Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έδειξε εντυπωσιακά αντανακλαστικά και προχώρησε σε αλλαγή της πινακίδας περί «απαγόρευσης» εισόδου τετράποδων στο πάρκο στο χώρο του Δημαρχείου
Μπορεί να λέμε πολλά για το Δήμο και τον τρόπο που αντιδρά αλλά έχουμε την αίσθηση ότι με την συγκεκριμένη πράξη ξεπέρασε και τον αυτό του… Μόλις πριν από τρεις ημέρες, στις 2 Ιουλίου με αφορμή την παρουσία μίας μη νόμιμης πινακίδας για την ορθή μεταχείριση των τετραπόδων όταν αυτά βγαίνουν με τους ιδιοκτήτες τους για βόλτα είχαμε σαρκάσει την όλη ιστορία με άρθρο που είχε τίτλο « Περί ζώων και ανάγνωσης»…
Κι εκεί αναφέραμε ότι το «Τα ζώα δε γνωρίζουν ανάγνωση για να διαβάσουν την πινακίδα. Οι άνθρωποι είναι ζώα που γνωρίζουν ανάγνωση». Και είχαμε φτάσει στο σημείο να αναφέρουμε ότι με βάση τα όσα γνωρίζουμε η συγκεκριμένη πινακίδα για να είναι απόλυτα ακριβής θα έπρεπε να γράφει «Εμείς τα ζώα απαγορεύουμε την είσοδο στα άλλα ζώα που συνοδεύουν ζώα τα οποία δε γνωρίζουν ανάγνωση». Και η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής ήταν άμεση. Προχώρησε στην αντικατάσταση της εν λόγω πινακίδας με μία άλλη που αναφέρει « Σέβομαι τους συμπολίτες μου και το περιβάλλον. Στη βόλτα έχω το σκύλο μου πάντα με λουρί και μαζεύω τα περιττώματά του»…. Και θεωρούμε ότι είναι η σωστή και ενδεδειγμένη με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Νόμο 4039/2012…
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ο Νόμος 4039/2012 (άρθρο 9 παράγραφος 10) είναι ξεκάθαρος όσον αφορά τις κινήσεις που πρέπει να κάνει ένας ιδιοκτήτης τετράποδου όταν βγουν για βόλτα… και ορίζονται μόνο το σε ποια σημεία απαγορεύεται να επανατοποθετούνται αδέσποτα που π.χ. έχουν στειρωθεί, έχουν εμβολιαστεί κ.ο.κ. από τους δήμους αλλά από εκεί δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να περνάμε μαζί με το ζώο μας.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια και αρχαιολογικούς χώρους».
Από εκεί και πέρα οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν τα κόπρανα των τετράποδων τους όπως ο νόμος ορίζει – αφού η παράβαση αυτή τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ – αλλά και να τα κρατάνε από το λουρί.
Επίσης, το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 αναφέρει σχετικά με τις υποχρεώσεις κηδεμόνων ζώων: «γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του».
Οπότε οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα στον Δήμο για την άμεση και σωστή αντίδρασή του…