Δευτέρα, Ιανουάριος 20, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΑποψη - Αθανασούλης: Περί Αγίας Σοφίας, κληρονομιάς και διαχείρισης

Αποψη – Αθανασούλης: Περί Αγίας Σοφίας, κληρονομιάς και διαχείρισης

|

Ο Δημήτρης Αθανασούλης – Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων – καταθέτει την άποψή του σχετικά με την Αγία Σοφία λέγοντας “Η άβολη κληρονομιά και η διαχείριση ενός συμβόλου”

Η Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, ως κορυφαίο αρχιτεκτονικό δημιούργημα, κοσμημένο με μοναδικά ψηφιδωτά, εμπεριέχει μείζονες τεχνικές και καλλιτεχνικές αξίες. Ταυτόχρονα, η διαδρομή της στον χρόνο και η άρρηκτη σχέση της με τα σημαντικότερα κέντρα εξουσίας στον Μεσαίωνα, τον βυζαντινό αυτοκράτορα και τον οικουμενικό πατριάρχη, το έχει καταστήσει φορέα πυκνής ιστορικής πληροφορίας. Η τύχη της, ωστόσο, καθορίζεται όχι τόσο από τις υλικές και άυλες αξίες της, όσο από το τεράστιο συμβολικό της φορτίο.

Του Δημήτρη Αθανασούλη (*) (άρθρο στην εφημερίδα “Καθημερινή”)

Οσο κι αν συγκλονίζει η απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος, η ενέργεια αυτή εντάσσεται απολύτως φυσιολογικά στη λογική με την οποία το τουρκικό κράτος διαχειρίζεται τη μνημειακή κληρονομιά του Βυζαντίου. Βέβαια, τα πράγματα στην Τουρκία είχαν ξεκινήσει πολύ διαφορετικά. Ο Κεμάλ, στο πλαίσιο της εκκοσμίκευσης, του προσανατολισμού του νεοπαγούς κράτους του προς τη Δύση αλλά και με την αυτοπεποίθηση του νικητή στον πόλεμο του 1922, επέτρεψε την έρευνα και ανάδειξη των μνημείων ενός άβολου παρελθόντος. Κορυφαία συμβολική πράξη αυτής της πολιτικής ήταν η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε μουσείο.

Η κεμαλική κληρονομιά επέτρεψε στις επόμενες δεκαετίες όχι μόνο την αποκάλυψη των ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας, αλλά και την αναστήλωση σημαντικών βυζαντινών μνημείων της Κωνσταντινούπολης, όπως οι ναοί των Μονών Λιβός, Χώρας, Μυρελαίου, Παμμακαρίστου, ή της Παναγίας Κυριώτισσας, έργα τα οποία υλοποιήθηκαν από το Byzantine Institute (of America) και ολοκληρώθηκαν από το ερευνητικό κέντρο Dumbarton Oaks των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση αποδείχθηκε θνησιγενής. Τα ελληνορθόδοξα μνημεία, μάρτυρες της υπερχιλιόχρονης βυζαντινής αυτοκρατορίας, δεν εντάχθηκαν οργανικά στο αφήγημα της τουρκικής εθνικής ιδεολογίας για να τύχουν και των αντίστοιχων προνομίων. Η αμηχανία απέναντι σε μια αλλότρια κληρονομιά εκδηλώθηκε κυρίως με αδιαφορία για τη διατήρησή της: η σύγχρονη Ισταμπούλ χτίστηκε χωρίς τον «βραχνά» των σωστικών ανασκαφών. Ιστάμενα μνημεία, όπως τα θεοδοσιανά τείχη της Κωνσταντινούπολης ή κτίρια όπως το βυζαντινό παλάτι του Τεκφούρ Σαράι ανακατασκευάστηκαν χωρίς την τήρηση των διεθνών αναστηλωτικών πρωτοκόλλων, προκειμένου να λειτουργήσουν απλώς ως σκηνικό τουριστικής εκμετάλλευσης.

