ιστορική υπεραξία του νησιού. Αυτό το τμήμα των επεμβάσεων καλό είναι να γίνεται με την αναζήτηση χορηγιών, ώστε τα χρήματα που διαθέτει το κράτος και η ΕΕ να πηγαίνουν στα κατεπείγοντα. Με βάση αυτή την ιεράρχηση, υποβάλλαμε φακέλους σε μεγάλους χορηγούς», πληροφόρησε ο κ. Αθανασούλης, τονίζοντας ότι οι ανάγκες στη Δήλο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών είναι αντίστοιχες με εκείνες της Πομπηίας, όπου οι ευρωπαϊκές πιστώσεις φτάνουν στο ύψος πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Η αναστήλωση στη Στοά του Φιλίππου θα είναι μερική και θα στηριχτεί στην εγκεκριμένη προκαταρκτική μελέτη του πολιτικού μηχανικού Κωνσταντίνου Ζάμπα, στην αρχαιολογική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση που έχει κάνει η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, αλλά και στην καταγραφή και ταύτιση των αρχιτεκτονικών μελών που θα πραγματοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στο μνημείο. Η Στοά του Φιλίππου Ε΄ βρίσκεται κοντά στην Πλατεία των Κομπεταλιαστών, μια από τις αγορές της αρχαίας πόλης. Το κτίριο, μήκους περίπου 75 μ. και πλάτους 16 μ., ανεγέρθηκε στα τέλη του 3ου με αρχές του 2ου αι. πΧ, ενώ κάποια χρόνια αργότερα επεκτάθηκε.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