Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΔ. Αθανασούλης: "Το μουσείο της Νάξου θα φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό κυκλαδικών...

Δ. Αθανασούλης: “Το μουσείο της Νάξου θα φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό κυκλαδικών αρχαιοτήτων στον κόσμο”

|

Ένα βαθύ πιάτο γεμάτο φακές. Αυτό το παράταιρο στοιχείο τραβάει την προσοχή μου πάνω στον πάγκο εργασίας της συντηρήτριας αρχαιοτήτων Μαρίνας Μουστάκα, ανάμεσα σε πινέλα και εργαλεία καθαρισμού, αρχαία όστρακα και τάμπλετ. Και όμως, ανάμεσα στα μικρά όσπρια, που λέει ότι είναι τα πλέον φιλικά προς τις ευαίσθητες αρχαιότητες, προορίζεται να ξεκουραστεί το κυκλαδικό ειδώλιο της συλλογής Στάινχαρτ που καθαρίζει επιμελώς από τις επικαθίσεις αιώνων, στο εργαστήριο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων της Νάξου.

Το γυναικείο ειδώλιο με τα διπλωμένα χέρια είναι ένα από τα έξι αρχαία αντικείμενα της περίφημης συλλογής Στάινχαρτ που επέστρεψαν πριν από λίγες εβδομάδες στο πραγματικό τους σπίτι. Με ενδιάμεσο σταθμό το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από τον Αμερικανό πολυεκατομμυριούχο το 2021 έκαναν ένα ταξίδι άνω των 4.500 ετών πριν καταλήξουν στη Νάξο. Οι αρχαιολόγοι ένιωσαν δέος όταν άνοιξαν το κουτί που περιείχε τις αρχαιότητες μαζί με τον υπεύθυνο συντηρητή και τον φύλακα που τα συνόδευε, αλλά και ανακούφιση, όπως είπαν, που επιτέλους θα πάρουν τη θέση τους στη συλλογή του νέου Μουσείου Κυκλαδικού Πολιτισμού που ετοιμάζεται πυρετωδώς στο νησί.

«Το μουσείο θα φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό κυκλαδικών αρχαιοτήτων στον κόσμο», μας λέει ο έφορος αρχαιοτήτων Δημήτρης Αθανασούλης καθώς κινούμαστε μέσα στην πυκνοδομημένη μεσαιωνική Χώρα του νησιού για να βρεθούμε κάτω από το Κάστρο της Νάξου. Η μπροστινή του όψη που κοιτάζει τη θάλασσα και η πίσω του πλευρά είναι γεμάτες σκαλωσιές για τις εργασίες αποκατάστασης των τειχών του. Καθώς ανεβαίνουμε από το ασανσέρ της καθολικής Μονής των Ουρσουλινών που λειτουργεί ένα θαυμάσιο καφέ στον χώρο, ο κ. Αθανασούλης μάς αναλύει την καταγωγή του ενετικού κάστρου, η οποία ανάγεται, σύμφωνα με έρευνά του, στο Βυζάντιο, καθώς τα τείχη του κτίστηκαν τον 7ο αιώνα με αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη. Στην Ενετοκρατία το Κάστρο απέκτησε μία καθολική εκκλησία αλλά και κατοικίες, πολλές από τις οποίες φιλοξενούν ακόμη τους ενοίκους τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κράμα εποχών, πολιτισμών και χρήσεων της καστροπολιτείας που επιβιώνει για χιλιετίες.
Ενα νέο μουσείο γεννιέται στη Νάξο-1
Η συντηρήτρια αρχαιοτήτων Μαρία Μουστάκα καθαρίζει το κυκλαδικό ειδώλιο της συλλογής Στάινχαρτ. Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ενα νέο μουσείο γεννιέται στη Νάξο-2
Λεπτομέρεια της κεφαλής του ειδωλίου. Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό φιλοδοξεί να αναδείξει ο αναγνωρισμένος αρχαιολόγος, δημιουργώντας στη ναξιώτικη καστροπολιτεία μια νησίδα μουσείων για τον πολιτισμό των Κυκλάδων από την προϊστορία έως τον Μεσαίωνα, ένα έργο που υλοποιείται με πόρους ΕΣΠΑ ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, ύψους 8,3 εκατ. ευρώ. «Δημιουργούμε τρία νέα μουσεία μέσα σε ένα άλλο μουσείο, καθώς το κάστρο από μόνο του είναι έκθεμα. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να κάνουμε ξανά το κάστρο οργανικό μέρος της τοπικής κοινότητας», μας λέει. «Ενα νέο κτίριο μουσείου έξω από την πόλη θα ήταν αποξενωμένο από την κοινότητα».

Βέβαια, η μετατροπή ενός μνημειακού κάστρου σε σύγχρονο μουσείο δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση. Με οδηγό τον κ. Αθανασούλη ανεβαίνουμε και κατεβαίνουμε σκάλες στον Πύργο Γλέζου, ανοίγουμε παλιές ξύλινες πόρτες και περνάμε πάνω από σακιά με οικοδομικά υλικά στο κτίριο Αεροπορίας, κάνουμε σλάλομ ανάμεσα σε εργαλεία και βγαίνουμε από κρύπτες σε «μπαλκόνια» με απίστευτη θέα στο Αιγαίο. Μέσα σε σκονισμένες αίθουσες μας δείχνει τμήματα τρούλων βυζαντινών εκκλησιών, τοιχογραφίες που θα κοσμήσουν το μουσείο της Βυζαντινής Ναξίας, αλλά και σημεία που αργότερα θα φιλοξενήσουν το καφέ και το εστιατόριο. Περνάμε στην προσωρινή αρχαιολογική έκθεση και βλέπουμε τη μικρή αλλά σημαντική συλλογή Μαρτίνου που δόθηκε ως δωρεά για το νέο μουσείο, αλλά και μοναδικά κυκλαδικά εκθέματα, όπως ειδώλια εγκύου ή καθιστά ειδώλια που θα μπουν στην έκθεση, και έπειτα μπαίνουμε στο παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο που μοιάζει με κανονικό εργοτάξιο. Οι εργασίες στο εξωτερικό κέλυφος και στους εσωτερικούς χώρους κινούνται παράλληλα με σκοπό τα μουσεία να παραδοθούν σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, αν και, όπως λέει ο αρχαιολόγος, ορισμένες αίθουσες θα είναι έτοιμες και επισκέψιμες αρκετά νωρίτερα. Πώς όμως θα λυθούν πρακτικά ζητήματα, από την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία μέχρι τη σήμανση των μουσείων, όταν οι παρεμβάσεις που επιτρέπονται σε ένα μνημείο είναι ελάχιστες;

Αυτόν τον γρίφο καλείται να λύσει ο γνωστός αρχιτέκτονας Στέλιος Κόης και η ομάδα του, που έχουν αναλάβει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των τριών μουσείων και των εκθέσεων. Η κεντρική ιδέα, που ακόμη δουλεύεται σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους της εφορείας, δίνει βαρύτητα στην ενδυνάμωση της εμπειρίας που θα αποκτήσει το κοινό κατά την επίσκεψή του στο μουσείο, χωρίς οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις να «παρεμβαίνουν» στον χώρο. «Μου αρέσει να φτιάχνω χώρους που αφήνουν ένα συναίσθημα», μας λέει ο κ. Κόης στην τηλεφωνική μας συνομιλία, «αυτό που θα κάνω δεν θα έχει μια τρίτη παρουσία στον χώρο».

«Θα φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό κυκλαδικών αρχαιοτήτων στον κόσμο», λέει στην «Κ» ο έφορος αρχαιοτήτων Δημήτρης Αθανασούλης.

Βασικό στοιχείο του σχεδιασμού θα είναι το υλικό της σμύριδας, του ιδιαίτερου ναξιώτικου πετρώματος που κάποτε χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή της μυλόπετρας των αλευρόμυλων και τη λείανση μαχαιριών και επιφανειών. Η σμύριδα θα λειτουργεί σαν ένα «νήμα» από τα έγκατα του νησιού που θα συνδέει τα μουσεία και θα παίρνει διάφορες μορφές στο δάπεδο και στους χώρους, οι οποίοι θα γίνουν προσβάσιμοι από άτομα με αναπηρίες στο μεγαλύτερο μέρος τους. Το φυσικό φως θα αξιοποιηθεί στο έπακρο για την ανάδειξη των εκθεμάτων, όπως και το νερό που περιβάλλει το νησί, αλλά όχι με τον συνηθισμένο τρόπο, επισημαίνει ο κ. Κόης. «Μας ενδιαφέρει ο ήχος, η αντανάκλαση και η εικόνα του νερού». Η βασική είσοδος θα είναι η ενετική Τρανή Πύλη του Κάστρου και από εκεί ο επισκέπτης θα ακολουθεί μια ελεύθερη διαδρομή με στοιχεία ανακάλυψης.

Οι ημίεργοι Κούροι

Από τα έγκατα της Νάξου προέρχεται και το μάρμαρο από το οποίο κατασκευάστηκαν οι Κούροι της αρχαιότητας. Η Νάξος ήταν κάτι σαν ένα μεγάλο εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής του αρχαίου κόσμου και γι’ αυτό στο νησί υπάρχουν ακόμη οι ημίεργοι Κούροι, τα τεράστια λαξευμένα αγάλματα που δεν πρόλαβαν να πάρουν την κανονική τους μορφή και σήμερα κείτονται, θαρρείς κεκοιμημένοι, στην ενδοχώρα υπομένοντας τη φθορά του χρόνου και τα καπρίτσια των επισκεπτών.

Στα έγκατα της Νάξου και των υπόλοιπων Κυκλάδων βρίσκονταν για πολλά χρόνια και τα γνωστά ειδώλια πριν έρθουν στο φως από τους αρχαιολόγους, αλλά και τους επιτήδειους που τα διοχέτευαν στο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων. «Η σχέση του κυκλαδικού πολιτισμού με τη σύγχρονη τέχνη ήταν ευχή και κατάρα», μας λέει ο κ. Αθανασούλης, «καθώς αυτή η σύνδεση προκάλεσε τη δημοφιλία και εντέλει τη λεηλασία των κυκλαδικών αρχαιοτήτων».

Ενα νέο μουσείο γεννιέται στη Νάξο-3
Οι αρχαιότητες της συλλογής Στάινχαρτ που επέστρεψαν στην Εφορεία Κυκλάδων: μαρμάρινες καντήλες και φιάλες με ίχνη χρώματος, γυναικείο ειδώλιο. Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η αρχαιοκαπηλία

Στο νέο μουσείο αυτή η πτυχή θα υπογραμμιστεί με ειδική ενότητα αφιερωμένη στην αρχαιοκαπηλία που έπληξε τις Κυκλάδες. «Θα βλέπουμε το θέμα της αρχαιοκαπηλίας και μέσα από αυτή τη σχέση των ειδωλίων με την τέχνη του 20ού αιώνα», μας λέει ο κ. Αθανασούλης, και στα εκθέματα θα βρίσκονται τα αντικείμενα της συλλογής Στάινχαρτ, αρχαιότητες που έχουν κατασχεθεί στο παρελθόν αλλά και όσες θα επιστρέψουν στο μέλλον. «Εκπεφρασμένη πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού είναι τα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας που ανήκουν στον κυκλαδικό πολιτισμό και δεν έχουν γνωστή προέλευση να έρχονται στη Νάξο, είτε από κατασχέσεις είτε από επιστροφές», σημειώνει, και στο πλαίσιο αυτό «είναι αυτονόητη και η τελική κατάληξη κυκλαδικών αρχαιοτήτων όπως της συλλογής Στερν». Σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, μέσα στη νησίδα των μουσείων θα δημιουργηθεί και ένα κέντρο έρευνας του κυκλαδικού πολιτισμού, ώστε οι «ορφανές» αρχαιότητες να αποκτούν «ταυτότητα», δηλαδή με ειδικές αναλύσεις να συσχετίζονται με πιθανή προέλευση, χρήση ή δημιουργούς, στοιχεία που χάνονται όταν τα αντικείμενα αποσπώνται παράνομα από το χώμα χωρίς αρχαιολογική ανασκαφή. «Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα εξειδικευμένο μουσείο στις Κυκλάδες για τη διεκδίκηση των κυκλαδικών αρχαιοτήτων, στο πρότυπο του Μουσείου Ακρόπολης που δημιουργήθηκε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», καταλήγει ο κ. Αθανασούλης. Μέχρι να δημιουργηθεί το κέντρο έρευνας, το μικρό ειδώλιο θα περιμένει μέσα στις φακές να βρει την οικογένειά του. Τουλάχιστον ξέρει ότι είναι στο σπίτι του.

Πληροφορίες από: https://www.kathimerini.gr

Ενα νέο μουσείο γεννιέται στη Νάξο-4
Η αρχαιολόγος Μαρία Ρούσου κρατάει τη μαρμάρινη καντήλα της συλλογής Στάινχαρτ που χρονολογείται στο 3.200 – 2.800 π.Χ
Ενα νέο μουσείο γεννιέται στη Νάξο-5
Γυναικείο κυκλαδικό ειδώλιο με διπλωμένα χέρια από τη συλλογή Στάινχαρτ ύψους 13,7 εκατοστών.
Ενα νέο μουσείο γεννιέται στη Νάξο-6
Φιάλη από διάφανο μάρμαρο από τη συλλογή Στάινχαρτ. Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ενα νέο μουσείο γεννιέται στη Νάξο-7
Αρχαιότητες σε φάση συντήρησης στο εργαστήριο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στη Νάξο. Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ενα νέο μουσείο γεννιέται στη Νάξο-8
Αρχαιότητες σε φάση συντήρησης στο εργαστήριο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στη Νάξο. Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ενα νέο μουσείο γεννιέται στη Νάξο-9
Με νυστέρι απομακρύνει τις επικαθίσεις αιώνων πάνω από το λευκό μάρμαρο. Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ενα νέο μουσείο γεννιέται στη Νάξο-10
Η πίσω όψη του ειδωλίου χρειάζεται πολλή δουλειά και προσοχή για να καθαριστεί σωστά. Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ενα νέο μουσείο γεννιέται στη Νάξο-11
Παρά το μικρό του μέγεθος το ειδώλιο είναι ένα κομψοτέχνημα τεχνικής και αισθητικής. Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ενα νέο μουσείο γεννιέται στη Νάξο-12
Ειδώλια της προσωρινής έκθεσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που θεωρούνται σπάνια λόγω μεγέθους και απεικόνισης. Ξεχωρίζει το ειδώλιο εγκύου. Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ενα νέο μουσείο γεννιέται στη Νάξο-13
Ειδώλια της προσωρινής έκθεσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που θεωρούνται σπάνια λόγω μεγέθους και απεικόνισης. Ξεχωρίζει το ειδώλιο εγκύου. Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ενα νέο μουσείο γεννιέται στη Νάξο-14
Στο Κάστρο της Νάξου έχουν στηθεί σκαλωσιές καθώς εκτελούνται παράλληλα δύο εργασίες: η αποκατάσταση του εξωτερικού κελύφους και η διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων. Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ενα νέο μουσείο γεννιέται στη Νάξο-15
Στο Κάστρο της Νάξου έχουν στηθεί σκαλωσιές καθώς εκτελούνται παράλληλα δύο εργασίες: η αποκατάσταση του εξωτερικού κελύφους και η διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων. Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ενα νέο μουσείο γεννιέται στη Νάξο-16
Στο Κάστρο της Νάξου έχουν στηθεί σκαλωσιές καθώς εκτελούνται παράλληλα δύο εργασίες: η αποκατάσταση του εξωτερικού κελύφους και η διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων. Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ενα νέο μουσείο γεννιέται στη Νάξο-17
Στο Κάστρο της Νάξου έχουν στηθεί σκαλωσιές καθώς εκτελούνται παράλληλα δύο εργασίες: η αποκατάσταση του εξωτερικού κελύφους και η διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων. Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ενα νέο μουσείο γεννιέται στη Νάξο-18
Βυζαντινή τοιχογραφία με παράσταση αγίων που αφαιρέθηκε από τοξωτή αψίδα εκκλησίας και θα είναι ένα από τα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου. Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ενα νέο μουσείο γεννιέται στη Νάξο-19
Ενας από τους τρεις ημίεργους Κούρους της Νάξου που βρίσκονται στην ενδοχώρα του νησιού. Ο Κούρος δεν πρόλαβε να πάρει την τελική του μορφή διότι έσπασε κατά τη μεταφορά του και οι αρχαίοι λατόμοι τον άφησαν στη μέση της διαδρομής. Για αιώνες βρίσκεται εκτεθειμένος στα στοιχεία της φύσης και τα καπρίτσια των τουριστών. Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

