Σάββατο, 3 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΑρχαιολογικοί Χώροι: Νέα δεδομένα από 7η Ιανουαρίου, "νεκρή" ημέρα η Τρίτη και...

Αρχαιολογικοί Χώροι: Νέα δεδομένα από 7η Ιανουαρίου, “νεκρή” ημέρα η Τρίτη και όχι η Δευτέρα

|

Τρίτη αντί Δευτέρας η νεκρή ημέρα για τους Αρχαιολογικούς χώρους που έχουν εξαήμερη λειτουργία όπως είναι της Νάξου από την 7η Ιανουαρίου έως την 31η Μαρτίου 2019 – Τι ισχύει για τους  αρχαιολογικούς χώρους του Νοτίου Αιγαίου, όπως στη Ρόδο και τη Σαντορίνη  

Για την πλειονότητα των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων καθιερώνεται από 7 Ιανουαρίου μέχρι 28 Φεβρουαρίου ωράριο λειτουργίας από τις 8.30 έως τις 15:30, ενώ για τον Μάρτιο το ωράριο επεκτείνεται για πρώτη φορά στις επτάμιση ώρες, από τις 8:30 έως τις 16:00 λόγω έναρξης της περιόδου υψηλής επισκεψιμότητας.

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά για τον καθορισμό του χειμερινού ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων της χώρας που θα ισχύει από τις 7 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2019.

«Σύμφωνα με την απόφαση, για την πλειονότητα των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων, καθιερώνεται, από 7 Ιανουαρίου μέχρι 28 Φεβρουαρίου ωράριο, λειτουργίας από τις 8.30 έως τις 15:30, ενώ για το μήνα Μάρτιο το ωράριο επεκτείνεται για πρώτη φορά στις επτάμιση ώρες, από τις 8:30 έως τις 16:00, λόγω έναρξης της περιόδου υψηλής επισκεψιμότητας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, «υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Ακρόπολη, η Κνωσός και η Επίδαυρος λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο 8:00-17:00», ενώ «όσον αφορά τις ημέρες λειτουργίας, εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, όπως η Ακρόπολη και οι αρχαιολογικοί χώροι του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Σούνιο, η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί, η Επίδαυρος, η Κνωσός, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη».

«Κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Τουρισμού», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «στους χώρους με επταήμερη λειτουργία προστίθενται από την 1η Μαρτίου 2019 το Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου και η Ακρόπολη της Λίνδου στη Ρόδο, το Παλαιό Φρούριο στην Κέρκυρα, το Ακρωτήρι Θήρας και ο αρχαιολογικός χώρος Απτέρας στα Χανιά, λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης σε σημαντικούς νησιωτικούς προορισμούς».

«Οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία θα έχουν εξαήμερη λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, παραμένοντας όμως κλειστοί κάθε Τρίτη αντί Δευτέρας που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η συγκεκριμένη επιλογή έγινε με βάση ευρωπαϊκές πρακτικές προκειμένου να ενισχυθεί ο τουρισμός μικρής διάρκειας (city break) και του παρατεταμένου σαββατοκύριακου (long weekend) που αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιάννης Βρούτσης: “Η παραμελημένη Νάξος μπαίνει στον αθλητικό χάρτη της χώρας” (video)

Το έργο χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την αθλητική κοινότητα της Νάξου, καθώς αναμένεται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών αθλητικών σωματείων

Κέα – “Βρετανικός”: Από τo Μπέλφαστ στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων Πειραιά

Αντικείμενα από το ναυάγιο του «Βρετανικού» θα ανελκυστούν με σκοπό να εκτεθούν στο υπό κατασκευήν ίδρυμα – Για πρώτη φορά θα γίνει επιχείρηση σε τέτοιο βάθος

Μήλος – Σαρακήνικο: Όταν η φύση διψά για Δικαιοσύνη

Η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου σε έναν από τους πιο εμβληματικούς φυσικούς σχηματισμούς της Μήλου ξεσηκώνει αντιδράσεις, καταγγελίες και έναν αγώνα για να σωθεί ό,τι δεν έχει ακόμα χαθεί.

Καθολική Εκκλησία: Το πρώτο παγκάρι με POS είναι γεγονός στην Αθήνα (video)

Το ζήτησαν οι τουρίστες, το έκανε πράξη η Εκκλησία - Σε ποιο ναό τοποθετήθηκε (video)

Νάξος – Λαϊκή Συσπείρωση: Αντιδράσεις για το ΠΔ 129/2025, “Απαξιώνουν τις μικροϊδιοκτησίες στους οικισμούς”

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου καταγγέλλει ότι με το νέο Προεδρικό Διάταγμα χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων χάνουν το δικαίωμα δόμησης, οδηγώντας σε συγκέντρωση γης στα χέρια λίγων

Πανελλαδικές 2025: Πότε ξεκινούν και ποιο το πρόγραμμα με τα μαθήματα

Πανελλαδικές 2025: Η ημερομηνία που ξεκινούν και το πρόγραμμα με τα μαθήματα

Ακίνητα: Εως το 2026 η έκπτωση φόρου για τις δαπάνες ανακαίνισης

Το μπόνους σε ιδιοκτήτες είναι 3.200 ευρώ τον χρόνο για διάστημα πέντε ετών

Ακτοπλόοι: Μειώστε τον ΦΠΑ και φτιάξτε επιτέλους λιμάνια

Ακτοπλόοι: Σταθερά εισιτήρια παρά την πίεση – Ζητούν μείωση ΦΠΑ και λύσεις για λιμάνια και στόλο

Αμοργός – Πρωτομαγιά στα Θολάρια: Το χωριό που γίνεται σαλόνι… και “εξαφανίζει” πόρτες

Μια Πρωτομαγιά γεμάτη λουλούδια, γέλια, φαγητό και ένα παράξενο νυχτερινό έθιμο στα σοκάκια της Αμοργού: καρέκλες, τραπέζια και… εξώπορτες αλλάζουν θέση κάτω απ’ το φως του φεγγαριού.

Μύκονος: Ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης στο παλαιό λιμάνι

Αναβαθμίζεται ο χώρος του παλαιού λιμένα για την καλύτερη εξυπηρέτηση επιβατών κρουαζιέρας – Έκκληση για προσοχή στην κυκλοφορία πεζών και ΑμεΑ.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Νάξος – Μέλανες: Πρωτομαγιά με παραδοσιακό γλέντι

Την Πέμπτη 1η Μαΐου 2025, η Νάξος γιορτάζει την άνοιξη με μουσική, χορό και γεύσεις στη σκιά του αρχαίου Κούρου.

Μ. Καπίρης: Ως “Κλοπή” χαρακτηρίζει το ΠΔ που απαγορεύει την οικοδόμηση σε μικρούς οικισμούς

Σφοδρή αντίδραση από τον περιφερειακό Σύμβουλο Μιχάλη Καπίρη για το ΠΔ που "παγώνει" την οικοδόμηση σε οικόπεδα ακόμα και εντός νόμιμων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων