Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΑνοιχτό και πάλι το Μουσείο της Νάξου

Ανοιχτό και πάλι το Μουσείο της Νάξου

|

Σε καθημερινή βάση από την 1η Μαϊου λειτουργεί πλέον το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας Νάξου – Τι περιμένουμε την 18η Μαϊου 

Αργήσαμε λίγο είναι η αλήθεια, αλλά λύση βρέθηκε. Πίεσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, έβαλε λυτούς και δεμένους στις επαφές της με δημόσιους και μη φορείς και πλέον από την 1η Μαΐου είναι δυνατή η καθημερινή λειτουργία του  Αρχαιολογικού Μουσείου Νάξου, το οποίο σχεδόν για δύο μήνες λειτουργούσε (όπως και αρκετά μουσεία στις Κυκλάδες) μόνο μία ημέρα (Τρίτη) ή σε κάθε άλλη περίπτωση με …ραντεβού. Η λύση βρέθηκε, το μουσείο άνοιξε τις πύλες του και περιμένει τους επισκέπτες του. Και ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου που αναμένεται η καλύτερη όλων των εποχών η Νάξος  οφείλει να έχει έτοιμα όλα τα όπλα της…

Όμως, πλησιάζουμε την 18η Μαΐου, την Διεθνή Ημέρα Μουσείων και ποικίλες δράσεις οργανώνονται και φέτος στα μουσεία της χώρας, Κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.  Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) με στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Κάθε χρόνο η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για το 2015 το ICOM έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές. Τιμώμενο από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM μουσείο για φέτος είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι (Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων) , όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από 15 έως 24 Μαΐου. Ο εορτασμός θα ξεκινήσει στις 15 Μαΐου με ημερίδα που θα έχει θέμα «Εκπαιδευτικές δράσεις για τον βιομηχανικό πολιτισμό».

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 18 Μαΐου (19:00) με σύντομες ομιλίες, περιήγηση στους χώρους του Μουσείου, προβολές ταινιών και συναυλία σύγχρονης μουσικής. Ομιλητές θα είναι η Αλεξάνδρα Μπούνια, αν. καθηγήτρια Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Χριστίνα Αγριαντώνη, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Κωστής Μπιτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης.

Από 18 έως 24 Μαΐου θα λειτουργούν στους χώρους της Τεχνόπολης οι εκθέσεις:

«Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της πόλης τους» (Παλαιοί Φούρνοι, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης)

«Σωλήνες, πόδια και χρώματα», με την επιμέλεια των εθελοντών του Μουσείου

18 Μαΐου 2015: Τα Μουσεία γιορτάζουν!

Η αίθουσα του Σιδηρουργείου του παλιού εργοστασίου

Στις 22 και 23 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Ψηφιακή αειφορία. Νέες προοπτικές για μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς» ( Αεριοφυλάκιο 2).

Στις 23 και 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός δραματοποίησης παραμυθιών για παιδιά 5 έως 12 ετών με θέμα το παλαιό Εργοστάσιο Φωταερίου.

Επίσης, στις 23 Μαΐου το Μουσείο σε συνεργασία με τους Αtenistas οργανώνει ξενάγηση για άτομα με τύφλωση και μειωμένη όραση.

Στις 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί υπαίθριο εικαστικό εργαστήρι για οικογένειες με παιδιά 5-13 ετών από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

Όσο για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης;

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Κυριακή 17 Μαΐου

Αφηγήσεις παραμυθιών με τίτλο «Παραμύθια με τις Παραμυθοκόρες για ξόρκια, φυλαχτά και μαγικά με αφορμή την έκθεση Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό». Οι αφηγήσεις θα παρουσιάζονται ταυτόχρονα και στη νοηματική γλώσσα από το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γλώσσας «Γέφυρες Επικοινωνίας», ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν και παιδιά με προβλήματα ακοής.

Σύντομα εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα: «Τα 4 στοιχεία της φύσης».

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 210.7294220 από Δευτέρα 11 Μαΐου

Δευτέρα 18 Μαΐου

Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκθέσεις του Μουσείου από τις 10:00 έως τις 21:00 (μόνιμες συλλογές και έκθεση «Ίασης. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό»).

Tο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής «Γέφυρες Επικοινωνίας» διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για τα Ειδικά Σχολεία Κωφών και Βαρήκοων Αττικής.

Περισσότερες πληροφορίες στο 210.7239438

Δημόσια Συζήτηση: «Παρόν και μέλλον των αρχαιολογικών μουσείων» στο πλαίσιο του κύκλου δημόσιων συζητήσεων και διαλέξεων με θέμα «Κοινωνία και παρελθόν: προσλήψεις της αρχαιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα» που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών.

Ομιλητές: Άγγελος Δεληβορριάς, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τέως διευθυντής Μουσείου Μπενάκη, Αναστασία Τούρτα, επίτιμη διευθύντρια Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Νίκος Σταμπολίδης, καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Συντονίστρια: Δέσποινα Καταπότη, επίκουρη καθηγήτρια Θεωρίας Πολιτισμού και Ψηφιακού Πολιτισμού Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Oι διευθυντές τριών σημαντικών μουσείων της χώρας συζητούν για το ρόλο των αρχαιολογικών μουσείων σήμερα, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον.

Ώρα: 19:00.

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις

Πληροφορίες:

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4

Tηλ: 210 7228321-3 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Χαλκί: Ο “Αντίλαλος” δίνει φωνή στις γυναίκες του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη

Το φωνητικό σύνολο «Αντίλαλος» παρουσιάζει απόψε μια μουσική παράσταση-φόρο τιμής στους δύο μεγάλους Έλληνες δημιουργούς και στις γυναίκες-ηρωίδες των τραγουδιών τους

Αμοργός: Το “μαργαριτάρι του Αιγαίου” που κλέβει την καρδιά των Γάλλων

Αυθεντική, ήρεμη και μακριά από την πολυκοσμία, η Αμοργός αναδεικνύεται σε διαμάντι του ελληνικού καλοκαιριού μέσα από τα μάτια των γαλλικών ΜΜΕ

Στον αυτόματο πιλότο το ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες, έκκληση για μόνιμες λύσεις πριν να είναι αργά

Καλοκαίρι με εκατομμύρια επισκέπτες και 2-3 διασώστες ανά νησί – Οι Κυκλάδες σε κρίσιμο σταυροδρόμι για την υγεία και την ασφάλεια κατοίκων και τουριστών.

Τα Κουφονήσια υποδέχονται το 31ο Cyclades Regatta, γιορτή ιστιοπλοΐας στην καρδιά του Αιγαίου

Με φόντο τα τιρκουάζ νερά και τη φιλοξενία των κατοίκων, τα Κουφονήσια γίνονται σταθμός για τη μεγαλύτερη ιστιοπλοϊκή διοργάνωση της χώρας, φιλοξενώντας πληρώματα, σκάφη και πολιτισμό από 23 έως 26 Ιουνίου 2025.

Ένα Καλοκαίρι Καινοτομίας στη Μονή Νάξου για τα παιδιά του χωριού

Στη σκιά της Αγίας Φωτεινής, η νέα γενιά της Μονής συναντά τον κόσμο της τεχνολογίας μέσα από ένα πρωτότυπο καλοκαιρινό εργαστήριο με 3D εκτυπώσεις, φαντασία και μέλλον.

Πρόταση Ημέρα: Πάστα στο ποτήρι με ντόνατς από τη Μαριέττα Γαλάνη

Από την κουζίνα της Νάξου στο σημερινό τραπέζι: η αγαπημένη συνεργάτιδα του Naxospress μάς εμπνέει με μια φρέσκια, ακαταμάχητη εκδοχή ενός γλυκού που συνδυάζει μνήμη, γεύση και δημιουργία.

Η Κόρη της Θήρας βρίσκει το νέο της σπίτι, τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαντορίνης

Με αφορμή την έκθεση «Κυκλαδίτισσες», ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης τιμά την επιστροφή ενός αρχαιολογικού θησαυρού και το άνοιγμα του πιο σύγχρονου μουσείου των Κυκλάδων.

Αμερική – Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Ποντάρουμε στο πάρτι της Γιουβέντους

Η πρόταση της ημέρας: Γιουβέντους - Ουιτάντ και διπλασιάζει το νέο… πάρτι!

ΗΠΑ και Ισραήλ πλήττουν το Ιράν, o κόσμος παρακολουθεί με κομμένη ανάσα

Σε μια ιστορική νύχτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποίησαν στοχευμένες επιθέσεις σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, φέρνοντας τον πλανήτη πιο κοντά στην άβυσσο ενός νέου πολέμου.

Σαντορίνη: Η “Κόρη της Θήρας” ξαναστέκεται όρθια με νέα αντισεισμική βάση

Η Κόρη της Θήρας ξαναστέκεται όρθια – Η νέα αντισεισμική βάση και η έκθεση «Κυκλαδίτισσες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.