Παρασκευή, 1 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςAnimasyros 2019: Εντυπωσιακή η πρεμιέρα του φεστιβάλ

Animasyros 2019: Εντυπωσιακή η πρεμιέρα του φεστιβάλ

|

Επίσημη πρεμιέρα της 12ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, Animasyros στο κατάμεστο θέατρο “Απόλλων” και το κοινό απόλαυσε για πρώτη φορά το έργο της κορυφαίας Λένας Πλάτωνος “Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα”

Στο κατάμεστο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης της Σύρου, πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, η επίσημη πρεμιέρα της 12ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, Animasyros. Ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Ερμούπολης Σύρου Νίκος Λειβαδάρας, ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Πέτρος Στεφάνου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλίκη Λεονταρίτη, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, διπλωματικών αποστολών, της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και θεσμικών φορέων.

Ο πρόεδρος του Animasyros Βασίλης Καραμητσάνης ανέβηκε στη σκηνή και καλωσόρισε το κοινό στην επίσημη έναρξη της 12ης διοργάνωσης του φεστιβάλ. Αφού επισήμανε την πληθώρα των υποστηρικτών του Animasyros, δημόσιων και ιδιωτικών, όλα αυτά τα χρόνια, στάθηκε στην πολύτιμη συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που στηρίζουν το Φεστιβάλ από την αρχή του, καθώς και στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα που για ακόμα μία χρονιά είναι συν-διοργανωτής του Φεστιβάλ. Επιπλέον, καλωσόρισε τον νέο πολύτιμο υποστηρικτή του Φεστιβάλ, το ΕΚΟΜΕ.

Στη συνέχεια, προσκάλεσε τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Γιώργο Λεονταρίτη, στη σκηνή, ο οποίος καλωσόρισε με τη σειρά του το κοινό στο νησί της Σύρου, τονίζοντας χαρακτηριστικά «την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και πρωτεύουσα της εγχώριας και παγκόσμιας animation σκηνής!». Συνεχίζοντας, είπε πως «η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναγνωρίζει τη σημασία του Φεστιβάλ, το πολύ υψηλό επίπεδό του, καθώς και την ανεκτίμητη προσφορά του στην τοπική κοινωνία», σημειώνοντας πως θα συνεχίσει να στηρίζει το Φεστιβάλ, καθώς «οι στόχοι του Animasyros συμπίπτουν με το αναπτυξιακό όραμα που έχουμε για το νησί μας και την Περιφέρεια και γιατί ο πολιτισμός είναι απόλυτα συνυφασμένος με την συριανή κουλτούρα, την κουλτούρα των νησιών και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.»

Παίρνοντας πάλι τον λόγο, ο κ. Καραμητσάνης τόνισε πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στηρίζει το Φεστιβάλ από την αρχή του και λίγο πριν καλέσει τον Δήμαρχο, κ. Νίκο Λειβαδάρα, ευχαρίστησε και τους προκατόχους του, κ. Γιώργο Μαραγκό και την κα. Θωμαή Μενδρινού για την υποστήριξη που είχαν προσφέρει στο Φεστιβάλ.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας, καλωσόρισε με τη σειρά του το κοινό και το Animasyros, «ένα από τα πλέον φημισμένα Φεστιβάλ του είδους με διεθνή εμβέλεια και απήχηση. Ένα Φεστιβάλ που γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε στη γοητευτική πόλη του Ερμή, την Ερμούπολη των Τεχνών και των Γραμμάτων. Ένα Φεστιβάλ που έχει συνδέσει “πολιτιστικά” το όνομά του με τον μήνα Σεπτέμβριο στο νησί μας». Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο πολυποίκιλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, στα εκπαιδευτικά εργαστήρια για όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες, και στην Αγορά που συγκεντρώνει κορυφαίους επαγγελματίες, δήλωσε «όχι μόνο θαυμαστής, αλλά και ένθερμος υποστηρικτής του Animasyros» ενώ παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες του  «προς τους συν-διοργανωτές, τους συνεργάτες, τους χορηγούς, τους συμμετέχοντες, τους διαγωνιζόμενους και τους εθελοντές για τις προσπάθειες που κατέβαλαν, ώστε -για μια ακόμα φορά- να απολαύσουμε ένα υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα».

Τέλος, ο κ. Καραμητσάνης κάλεσε στην σκηνή την Κατερίνα ΠετσατώδηΔιευθύντρια Σκηνής της ΕΛΣ και σκηνοθέτη της animated opera, «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» της Λένας Πλάτωνος. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που είμαστε επιτέλους εδώ. Πριν 5 με 6 χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια να ενωθεί το animation με την όπερα μέσα από τη συνεργασία του Animasyros με την ΕΛΣ. Το μεγάλο όνειρο και των δύο φορέων ήταν να γίνει μία κανονική παράσταση και όχι μόνο αποσπάσματα έργων. Έτσι πριν δύο  χρόνια, ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, μου πρότεινε να αναλάβω αυτό το έργο, λέγοντας μου ότι ίσως με ενδιαφέρει. Έτσι, ξεκινήσαμε να το δουλεύουμε με την ανιμέιτορ Ειρήνη Βιανέλλη και την σκηνογράφο μας Ευαγγελία Θεριανού κάνοντας κάτι για το οποίο δεν είχαμε ιδέα πως γίνεται μέχρι να το δούμε να παίρνει μορφή στις πρόβες. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 40 παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, μία παρουσίαση στην Κρήτη και από το χειμώνα μετακομίζουμε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ από τις 20 Οκτωβρίου 2019 και για 10 παραστάσεις. Και ξεκινάμε περιοδεία γιατί θεωρούμε πως η συγκεκριμένη παράσταση είναι όσο animation και όσο όπερα πρέπει, με αποτέλεσμα να είναι προσβάσιμο σε όλους. Έτσι, ερχόμαστε στο θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης για να παρουσιάσουμε μία νέα βερσιόν του έργου.»  

