Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚυκλάδεςΔήλος: Οταν οι πρώτοι ανασκαφείς έφτασαν στο "Ιερό Νησί"

Δήλος: Οταν οι πρώτοι ανασκαφείς έφτασαν στο “Ιερό Νησί”

|

Τον Μάιο του 1864, ο Λεόν Αντριέν Τεριέ, μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, επισκέπτεται τη Δήλο. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, σημειώνει: «Εάν καταστραφούν οι αρχαιότητες της Δήλου, θα αφήσουν ένα κενό που τίποτε δεν θα μπορέσει να το αναπληρώσει». Το 1873 πραγματοποιείται η πρώτη ανασκαφή με πρωτοβουλία της σχολής στο Σπήλαιο του Κύνθου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Τέοφιλ Ομόλ ανασκάπτει το Ιερό του Απόλλωνα και τον περιβάλλοντα χώρο του, τον Πώρινο Ναό και τον Οίκο των Ναξίων.

«Οι πρώτοι αρχαιολόγοι που έφτασαν στο νησί ήταν εξαιρετικά μορφωμένοι, μιλούσαν αρχαία ελληνικά και λατινικά, γνώριζαν την ιστορία της Δήλου μέσα από τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη, όμως δεν είχαν εμπειρία στο πεδίο και ούτε φαντάζονταν τι θα συναντήσουν», αναφέρει η διευθύντρια της σχολής, Βερονίκ Σανκόφσκι. Οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Για αρκετά χρόνια, οι ερευνητές περνούσαν στη Δήλο με ένα βαρκάκι, ιδιοκτησία της σχολής, από τη Μύκονο και επέστρεφαν εκεί το βράδυ αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα να διανυκτερεύσουν.

Οταν οι πρώτοι ανασκαφείς έφτασαν στη Δήλο-1
Ημερολόγιο ανασκαφών του Charles Picard, 1910. [© EFA]

 

Η Μύκονος προσφέρει προμήθειες σε τρόφιμα, υλικά, εργατικό δυναμικό. Τη δεκαετία του 1880 οι ανασκαφές επεκτείνονται στην πόλη: Συνοικία του Θεάτρου, κοιλάδα του Ινωπού, παράλιο μέτωπο, Αγορά των Ιταλών, Λέσχη του Κοινού των Ποσειδωνιαστών της Βηρυτού, Γυμνάσιο. Την ίδια περίοδο και ενώ οι έρευνες έχουν ενταθεί, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη κατασκευής ενός καταλύματος. Στην αρχή, το οίκημα που περιλάμβανε μόνο ένα δωμάτιο, αναφερόταν ως το «σπίτι του κυρίου Ομόλ» – στη συνέχεια, βέβαια, επεκτάθηκε για να καλύψει τις ανάγκες όλων των μελών που διέμεναν στο νησί. Τα σπίτια των πληρωμάτων έμειναν χωρίς ρεύμα μέχρι το 1992, ενώ το νερό που χρησιμοποιούν για την καθημερινότητά τους οι ανασκαφείς ακόμη και σήμερα, αντλείται από το ίδιο αρχαίο πηγάδι. Ακόμα και οι τρόποι αναψυχής από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα παραμένουν ανακουφιστικά οι ίδιοι: συζήτηση, περίπατος, μπάνιο, ψάρεμα, αγροτικές εργασίες, διάβασμα.

«Οταν συντονιστείς με τον ρυθμό του νησιού, καταλαβαίνεις πως αυτή είναι μια ζωή που συγχρονίζεται με το παρελθόν», εξηγεί η Βερονίκ Σανκόφσκι, η οποία έχει περάσει πολλούς μήνες μελετώντας την ιστορία και τη σημασία που διαδραμάτισε στην οικονομία και την εξωστρέφεια του τόπου το λιμάνι της Δήλου. «Το νερό που τρέχει από τα πηγάδια, τα σπίτια της αρχαιότητας που βλέπουν την ίδια θέα με αυτή που έχεις εσύ από το κατάλυμά σου. Ακόμα και η καθημερινότητα σου υπενθυμίζει πως αυτό είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν που σε περιέχει. Τα βιβλία στα οποία ανατρέχεις στο σπίτι των αρχαιολόγων έχουν πάνω σημειώσεις ανθρώπων που βρίσκονταν στο ίδιο σημείο με σένα έναν αιώνα πριν. Εχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι».

Η ίδια μαζί με τον αρχαιολόγο Ζαν Σαρλ Μορέτι και την καθηγήτρια ελληνικών σπουδών Σεσίλ Ντιβρί επιμελούνται την έκθεση «150 χρόνια ανασκαφών και μελετών στη Δήλο» που φιλοξενείται στους φροντισμένους κήπους της Γαλλικής Σχολής. Φωτογραφικά τεκμήρια από τις εργασίες στο πεδίο, λήψεις από τη δύσκολη καθημερινότητα των μελών της ανασκαφικής ομάδας, χάρτες, εικονογραφήσεις, χειρόγραφες σημειώσεις και σχέδια αποκατάστασης αρχαίων καταλοίπων μας αποκαλύπτουν τις μεθόδους, τα εργαλεία και τα σπουδαία ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης σε ένα νησί που βρέθηκε στο κέντρο της εμπορικής, πολιτιστικής και πολιτικής ζωής της Μεσογείου για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, αλλά και τον ενθουσιασμό που συνόδευε κάθε νέα ανακάλυψη.

Οταν οι πρώτοι ανασκαφείς έφτασαν στη Δήλο-2
Tο πεδινό κοίλωμα του Ιερού του Απόλλωνα: σχέδιο Ph. Fraisse, υδατογραφία F. Babled, 1996 (από τα αρχεία της σχολής).

 

Η έκθεση παρουσιάζει ακόμη τη συστηματική εξερεύνηση του νησιού υπό τη διεύθυνση του Μορίς Ολό, από το 1903, χάρη σε μια ετήσια δωρεά 50.000 φράγκων από έναν πλούσιο Αμερικανό, τον Joseph Florimond Loubat. H δωρεά αυτή ανανεωνόταν κάθε χρόνο μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με μια προϋπόθεση: να ενημερώνεται λεπτομερώς ο χορηγός για τον όγκο των χωμάτων που απομακρύνονταν και κάθε δαπάνη που πραγματοποιούνταν. Αναφέρεται επίσης, μέσα από αρχειακό υλικό, στη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Μυκόνου και της Δήλου την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα –μέχρι τότε τα ευρήματα φυλάσσονταν σε σπίτια της Μυκόνου υπ’ ευθύνη του δημάρχου και του δάσκαλου του νησιού– αλλά και αναδεικνύει τις σύνθετες ικανότητες των αρχαιολόγων που βρίσκονται στο πεδίο, όπως ήταν η σχεδιαστική και φωτογραφική τους δεινότητα.

Σήμερα, πλέον η έμφαση της σχολής έχει δοθεί στην ψηφιοποίηση του αρχείου και στην ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό, αλλά και στην προστασία του αρχαιολογικού χώρου. «Η άνοδος της στάθμης του νερού μας υποχρεώνει να κινηθούμε. Δεύτερη Δήλος δεν υπάρχει», τονίζει η Βερονίκ Σανκόφσκι.

Εκθεση «150 χρόνια ανασκαφών και μελετών στη Δήλο», από 21 Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέα: Άναμμα χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Κορησσία

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου και θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Κορησσία της Κέας... Ποιο είναι το πρόγραμμα

Εφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Βασιλικός

Ο βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Βάσει δεδομένων της UNESCO πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς.

Αμοργός: Συνεργασία του Δήμου με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (video)

Στην ΕΡΤ3 η συνεργασία Δήμου Αμοργού και Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης - Τι αναφέρει η αρμόδια αντιδήμαρχος Πόπη Δεσποτίδη (video)

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Σαντορίνη: Dive In Action & Σύλλογος Εμπορείου προβάλλουν την ταινία “Μεσόγειος – Πολιορκημένη θάλασσα”

Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 18.30 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Εμπορείου

European Young Chef Award 2023: Κέρδισε τις εντυπώσεις η ΠΝΑι με πιάτο που είχε άρωμα Μυκόνου

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος λόγω τεχνικών εργασιών

Στις περιοχές Οία και Βλυχάδα την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου

Αυστρία: Σε δημοπρασία το τελευταίο κάστρο του Μότσαρτ

Το Schloss Stuppach έχει περάσει στην ιστορία για έναν από τους κορυφαίους της κλασσικής μουσικής

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Elite League: Δεύτερη σερί ήττα για τον ΑΟ Μυκόνου, επόμενη στάση Πανερυθραϊκός

«Κούρσεψε» η εντυπωσιακή Μεγαρίδα τη Μύκονο, νίκες για Πανιώνιο, Δόξα Λευκάδα…

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά