Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΑθήνα: Τσαμπούνες και τουμπάκια έδωσαν ρυθμό και ζωντάνια

Αθήνα: Τσαμπούνες και τουμπάκια έδωσαν ρυθμό και ζωντάνια

|

Στην Αθήνα (και όχι σε κάποιο νησί του Αιγαίου) πραγματοποιήθηκε φέτος το διήμερο 12-13 Οκτωβρίου η 17η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Αιγαίου και η 13η Συνάντηση Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου 

Με ξεχωριστή ζωντάνια και παλμό και μεγάλη συμμετοχή μουσικών και κοινού, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 η «17η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Αιγαίου» και η «13η  Συνάντηση Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου».

Οι Μουσικές αυτές Συναντήσεις ξεκίνησαν το 2002 και το 2005 αντιστοίχως κι έχουν καταξιωθεί -σε ετήσια βάση- ως ένας εξαιρετικά επιτυχημένος θεσμός, ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός υπερτοπικής σημασίας. Στόχος είναι να φέρουν σε επικοινωνία τους οργανοπαίκτες-θεματοφύλακες του παραδοσιακού ύφους και ήθους των νησιών, να τους δώσουν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, και ν’ αποκτήσουν κίνητρα για τη διάδοση και συνέχιση της μουσικής τους κληρονομιάς. Έτσι, οι νέοι έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τους παλαιότερους οργανοπαίκτες, να μαθητεύσουν κοντά τους και να  μυηθούν στον πλούτο και την ποικιλία της αυθεντικής μουσικής παράδοσης του Αιγαίου).

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια πάνω από το 1/3 των συμμετεχόντων στις Συναντήσεις είναι κάτω των 25 ετών! Στη φετινή Συνάντηση συμμετείχαν περίπου 100 μουσικοί από 17 νησιά του Αιγαίου:

τις Κυκλάδες (Άνδρο, Κέα, Κύθνο, Μύκονο, Σέριφο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο και Αμοργό), τα Δωδεκάνησα (Λέρο, Κάρπαθο), το Ανατολικό Αιγαίο (Σάμο, Ικαρία, Χίο), την Εύβοια και την Κρήτη, αλλά και από τη Βόρεια Ελλάδα (γκάιντες και ζουρνάδες) και την Αθήνα.

Το διήμερο παρακολούθησαν εκπρόσωποι της -συνεργαζόμενης στο παρελθόν με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου- ιταλικής Πολιτιστικής Εταιρείας «Archivio Aurunco», η οποία δραστηριοποιείται στο παραδοσιακό χωριό Μαράνολα, διοργανώνοντας εκεί και στη Ρώμη τη αντίστοιχη δράση με τίτλο Festival di Musica e Cultura Tradizionale «La Zampogna».

Την όλη διοργάνωση ανέλαβε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης», Κέντρο Εθνομουσικολογίας) και τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Γαλατσίου. Την επιστημονική υποστήριξη είχε ο Τομέας Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Εξαιρετικά σημαντική υπήρξε η συμβολή των ακτοπλοϊκών εταιρειών Hellenic Seaways,  Blue  Star  Ferries, Golden Star Ferries και Αnek Lines (που παρείχαν έκπτωση 50% στα εισιτήρια των πλοίων για τους συμμετέχοντες μουσικούς), του «Πολυφωνικού Καραβανιού» (που ανέλαβε την ηχητική κάλυψη)  και του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Λαμπρίδη (που έκανε την οπτικοακουστική καταγραφή των εκδηλώσεων).

thumbnail_dscn2008.jpg

Το διήμερο των εκδηλώσεων

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» του Δήμου Γαλατσίου προβλήθηκαν αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από τις πολύτιμες αρχειακές καταγραφές, συνεντεύξεις και  ταινίες-ντοκιμαντέρ που έχουν υλοποιηθεί στα 17 χρόνια των Συναντήσεων από τους σκηνοθέτες και ερευνητές που συμμετέχουν σε αυτές (Γιάννης Κατωμερής, Πάνος Καρκανεβάτος, Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Άγγελος Κοβότσος, Δημήτρης Κιτσικούδης, Λάμπρος Λιάβας, Χάρης Σαρρής, Άγης Κελπέκης).

Ακολούθησε μουσική βραδιά και χορευτικό γλέντι με τους μουσικούς της Συνάντησης στο Ανοιχτό Θέατρο του Άλσους Βεΐκου, με τους ξέφρενους ρυθμούς από τις τσαμπούνες, τα τουμπάκια, τις λύρες, τα βιολιά και τα λαγούτα να δονούν την ατμόσφαιρα μέχρι τις πρωινές ώρες!

thumbnail_dscn2035.jpg

Το πρωί της Κυριακής 13 Οκτωβρίου η Συνάντηση εξελίχθηκε σε λαϊκό πανηγύρι που διέτρεξε τους δρόμους και τις πλατείες του κέντρου της Αθήνας (Θησείο, Μοναστηράκι, Πλάκα) ξεσηκώνοντας ντόπιους και ξένους.

Η διονυσιακή πατινάδα κατέληξε στη φιλόξενη αυλή του Μουσείου Ελληνικών  Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη όπου το αυθόρμητο γλέντι κορυφώθηκε μέχρι αργά το μεσημέρι!

Το κατευόδιο σφραγίστηκε από τη σταθερή θέληση όλων των συμμετεχόντων να συνεχιστεί το μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός του Αιγαίου αδιάλειπτα, με τον ίδιο δυναμισμό και χωρίς τα φετινά προβλήματα, ανανεώνοντας την υπόσχεση της συνάντησης για του χρόνου στο νησί της Τζιας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

Σόνια Θεοδωρίδου στη Δήλο: Μια μαγική συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Η διεθνούς φήμης σοπράνο παρουσιάζει τις «Μεσογειακές Μελωδίες» στο ιερό νησί του Απόλλωνα, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025.

Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου: Η Κεραμωτή τιμά την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία ερμηνεύτρια της νησιώτικης μουσικής στις 11 Αυγούστου στην Κεραμωτή Νάξου — με τη συμμετοχή της κόρης της, Ελένης Λεγάκη.

Στην Παναγία της Τήνου ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο διάσημος Σέρβος τενίστας και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, προσκύνησαν την εικόνα και έγιναν δεκτοί με συγκίνηση από τους πιστούς.

Πλίμουθ – Μπάρνσλεϊ: Στήριγμα η έδρα στο 2.22 στην πρεμιέρα της League One

Η Πλίμουθ υποδέχεται την Μπάρνσλεϊ στο ξεκίνημα της σεζόν, με το «Χόουμ Παρκ» να αποτελεί σύμμαχο σε τιμή που αγγίζει τον διπλασιασμό.

Πολυχρονάκος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του την κοινωνία»

Σφοδρή επίθεση από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση επιδοτήσεων Βορίδη - Αυγενάκη

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Πρόταση Ημέρας: Πατάτες κοκκινιστές με ατσίνορα: Zero waste γεύση από τη Νάξο

Μια αυθεντική συνταγή από την Απεράθου, με πρωταγωνίστρια την πατάτα Νάξου και το παραδοσιακό παστό ζαμπόνι

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.