Tο κοινό απόλαυσε για πρώτη φορά το έργο της κορυφαίας Λένας Πλάτωνος “Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα”ένα συγκινητικό μουσικό παραμύθι πιο επίκαιρο από ποτέ!

Η Λένα Πλάτωνος έγραψε το Αηδόνι του αυτοκράτορα, ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», όπως το έχει χαρακτηρίσει, το 1989, πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ικανοποιώντας μια επιθυμία του κόντρα τενόρου Άρη Χριστοφέλλη. Το παραμύθι του Άντερσεν μεταμορφώνεται σε μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, οι ακαταμάχητες μελωδικές γραμμές της Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν το Αηδόνι του αυτοκράτορα μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών αλλά και των μεγάλων με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης.

Η βραδιά έληξε με το καθιερωμένο πάρτι του Φεστιβάλ στον κήπο του θεάτρου Απόλλων.

Συντελεστές Έργου:

Μουσική: Λένα Πλάτωνος 

Ενορχήστρωση: Λένα Πλάτωνος, Στέργιος Τσιρλιάγκος

Ποιητικό κείμενο: Γιώργος Βολουδάκης

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πετσατώδη

Animation: Ειρήνη Βιανέλλη

Video mapping: Μιχάλης Κλουκίνας

Σκηνικό: Ευαγγελία Θεριανού

Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη

Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Μουσική διδασκαλία, πλήκτρα: Μιχάλης Παπαπέτρου

Σχεδιασμός ήχου – programming – μείξεις: Στέργιος Τσιρλιάγκος

Ερμηνεύουν Νίκος Κοτενίδης, Δημήτρης ΝαλμπάντηςΓιώργος ΡούπαςΜαριλένα ΣτριφτόμπολαΓιάννης ΦίλιαςΝίκη Χαζιράκη

Αφήγηση: Μαρία Σκουλά


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καθυστέρηση στο σημερινό δρομολόγιο του Blue Star 1, αναχώρηση από Πειραιά στις 19:00

Τροποποίηση του δρομολογίου για Πάρο, Νάξο, Ίο και Σαντορίνη – Δεν απαιτείται αλλαγή εισιτηρίων

Πάρος στην κορυφή: Το καλύτερο νησί της Ευρώπης για το 2025 σύμφωνα με το Travel + Leisure!

Η Πάρος εκθρονίζει κορυφαίους προορισμούς και κερδίζει την 1η θέση στη λίστα «World’s Best Awards» – Πέντε ελληνικά νησιά στις 15 κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης.

Πρεμιέρα στην Αμοργό για την εκπομπή «Χωρίς Πυξίδα» της ΕΡΤ1 με την Πηνελόπη Πλάκα και τον Γιάννη Φραγκίσκο

Η Αμοργός των πανηγυριών, των μονοπατιών, της ψημένης ρακής και της αγνής ομορφιάς υποδέχεται την ταξιδιωτική σειρά της ΕΡΤ1 που εξερευνά το Αιγαίο χωρίς χαρτί και πυξίδα.

Ο Τάσος Δούσης «μετακομίζει» στον ΣΚΑΪ – Τέλος εποχής για τις «Εικόνες» στο Open

Ο γνωστός ταξιδιωτικός δημοσιογράφος βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τον ΣΚΑΪ – Στο τραπέζι και νέο τηλεοπτικό project

Η Νάξος στέκεται αλληλέγγυα στον Παλαιστινιακό λαό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές και πολιτιστικές δράσεις για τη γενοκτονία στη Γάζα – Δυναμική η παρουσία του κόσμου στις ομιλίες, την πορεία και τις συναυλίες

Δημήτρης Καρούσης: «Ο αθλητισμός της Νάξου δεν μπορεί να ζει στη ζητιανιά» (video)

Με αφορμή τη συμμετοχή του Πανναξιακού στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, ο Δημήτρης Καρούσης μιλά για την αξία του αθλητισμού στο νησί και την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των σωματείων από Δήμο, φορείς και κοινωνία.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Έκτακτη σύσκεψη για τη χρηματοδότηση του νέου αεροδρομίου Πάρου στο Υπουργείο Οικονομικών

Συνάντηση του Δημάρχου Πάρου με τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών για την εξεύρεση πόρων που θα ενισχύσουν τις υποδομές του αναπτυσσόμενου αεροδρομίου του νησιού.

Η Νύχτα των Κεριών στο Terra Grazia: Πανσέληνος, κρασί και καλοκαιρινή μαγεία στη Νάξο

Το Σάββατο 9 Αυγούστου, το οινοποιείο Terra Grazia προσκαλεί το κοινό σε μια εμπειρία μοναδική, με φόντο την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, ζωντανή μουσική και το φως εκατοντάδων κεριών.

Μανουρομελέτα: Η παραδοσιακή ναξιώτικη ομελέτα με την αυθεντική μανούρα

Μια απλή, αγνή και απολαυστική συνταγή από την Απείρανθο της Νάξου, με τη σφραγίδα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης.

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.