ΟΑΚΑ: Κλείνει λόγω προβλημάτων στατικότητας

Ξαφνικό «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ - Η αντίδραση του Παναθηναϊκού, τι λέει ο Γιάννης Βρούτσης, αρμόδιος υπουργός

Νάξος, Χαλκιδική και Πάρος κέρδισαν τη μάχη και πήραν άριστα από τουρίστες

Ο τουρισμός είναι και φέτος η μεγαλύτερη δεξαμενή εσόδων για μια σειρά από νησιά και πόλεις της χώρας. Λίγο πριν μπει ο Οκτώβριος οι απολογισμοί συνεχίζονται, με τους τουρίστες να βαθμολογούν και να οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Χρήσιμος οδηγός 15 ερωτήσεων – απαντήσεων για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

Οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στο σύνολο της χώρας την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Σε όσους Δήμους και Περιφέρειες πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Τουρισμός – Expedia: Αυτό το μονοπάτι ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες πριν προβούν σε κράτηση

Το μονοπάτι που ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες με προορισμό την κράτηση διακοπών παρουσιάζει η έκθεση των Expedia Group και Luth Research με τίτλο «The...

Η ομάδα Clean-Respect-Preserve ανέλαβε εθελοντική δράση στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου (εικόνες)

Η εθελοντική ομάδα Clean-Respect-Preserve βρέθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Νάξου και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο (εικόνες)

Μύκονος: Στροφή προς τον αθλητικό τουρισμό και την ευεξία

Το συνέδριο “Sports Tourism & Sustainable Destinations" πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο στο πλαίσιο του δεύτερου Mykonos Running Festival.

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αγώνας κυπέλλου στο Γιάννενα σήμερα (30/09) και έλευση Νεοφύτου

Δύσκολη αποστολή του ΑΠΑΣ τα Φανάρια απόψε ( 30/09, 15:00) στα Γιάννενα κόντρα στον Βίκο για το Κύπελλο - Νέα προσθήκη ο γκαρντ Γιώργος Νεόφυτος

Νάξος – Βίβλος: Τελετή αποκαλυπτηρίων στη μνήμη Αργύρη Σοφικίτη

Τελετή αποκαλυπτηρίων στη Βίβλο Νάξου - Πότε και στη μνήμη ποιου η όλη δράση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής