Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΑνταλλαγή προτείνει η Ελλάδα στην Βρετανία για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Ανταλλαγή προτείνει η Ελλάδα στην Βρετανία για τα γλυπτά του Παρθενώνα

|

Η Ελλάδα προχωρεί σε αλλαγή πολιτικής στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αφήνει στην άκρη την νομική οδό και προτείνει ανταλλαγή εκθεμάτων με το Βρετανικό Μουσείο – Διάψευση από το Υπουργείο Πολιτισμού που τονίζει ότι ποτέ δεν έχει καταθέσει μία τέτοια πρόταση – Ποια η αντίδραση των ξένων για τη νέα κίνηση της Ελλάδας 

Αλλαγή τακτικής; Μπορεί η Ελλάδα να δελεάσει το Βρετανικό Μουσείο προσφέροντας αρχαιολογικά αριστουργήματα με τη μορφή δανεισμού ώστε να πάρει πίσω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα; Η αποκάλυψη αυτή έρχεται από την βρετανική εφημερίδα Independent με τους άγγλους πάντως να μιλούν για «τρικ» Ελλήνων για να μπορέσουν να πάρουν πίσω τα μάρμαρα… Μάλιστα, για τους Έλληνες η ενδεχόμενη επιστροφή των Μαρμάρων θα λειτουργήσει ως ανάχωμα για τον εθνικισμό που κερδίζει έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να σημειώσουμε εδώ ότι το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω πηγών διαψεύδει ότι έχει κατατεθεί μία τέτοια πρόταση, τονίζοντας «Δεν έχει γίνει ποτέ επίσημη συζήτηση για τη συγκεκριμένη διαδικασία με το Βρετανικό Μουσείο, στα ελληνικά μουσεία υπάρχουν αρχαιότητες που είναι αμετακίνητες». Επίσης, διαψεύδονται και οι δηλώσεις του Λουί Γκοντάρ – επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών – που αφορούν την σχετική πρόταση και πλέον μας κάνει εντύπωση από πού προέρχεται μία τέτοια κίνηση από τη στιγμή που η Ελλάδα μέσω non paper διαψεύδει τα περί δανεισμού…

Συμβολική Πράξη

Ας δούμε όμως τι αναφέρει το δημοσίευμα «Η ελληνική κυβέρνηση που αποφάσισε να μην προβεί σε νομικές ενέργειες κατά της Βρετανίας πέρυσι, και αντί αυτού θα επαναλάβει τις διπλωματικές προσπάθειες με μια προσφορά τακτικού δανεισμού μερικών από των αριστουργημάτων της Αρχαίας Ελλάδας σε βρετανικά ιδρύματα.

Τα ελληνικά μουσεία φυλάσσουν εκπληκτικά έργα της αρχαιότητας. Η άφιξη αριστουργημάτων όπως η “χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα” ή το άγαλμα του Δία ή Ποσειδώνα αναμένεται να προκαλέσει το ίδιο ενδιαφέρον που προκάλεσε η πρώτη άφιξη στη Βρετανία του Πήλινου Στρατού, από την Κίνα, στη δεκαετία του 1980.

Τα μάρμαρα που πήρε ο Λόρδος Έλγιν, πριν από 200 και πλέον χρόνια, όταν η Ελλάδα ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των γλυπτών που κάποτε κοσμούσαν τον ναό του Παρθενώνα. Τα γλυπτά έχουν ευρύτατα αναγνωριστεί ότι ανήκουν στα καλύτερα που έχουν φιλοτεχνηθεί ποτέ.

Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λυδία Κονιόρδου δήλωσε ότι επιτρέποντας την αποκατάσταση αυτού του μνημείου που αποτελεί θεμέλιο των δυτικών αξιών στέλνεται ένα μήνυμα για τη δέσμευση της Ευρώπης στη δημοκρατία, σε μια εποχή που πολλοί πιστεύουν ότι αυτή απειλείται από την άνοδο του εθνικισμού.

“Η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα θα είναι μια συμβολική πράξη που θα αναδείξει τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις που υπονομεύουν τις αξίες και τα θεμέλια της ευρωπαϊκής υπόθεσης, εναντίον εκείνων που επιδιώκουν τη διάλυση της Ευρώπης. Το μνημείο του Παρθενώνα αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο του δυτικού πολιτισμού. Είναι το έμβλημα της δημοκρατίας, του διαλόγου και της ελευθερίας της σκέψης”», τόνισε.

Η Ελλάδα πραγματοποιεί εργασίες αποκατάστασης στον Παρθενώνα και έχει δημιουργήσει ένα μουσείο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την έκθεση των Γλυπτών, αλλά προς το παρόν έχει στην κατοχή της οριακά λιγότερα από τα μισά. Τα άλλα κομμάτια κατέχονται από διάφορα μουσεία στην Ευρώπη. Το προσωπικό του λόρδου Έλγιν αφαίρεσε τα γλυπτά κάπως ωμά – για παράδειγμα, οι επικεφαλής του κενταύρου και ένας άνθρωπος σε μια δραματική σκηνή πάλης είναι στην Αθήνα, ενώ τα σώματά τους είναι στο Λονδίνο…»

Γκοντάρ: τα είπε ή όχι;

Και βέβαια έχει ενδιαφέρον να δούμε και τις σκέψεις του Λουί Γκοντάρ, του προέδρου του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (IARPS) – ο οποίος επίσης πήρε θέση… Τουλάχιστον έως αποδείξεως του εναντίον καθότι όπως αναφέραμε νωρίτερα αρνήθηκε ότι έκανε αυτές τις δηλώσεις.. Ο Ιταλός αρχαιολόγος και λέκτορας φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης είναι υπέρμαχος της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα και πήρε άμεσα θέση σε ότι αφορά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για δανεισμό αρχαιολογικών μνημείων στη Βρετανία, με αντάλλαγμα τον επαναπατρισμό των αριστουργημάτων που «έκλεψε» από τον Παρθενώνα ο λόρδος Έλγιν.  «Είναι αδιανόητο ότι ένα μνημείο που λεηλατήθηκε πριν από 200 χρόνια και το οποίο αντιπροσωπεύει τον αγώνα επιβίωσης της πρώτης δημοκρατίας στον κόσμο, να παραμένει χωρισμένο στα δύο. Θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο Παρθενώνας είναι ένα μνημείο που αντιπροσωπεύει τη δημοκρατική Ευρώπη και γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να αποκατασταθεί η παλιά αίγλη του.   

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ανανεώσει και να εντείνει τις προσπάθειές της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το επίκεντρο αυτής της προσπάθειας απηχεί σε μια πρόταση – σε ένα αληθινό πνεύμα συμβιβασμού – προσφοράς επαναλαμβανόμενων μακροπρόθεσμων δανείων που αφορούν σπάνιους αρχαιολογικούς θησαυρούς από ελληνικά μουσεία, σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το βρετανικό Μουσείο».

 «Η Ελλάδα και οι υποστηρικτές της δεν θα ησυχάσουμε μέχρι όλα τα γνωστά σωζόμενα γλυπτά στοιχεία από τον Παρθενώνα να επανενωθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε πλήρη θέα του μνημείου που κοσμούσαν».

Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα

Και τέλος, δήλωση έκανε και ο Άντριου Τζορτζ, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα θα βοηθήσει τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη μετά το Brexit. «Η Βρετανία δεν έχει τίποτα να χάσει και πολλά να κερδίσει από τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αυτή τη στιγμή η φήμη της διαπραγματευτικής μας θέσης με την Ε.Ε. μοιάζει βρώμικη και ιδιοτελής. Μια ευγενική πράξη από μέρους μας θα σταματήσει αυτή τη φθορά. Επιπλέον μια χειρονομία τόσο υψηλού επιπέδου και βαθιάς συμβολικής σημασίας θα αποτελέσει ανάχωμα στην παλίρροια της αυξανόμενης μισαλλοδοξίας της ακροδεξιάς που ενισχύεται σε όλη την Ευρώπη».

 «Η Βρετανία κατέχει παραπάνω από 200 χρόνια αυτά τα τόσο σημαντικά μνημεία που εκλάπησαν όταν οι Έλληνες δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να το σταματήσουν. Η φήμη της έχει πολλά να κερδίσει αν δώσει τη συγκατάθεσή της σε μια τέτοια συμφωνία. Άλλωστε η προσφορά των αρχαίων θησαυρών από την Ελλάδα θα υπερκαλύψει τη φαινομενική απώλεια των Μαρμάρων», καταλήγει ο Βρετανός πολιτικός.

Οι δηλώσεις πάντως του τελευταίου δεν έχουν διαψευστεί ακόμη…

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα Koolnews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έκτακτο -Blue Star Naxos: απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos

Τροποποίηση δρομολογίων για το “Διονύσιος Σολωμός”

Όσοι επιβάτες έχουν εκδώσει εισιτήρια θα ενημερωθούν με μέριμνα της εταιρείας

Κ. Μητσοτάκης: “Εκλογές στις 21 Μαϊου, δεύτερη κάλπη, αρχές Ιουλίου” (video)

Στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (video)

Στοίχημα – Euro 2024: Ποντάρουμε στο over επί Γερμανικού εδάφους

Παίζουμε με τα γκολ σε Σκωτία και Γερμανία - Οι προτάσεις από την Foxbet.gr

Σαντορίνη – Art.t.o.S.: Νέες βραβεύσεις και διακρίσεις από τη Μπιενάλε στην Ιαπωνία για 9 δικά μας παιδιά

Η νέα γενιά της Σαντορίνης κατάφερε να στείλει σε όλο τον κόσμο ένα ηχηρό μήνυμα ότι συνεχίζει να ονειρεύεται, να ελπίζει και να δημιουργεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Amorgos Trail Challenge: Πρόσκληση συμμετοχής με σούπερ μπλουζάκι

Αυτό το μπλουζάκι… θα φορεθεί πολύ!! - το 6ο Amorgos Trail Challenge πετάει το γάντι σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν

Νότιο Αιγαίο – “Πρέβελης”: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τον Πειραιά

Αλλαγές στο δρομολόγιο του "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Μ. Χανιώτη: Η επίσκεψη και οι επαφές στη Νάξο

Επίσκεψη της Μαρίας Χανιώτη στη Νάξο - Με ποιους συναντήθηκε

Γ. Πολυχρονάκος: Περί οφειλών, ασφαλιστικών ταμείων και της ανάγκης ρεαλιστικών λύσεων

Γιάννης Πολυχρονάκος - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων ΠΑΣΟΚ: «Χιλιάδες Έλληνες οφείλουν σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, οι ρυθμίσεις αποτυγχάνουν - Είναι ώρα για ρεαλιστικές λύσεις».

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του