Αυτή η άβολη κληρονομιά ενός ξένου παρελθόντος, επελέγη, στην περίπτωση των εκκλησιών, να φορτιστεί με τον συμβολισμό της κατάκτησης, διά της εκ νέου μετατροπής κάθε βυζαντινού ναού σε μουσουλμανικό τέμενος. Ετσι, σταδιακά, οι περισσότερες αναστηλωμένες από τους Αμερικανούς βυζαντινές εκκλησίες λειτούργησαν ξανά ως τζαμιά. Φορητός εξοπλισμός αλλά και σύγχρονες επεμβάσεις στο μνημειακό τους κέλυφος αλλοίωσαν τις αποκαταστάσεις αυτών των σπουδαίων μνημείων.

Βυζαντινοί ναοί των οποίων η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε από τις τουρκικές αρχές, όπως η Μονή Παντοκράτορος, το μαυσωλείο της δυναστείας των Κομνηνών, υπέστησαν ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις προκειμένου να δεσπόζει η όψιμη λειτουργία τους των τζαμιών.

Η μετατροπή του ναού Αγίας Σοφίας σε τέμενος, πέραν των άλλων συνεπειών, όπως το πρόβλημα της ακώλυτης πρόσβασης κάθε επισκέπτη, ακόμη κι αν δεν βλάψει την υλική της υπόσταση, αναμφίβολα θα υποβαθμίσει την εικόνα της, καθώς από το Ισλάμ επιβάλλεται στους χώρους λατρείας η κάλυψη των εικονιστικών παραστάσεων.

Ας θυμίσουμε εδώ ότι επί σουλτάνου Αβδούλ Μετζίτ, το 1847-1849, κατά τη διάρκεια επισκευών, οι Ελβετοί αδελφοί Fossati αποκάλυψαν πλήθος ανεκτίμητης αξίας βυζαντινών ψηφιδωτών, τα οποία καταστράφηκαν από τα νέα επιχρίσματα με τα οποία τα έκρυψαν ώστε να εξακολουθήσει να λειτουργεί ως τζαμί η Αγία Σοφία.

Ομως και λιγότερο καταστροφικές μέθοδοι κάλυψης, όπως οι θλιβερές τέντες που έκρυψαν τους κατάγραφους με τοιχογραφίες θόλους του βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, όταν πριν από λίγα χρόνια μετατράπηκε επίσης από μουσείο σε τέμενος, προεικάζουν το δυσοίωνο μέλλον και του ομώνυμου λαμπρού ναού της Κωνσταντινούπολης.

Η εκ νέου μετατροπή της Μεγάλης Εκκλησίας του Ελληνορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε τζαμί, στον 21ο αιώνα, φτηνή απομίμηση της απόφασης του Μωάμεθ του Πορθητή, δεν είναι απλώς ένας θλιβερός αναχρονισμός. Είναι απόδειξη αδυναμίας και ανασφάλειας ενός κράτους που δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με το ίδιο του το παρελθόν.

Η Ελλάδα έχει χρέος να μην αποποιηθεί τον ρόλο της ως θεματοφύλακα της βυζαντινής κληρονομιάς και να μην επαναπαυθεί στις αλυσιτελείς αντιδράσεις των διεθνών οργανισμών. Για το ίδιο θέμα, η ελληνική επιστημονική κοινότητα οφείλει να συνεργαστεί στενότερα με τους Τούρκους επιστήμονες με τους οποίους μοιραζόμαστε την κοινή αγωνία για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των πατρίδων μας.

* Ο κ. Δημήτρης Αθανασούλης είναι αρχαιολόγος, διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Eurovision 2025: 7οι θα τραγουδήσουν οι “δικοί” μας Georgina Kalais και John Vlaseros (video)

Ο ελληνικός τελικός θα διεξαχθεί την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 9μ.μ. - Ανακοινώθηκε η σειρά με την οποία θα τραγουδήσουν οι καλλιτέχνες

Σύρος – Χρ. Στυλιανίδης: “Θα προσφέρουμε 12ετείς συμβάσεις για τις άγονες γραμμές”

Χρήστος Στυλιανίδης από Σύρο: «Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έως 400 εκατομμύρια και 12ετείς συμβάσεις για τις άγονες γραμμές, από τους βασικούς στόχους του υπουργείου!»

