Ξεκινάει αύριο 26 Σεπτεμβρίου ο κύκλος ομιλιών από τον Ιστορικό Όμιλο Νάξου ΑΡΣόΣ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών με θέμα «Η Χώρα της Νάξου» – Πρώτο θέμα η παρουσία από τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρη Αθανασούλη του προγράμματος ««Η νησίδα των μουσείων του Kάστρου της Χώρας Νάξου. Το νέο αρχαιολογικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων» – Το πλήρες πρόγραμμα
Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος που έρχεται ανήκει στον Ιστορικό Όμιλο Νάξου «ΑΡΣόΣ» όπου μαζί με το περιοδικό ΦΛΕΑ διοργάνωσαν τη «4η Συνάντηση στη Νάξο». Μία συνάντηση όπου λειτουργεί κυρίως σε επίπεδο επικοινωνίας ανάμεσα σε ερευνητές, μελετητές, συνεργάτες και αναγνώστες αλλά και φίλους του Ιστορικού Ομίλου με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων… Άλλωστε η θεματολογία καθορίζεται ανάλογα με τις «ανάγκες» και τα ενδιαφέροντα των ερευνητών και μελετητών αλλά και των συνεργατών του Ιστορικού Ομίλου…
Και ο Σεπτέμβριος κλείνει με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο… Από αύριο 26 Σεπτεμβρίου μπαίνουμε στο κύκλο ομιλιών με τίτλο «Η Χώρα της Νάξου» θεματολογία που είναι αφιερωμένη στη μνήμη δύο Ναξιωτών που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στα ιστορικά δρώμενα του νησιού ήτοι του Γιώργου Μελισσηνού και του Ιωάννη Δελλαρόκα.
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών…. Και με το καλημέρα έχουμε τον Δημήτρη Αθανασούλη, τον προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στην ομιλία: «Η νησίδα των μουσείων του Kάστρου της Χώρας Νάξου. Το νέο αρχαιολογικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων». Ουσιαστικά εδώ έχουμε την πρώτη επίσημη παρουσίαση του project που έχει ως στόχο την ανάδειξη της Καστρόπολης στη Νάξο…
Και η νησίδα αρχαιοτήτων θα περιλαμβάνει τα τρία κτήρια: αυτό που φιλοξενεί σήμερα την αρχαιολογική συλλογή, το Μουσείο Νάξου δηλαδή, το πύργο Γλέζου με τις βυζαντινές αρχαιότητες και το λεγόμενο κτήριο της Αεροπορίας, δίπλα στον πύργο Γλέζου. Παράλληλα θα γίνουν και οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο Πύργο του Σανούδο που αν και είναι το σπουδαιότερο κτήριο του Κάστρου, βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Πρόγραμμα που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ και με την αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα έχει αρχικό προϋπολογισμό τα 2.3 εκατομμύρια (σ.σ. δεν είναι αρκετά αλλά για άκρως απαραίτητα) και θα αποπερατωθεί κατά πάσα πιθανότητα το 2020…
Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες ομιλίες είναι:
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, Μαρίνα Κουμανούδη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια ΙΙΕ/ΕΙΕ, «Το Κάστρο της Αξίας κατά τον ύστερο Μεσαίωνα».
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, Αγγελική Πανοπούλου, Κύρια Ερευνήτρια ΙΙΕ/ΕΙΕ, «Ο καθολικός πληθυσμός του Κάστρου της Νάξου: Συλλογικότητες, φιλανθρωπία και δημόσιες εκδηλώσεις (16ος-17ος αι.)».
Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Διευθυντής Ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ, «Άνθρωποι και περιουσίες στο Κάστρο της Νάξου. Η μαρτυρία ενός κοινοτικού καταστίχου του έτους 1757».
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, Ηλίας Κολοβός, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, «Η Χώρα της Νάξου σύμφωνα με το οθωμανικό κατάστιχο του 1670»
Σάββατο 1 Οκτωβρίου, Μαρία Δ. Μονδέλου, Ιστορικός, «Η Καθολική Εκκλησία στη Νάξο του 17ου αιώνα. Προοπτικές έρευνας των ανέκδοτων εκθέσεων των Λατίνων Αρχιεπισκόπων».
Σάββατο 8 Οκτωβρίου, Μαρία Παναγιωτίδη, Ομότιμη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Η βυζαντινή ζωγραφική κατά τη μέση βυζαντινή περίοδο (843 – 1204) ως πολιτισμική και κοινωνική μαρτυρία» και
Κυριακή 9 Οκτωβρίου, Μαρία Παναγιωτίδη, Ομότιμη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών – Δώρα Κωνσταντέλλου, Υποψήφια Διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Η Παναγία Πρωτόθρονη στο Χαλκί κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο. Η λειτουργία του μνημείου και η κοινωνία της εποχής».
Σάββατο 15 Οκτωβρίου, Θεμιστοκλής Μπιλής Αρχιτέκτων-Μηχανικός- Μαρία Μαγνήσαλη, «Μεταβυζαντινή Μοναστηριακή Αρχιτεκτονική της Νάξου. Η περιοχή του Σαγκρίου».
Συνεργασία Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου (Ακαδημίας Αθηνών).
Σάββατο 5 Νοεμβρίου, Δρ. Ν. Ιωάννης Χατζάκης, Ερευνητής Β’ βαθμ. Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου (Ακαδημίας Αθηνών), «Αγοραπωλησίες ακινήτων στο δικαιϊκό περιβάλλον της Νάξου του 16ου αιώνα».
Κυριακή 6 Νοεμβρίου, Δρ. Ν. Λυδία Παπαρρήγα, Διευθύντρια Ερευνών-Διευθύνουσα Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου (Ακαδημίας Αθηνών), «… ποιήσατε ὡς προστάζομεν ἐξ ἀποφάσεως». Ο εποπτικός ρόλος των Δραγομάνων του Στόλου στις δικαστικές διαμάχες των Ναξίων».