Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΑποκάλυψη... Ανακαλύφθηκε αρχαίο κάμπινγκ στο Κάτω Κουφονήσι

Αποκάλυψη… Ανακαλύφθηκε αρχαίο κάμπινγκ στο Κάτω Κουφονήσι

|

Η αποκάλυψη του αιώνα… Μετά τις απίστευτες αποκαλύψεις στη Κέρο έρχεται η αρχαιολογική σκαπάνη να φέρει στο φως το πρώτο αρχαίο κάμπινγκ που είναι στο Κάτω Κουφονήσι….  Πως εξηγεί ο υπεύθυνος αρχαιολόγος τη παρουσία του Οδυσσέα στις Μικρές Κυκλάδες… 

Αίσθηση έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη οι νέες ανακαλύψεις αρχαιολόγων στο Κάτω Κουφονήσι. Είναι γνωστό άλλωστε πως στο μικρό κυκλαδίτικο νησάκι έχει ανακαλυφθεί πληθώρα αρχαίων, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η απουσία κτισμάτων, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Όπως μας ενημέρωσαν μέλη του συνεργείου, οι πρώτες ενδείξεις καταλήγουν στο συμπέρασμα πως στο όμορφο νησί υπήρχε ένα είδος αρχαίου κάμπινγκ, στο οποίο μάλιστα κατέφευγαν σημαντικές προσωπικότητες της αρχαίας εποχής.

Το «Κουλούρι» επικοινώνησε άμεσα με τον αρχαιολόγο Σωφρόνη Αργυρακόπουλο, για να αποσπάσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νέα ευρήματα. «Κοιτάξτε, είναι αλήθεια ότι βρήκαμε αρχαίο υλικό του οποίου οι απεικονίσεις μας οδηγούν να αντιληφθούμε πως μάλλον στο νησί υπήρχε ένα αρχαίο κάμπινγκ. Στις τοιχογραφίες αλλά και σε κείμενα που διασώθηκαν παρουσιάζεται ένας ισχυρός άντρας της εποχής, το πιθανότερο ο Οδυσσέας, να έχει καταφύγει στο κάμπινγκ αυτό μετά από ισχυρό τσακωμό με τη σύζυγό του Πηνελόπη, σε αναζήτηση ήσυχων διακοπών», τονίζει ο επιστήμονας και συνεχίζει:

 «Στις τοιχογραφίες διακρίνονται σκηνές καλά κρυμμένες στις σκιές των δέντρων, αλλά και κατασκηνωτές που προσπαθούν να βρουν μια καλή θέση για να στήσουν τη σκηνή τους. Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε έναν ακόμα άνδρα, κάτοικο του νησιού, ο οποίος φέρεται να έχει λεκτική διαμάχη με τον Οδυσσέα ισχυριζόμενος ότι οι αρχαίοι κατασκηνωτές δημιουργούν σκουπίδια και θορυβούν και τον οποίο ο Οδυσσέας σκοτώνει με συνοπτικές διαδικασίες. Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι περισσότεροι θαμώνες του κάμπινγκ τρέφονται με ζώα που έχουν οι ίδιοι κυνηγήσει, διακρίνονται καθαρά κατασκηνωτές να αρνούνται σθεναρά να γευματίσουν μαζί τους και τρέφονται με καρπούς δέντρων, κάτι που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη ή όχι πρώιμης μορφής βίγκανς. Τέλος, στα κείμενα είναι παραπάνω από φανερή η οργή του Οδυσσέα απέναντι σε ιδιωτικά ιστιοφόρα που κατά καιρούς άραζαν στους κόλπους του όμορφου νησιού προσβάλλοντας την ιδιωτικότητα των κατασκηνωτών αλλά και την αρμονία του νησιού», μας εξηγεί συγκρατημένα ενθουσιασμένος ο κύριος Αργυρακόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η ανακάλυψη έχει φέρει ενθουσιασμό στις τάξεις των φίλων του ελεύθερου κάμπινγκ, οι οποίοι ελπίζουν ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις η κυβέρνηση θα δει με άλλο μάτι το αγαπημένο τους χόμπι, ενώ φήμες θέλουν το Υπουργείο Πολιτισμού να αναζητεί επιδότηση ώστε να πριμοδοτεί τους ελεύθερους κατασκηνωτές με γενναίες εκπτώσεις σε σημαντικά είδη όπως το χαρτί υγείας, τα μωρομάντηλα και τα είδη κάμπινγκ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η μουσική του Αιγαίου… φοριέται για καλό σκοπό!

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία αγάπης από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μελάνων και Εγγαριτών Νάξου

Νιγηρία: Φοιτήτριες υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν φορούν σουτιέν (!!!)

Σάλος με το πανεπιστήμιο Ολαμπίσι Οναμπάνγιο — Μιλούν για παρωχημένο, σεξιστικό κανονισμό και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κακαβιά στο λιμάνι της Γιάλης: Μια μέρα με τον Μιχάλη και τη Μαρία στην Αμοργό

Από την ψαριά στα νερά του Αιγαίου μέχρι το καΐκι και την κατσαρόλα: η καθημερινότητα των ψαράδων της Αιγιάλης, η σοφία της κακαβιάς και το νέο πρόσωπο των λιοντόψαρων.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας ο Δήμαρχος Ανάφης: Στο τραπέζι οι ακτοπλοϊκές ανάγκες του νησιού

Ιάκωβος Ρούσσος, Βασίλης Κικίλιας και Μάρκος Καφούρος συζήτησαν για τη βελτίωση των συνδέσεων, την ίδρυση Λιμενικής Αρχής και την πύκνωση δρομολογίων προς Κυκλάδες.

Σύρος: Το Αιγαιοπελαγίτικο κόσμημα στην ελίτ των πολιτιστικών προορισμών της Ευρώπης

Διεθνής αναγνώριση για το νησί μέσα από το αφιέρωμα του «Travel and Tour World». Πάνω από 50 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2025», με τη στήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Στράτος Φουτάκογλου: «Αυτά είναι τα προβλήματα της Χώρας Νάξου και δεν μπορούν να περιμένουν» (video)

Σημαντικές παρεμβάσεις στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3. Από την απομάκρυνση των αφαλατώσεων και τα δημοτικά τέλη, έως την κατάσταση της παλιάς πόλης και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Συμμαχία για την Ποσειδωνία στα Ελληνικά Νησιά: Φύλακες του βυθού για το αύριο της θάλασσας

Ενα πενταετές πρόγραμμα με παγκόσμια στήριξη ξεκινά από το CPF για την προστασία του πιο πολύτιμου υποθαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου

Karagoutis Training Camp: Επιστρέφει στη Νάξο, πέντε (5) ημέρες μπάσκετ και έμπνευσης

Από 19 έως 23 Ιουνίου στο Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτρης Περιστεράκης» ένα camp γεμάτο μπάσκετ, φιλοδοξία και ομαδικό πνεύμα

Αναγέννηση ενός μονοπατιού-θησαυρού στην Κωμιακή Νάξου

Από το Ανέφαμα στους νερόμυλους: Μια διαδρομή πολιτισμού, φύσης και μνήμης ζωντανεύει ξανά

Los Angeles Lakers: Η οικογένεια Buss αποχωρεί, ο Mark Walter νέος ιδιοκτήτης με ρεκόρ πώλησης στα 10 δις (!!!)

Η ιστορική συμφωνία των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέρνει τον ισχυρό άνδρα των Dodgers στην κορυφή ενός από τα πιο εμβληματικά franchises του NBA – Τι σηματοδοτεί η νέα εποχή για την ομάδα του Λος Άντζελες.

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)