Εντυπωσιακά τα σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Jean Pierre Heim σχετικά με το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Δήλου
Τον Ιανουάριο του 2015, το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) πήρε την απόφαση για την κατασκευή ενός νέου μουσείου στη Δήλο που θα είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον και κυρίως θα είναι σύγχρονο και πρωτοποριακό… Δεκαοκτώ μήνες αργότερα έρχεται ο διεθνούς φήμης και αναγνωρισμένος φιλέλληνας αρχιτέκτονας, ο Jean Pierre Heim να παρουσιάσει το όραμά του για αυτό το νέο πρωτοποριακό αρχαιολογικό μουσείο στη Δήλο… Και η σχετική παρουσίαση (φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου) έγινε στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού Αριστείδη Μπαλτά…
Πρόκειται για ένα σύγχρονο Μουσείο, απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον, το οποίο αποτελεί από μόνο του σημείο αναφοράς. Λάτρης της Μυκόνου, ο Γάλλος αρχιτέκτονας σχεδίασε ένα μουσείο πλήρως εξοπλισμένο με όλες τις σύγχρονες μεθόδους για την εξασφάλιση και προστασία των εξαιρετικά σημαντικών εκθεμάτων, αλλά και με πρόβλεψη να στεγάσει και τα εκθέματα που θα φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη τα επόμενα χρόνια από την περιοχή της Δήλου. Στο πλευρό του, είχε κα τον πρόεδρο της FEDHATTA (Ομοσπονδία Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού) Λύσανδρο Τσιλίδη που ουσιαστικά είχε ρόλο διαμεσολαβητή.
Ο υπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων πως ένα τέτοιο σπουδαίο εγχείρημα δεσμεύεται από το γεγονός ότι η Δήλος είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και η εποπτεία της υπόκειται στην Εφορεία Κυκλάδων η οποία είναι καθ’ ύλην αρμόδια να εξετάσει τις προτάσεις στο πλαίσιο του δικού της σχεδιασμού για τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο. Από την πλευρά του ο κ. Τσιλίδης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας, εμβληματικών έργων, με τις αντίστοιχες υποδομές, τα οποία θα προάγουν τον πολιτισμό και θα ενδυναμώσουν τον τουρισμό της χώρας μας. Απόφοιτος της Ecole des Beaux-Arts του Παρισιού, ο Jean Pierre Heim έχει να επιδείξει εντυπωσιακά projects σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Μύκονο και πρόσφατα στη Σανγκάη.
Η απόφαση
Να αναφέρουμε εδώ ότι τον Ιανουάριο του 2015 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όρισε το πλαίσιο αρχών για το νέο μουσείο που θα κατασκευαστεί μετά την εξεύρεση πόρων για τη σύνταξη της σχετικής μελέτης. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές αυτές, το μεγαλύτερο μέρος του νέου μουσείου θα πρέπει να είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του υπόγειο ή υπόσκαφο και να ακολουθεί τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Επίσης, να είναι όσο το δυνατόν απομακρυσμένο από τη θάλασσα, έτσι ώστε να προστατεύονται καλύτερα οι αρχαιότητες, αλλά και τα νέα υλικά του και να μην χρειάζεται συχνά επισκευές.
Το μέγεθός του, τουλάχιστον 5.000 τ.μ., ορίστηκε να είναι τέτοιο για να καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες ενός μουσείου, να μπορούν να εκτεθούν όσα έργα παρουσιάζονται σήμερα στο υφιστάμενο μουσείο, καθώς και οι αρχαιότητες που θα προέρχονται είτε από τις αποθήκες, είτε από τον αρχαιολογικό χώρο του νησιού.
Όπως λέχθηκε στο ΚΑΣ, τα χρήματα θα δώσει το International Foundation for Greece (που ιδρύθηκε στο Λονδίνο από τους Γιώργο και Ασπασία Λεβέντη), καθώς το ίδρυμα είχε προσφερθεί από το περασμένο καλοκαίρι να δωρίσει μια μελέτη στο ελληνικό κράτος και επιλέχθηκε η Δήλος ως η καλύτερη επιλογή.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα mononews.gr