Μαρινάκης για αυξήσεις στα Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Δεν θα περάσουν στο επιβατικό κοινό

Τι απαντά η κυβέρνηση για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια - Ο κος Μαρινάκης ήταν ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του

Laguna Coast Foundation: Συνάντηση Πιτταρά – Guilfoyle πριν την ορκωμοσία Τράμπ

Η συνάντηση του Αντώνη Πιτταρά με την Guilfoyle πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ

Σύρος: Ο Λεονταρίτης υποδέχτηκε Στυλιανίδη, τι του είπε;

Στο γραφείο του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτη ο Χρ. Στυλιανίδης – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση

Μητρόπολη Παροναξίας – Κορωνοχώρι: Χειροθεσία σε Αναγνώστη – Ιεροψάλτη του Θεολόγου κου Κρασσά

Παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλινίκου στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορωνοχωρίου

Φ. Φόρτωμας: Παρέμβαση στη βουλή για τις επικείμενες αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Άμεση παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα (και του Βασίλειου Υψηλάντη) στην Βουλή για τις επικείμενες αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Ανδρος: Στα .. σκαριά ένα ακόμη 5αστερο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Άνδρο - Σε ποια περιοχή

Πάρος – Μπιζάς σε Χρυσοχοϊδη: Αμεση ενίσχυση του ΑΤ Πάρου

Επιστολή Μπιζά σε Χρυσοχοΐδη για την έγκαιρη ενίσχυση της δύναμης του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου

Ελλάδα: Αντιδρούν οι βρετανοί για θαλασσινό νερό στις πισίνες, ποιος ο λόγος;

Αντιδρούν οι Βρετανοί για το θαλασσινό νερό στις πισίνες των καταλυμάτων στην Ελλάδα - Ποιος είναι ο λόγος;

Αποκλειστικό: Ο ΣΚΑΙ μετέτρεψε το λιμάνι της Νάξου σε αεροδρόμιο (video)

Απίστευτο... Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ρεπορτάζ από νερά που μπάζει το αεροδρόμιο της Νάξου με φωτογραφίες από το λιμάνι και μάλιστα άσκησε και κριτική (video)

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχονται αλλαγές και δη τον προσεχή Μάιο

Έρχονται αλλαγές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατατίθεται νομοσχέδιο τον Μάιο

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος (17/01) στη πόλη

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τέσσερις ώρες περίπου αύριο η πόλη της Νάξου... Δείτε σε ποιες γειτονιές

Εκτακτο – Κορωπί: Καίγονται τρία εργοστάσια, το ένα είναι του “Καραμολέγκου”

Εξαπλώθηκε η φωτιά στο Κορωπί – Φλόγες σε τρία εργοστάσια - Πρόκειται για δύο εργοστάσια αρτοσκευασμάτων και ένα εργοστάσιο ξυλείας

Ελληνικά Λιμάνια: Επενδύσεις σε Αμοργό, Σίκινο, Φολέγανδρο, απουσιάζει η Νάξος

Το σχέδιο για τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια - Τι προβλέπεται για τις Κυκλάδες

Σέριφος: Τα μεταλλεία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα World Monuments Watch

Τα μεταλλεία Σερίφου εντάχθηκαν στα 25 μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας στο πρόγραμμα World Monuments Watch

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποια περιοχές θα έχει διακοπή ρεύματος αύριο (15/01)

Αλλαγές στον προγραμματισμό των περιοχών όπου είχαμε σήμερα και αύριο θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Νάξος – Κωμιακή: “Απόκοσμο” σκηνικό με την κατσιφόρα να παραπέμπει σε ταινία θρίλερ

Πρωινό της 14ης Ιανουαρίου και η Κωμιακή εύκολα μπορεί να μεταμορφωθεί σε σκηνικό για ταινία τρόμου

Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Εως 12% οι αυξήσεις στις γραμμές των Κυκλάδων, ποιος ο λόγος;

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Ερχονται «πράσινες» αυξήσεις έως 15% - Επιβαρύνσεις από το νέο πλαίσιο της Ε.Ε. για μείωση των ρύπων στη Μεσόγειο - Τι ισχύει στις Κυκλάδες

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο Πατέρας Γεώργιος Φυρογένης

Εφυγε από τη ζωή ο παπά Γιώργης Φυρογένης - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία